TABİD öncülüğünde, 'Ankara Sanayi 4.0' projesi hayata geçiriliyor

TABİD öncülüğünde, 'Ankara Sanayi 4.0' projesi hayata geçiriliyor

TABİD tarafından “Ankara Sanayi 4.0” projesi hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Başkent firmalarının dijital dönüşümüne destek verilecek ve Başkent’in sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunulacak.

Ankara’nın dijital dönüşümünü desteklemek ve Sanayi 4.0’a geçişini kolaylaştırmak amacıyla Ankara Sanayi 4.0 Hazırlıkları Yerel İzleme Grubu Kurulması Projesi hayata geçiriliyor.

Sanayi 4.0 ile ilgili yerel dönüşüme ivme kazandırılmasına ve yerel ihtiyaçlara cevap verecek çözümlerin yaratılmasına katkı sağlayacak proje, ülkede ilk olması açısından önem taşıyor.

Avrupa Birliği Başkanlığının Sivil Toplum Destek Programı kapsamında fonlanan ve Teknoloji, Araştırma-Geliştirme, Bilim ve İnovasyon Derneği (TABİD) tarafından hayata geçirilen projenin açılış toplantısı, Ankara Sanayi Odasında gerçekleştirildi.

İlginin yoğun olduğu toplantıya, önemli kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

ANKARA 4. SANAYİ DEVRİMİNE ÖRNEK OLACAK

Toplantıda konuşan TABİD Başkanı Nuray Başar, teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmeyle birlikte küresel anlamda rekabet şartlarının değiştiğini anlattı.

Türkiye sanayisinin müthiş bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başar, sektörün küresel rekabete hazır olması gerektiğini kaydetti.

Bu bağlamda yeni politikaların geliştirilmesi ve dijital dönüşümün gerçekleştirilmesinin önem arz ettiğini söyleyen Başar, “Sanayide önemli bir yeri olan Ankara, 4’üncü Sanayi Devrimine uygun olarak; sanayici, yazılımcı ve sivil toplum kuruluşlarıyla bu köklü değişimin gerçekleştirilmesinde örnek olmalıdır” dedi.

Sanayiciler olarak, dijital dönüşümün gerisinde kalamayacaklarını belirten Başar, projelerinin bu dönüşüme katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Başar, projenin Türkiye’de yaygınlaşarak fayda sağlamasının ise en büyük temennileri olduğunu ifade etti. 

ASO OLARAK DESTEĞE HAZIRIZ

Projeye dâhil olan ASO Başkan Yardımcısı Seyit Ardıç ise,  projenin ülke sanayisinin orta, orta yüksek ve yüksek ileri teknoloji ürünlerinde Afro-Avrasya’nın tasarım üssü olması vizyonuna katkıda bulunacağını dile getirdi.

Projenin, Türk sanayisinin dijital dönüşüm politikasının da gerçekleşmesine büyük destek vereceğini kaydeden Ardıç, ASO olarak proje kapsamında her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti. 

AB’DEN PROJEYE 63 BİN AVRO DESTEK

Toplantıya katılım gösteren Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan da projenin öneminden bahsetti.

Projeye 63 bin avroluk bir destek verildiğini söyleyen Özcan, projenin özellikle Sanayi 4.0 alanında kapasitenin güçlenmesi, kamuoyunda daha iyi bir algı yaratılması ve paydaşlar tarafından öğrenilmesi açısından da önemli olduğunu anlattı.

ASO’nun projeye destek vermesini önemsediklerini dile getiren Özcan, sanayinin desteği olmadan Sanayi 4.0’ı yerleştirmenin mümkün olmayacağını vurguladı. 

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK, TBD, TUBİDER Ankara Şubeleri, TTGV, TOBB Sektörel Grupları, TEPAV, Sanayi ve Ticaret Odaları (ASO, OSIAD, ICASIFED) ve Bilkent Cyberpark’ın destekleri, projenin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak.

Aynı zamanda, ulusal potansiyel eğilimlerinin ve il potansiyellerinin beklentilerinin araştırılacağı ve politika yapıcı tavsiyelerin geliştirileceği Sanayi 4.0 ile ilgili bu çalışma, ülkede ilk olacaktır.

SOSYO-EKONOMİK GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNACAK

Proje kapsamında, Sanayi 4.0’a ilişkin yerel ve sektörel potansiyeller dikkate alınarak, Ankara bölgesindeki firmaların dijital dönüşümüne destek verilmesi hedefleniyor.

Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşları, politika yapıcılar ve halkın katılımı da sağlanarak, Ankara’nın sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Proje bölgesel ve yerel kalkınmayı hızlandıracak, ulusal ekonomik politikalarına paralel olarak yerel ihtiyaçlara cevap verecek çözümlerin yaratılmasına katkıda bulunacak. Ankara'nın lobi merkezi olması nedeniyle geliştirilecek işbirliği ve öneriler, halkın ulusal politikalarına da katkıda bulunacak.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.