Suriyelilerin buruk sevinci

Suriyelilerin buruk sevinci

Ramazan Bayramı'nı geçirmek için memleketine gitmek isteyip gidemeyen Suriyeliler, buruk bir sevinç yaşıyor. Gazetemize konuşan Suriyeliler, "Memleketimiz gözümüzde tütüyor; ancak Suriye’deki ortam ve bizim imkanlarımız gitmemize el vermiyor" diyor.

Ramazan Bayramı'nı ülkesinde geçirmek isteyen on binlerce Suriyeli sığınmacı, Türkiye'den ülkesine gitmeyi sürdürüyor. İç savaş nedeniyle yıllardır memleketinden uzakta kalan Suriyeliler, sınır kapılarında yapılan ilgili işlemlerin ardından ülkesine, akrabalarına ve sevdiklerine kavuşuyor. Bayramı ülkesinde geçirmek isteyip de çeşitli nedenlerden dolayı ülkesine gidemeyerek Türkiye'de kalan Suriyeliler de bir hayli çok sayıda. Muhabirimiz, Başkent'te en fazla Suriyeli nüfusun yaşadığı Altındağ'daki Önder Mahallesi'nde Suriyelilerle bayrama ilişkin konuşarak Suriyelilerin duygu ve düşüncelerini dinledi. 

GÖZÜMÜZDE TÜTÜYOR AMA...

İç savaş nedeniyle 6 sene önce Suriye'nin Halep şehrinden Türkiye'ye gelerek Altındağ'a yerleştiğini anlatan Ömer Abuzin, ülkesinin gözünde tütmesine rağmen bayramlarda bile ülkesine gidemediğini söyledi. Bu bayramı da Ankara'da geçireceğini anlatan Ömer Abuzin, "Suriye'deki evimiz savaşta yıkıldı. Orada hiçbir şeyimiz kalmadı. Hem de şu an hala sıkıntılar devam ettiği için gitmek bizim için tehlikeli olur. Onun için bu bayramda da buradayız. Zaten çoğu akrabamız da burada. Ülkemizi çok özlüyoruz ama imkanlar el vermiyor" dedi.  

AKRABALARI GİTTİ AMA O GİDEMEDİ

Önder Mahallesi'nde ayakkabıcılık yapan Heni, tanıdıklarından çok sayıda kişinin bayram için Suriye'ye gittiğini ancak kendisinin ve ailesinin bu bayramı da Ankara'da geçireceğini söyledi. Memleketini, oradaki akrabalarını çok özlediğini kaydeden Heni, sığınmacı olmadığından dolayı Suriye'ye gidemediğini anlattı. Heni, Suriye'deki olayların sona erdiği takdirde ülkesine tamamen dönmeyi istediğini kaydetti.  

SURİYE'YE GİDİP GELENLERLE HASRET GİDERİYORUZ

Mahallede fırıncılık yapan Abu İbrahim 5 senedir ailesiyle birlikte Ankara'da yaşadığını ve bu süre zarfında hiçbir bayramda ülkelerine gidemediğini üzüntülü bir şekilde anlattı. İbrahim, tanıdıklarından pek çok kimsenin bayramı geçirmek için Suriye'ye gittiğini kaydederek, "Yakınlarımızdan bayram için gidip gelen var. Yaklaşık 1-2 ay kalıp geliyorlar. Biz de memleketimizdeki haberleri onlardan alıyoruz, biraz olsun hasret gideriyoruz " diye konuştu. 

MEMLEKETİMİZİ ÖZLEDİK

Geçmişte Suriye'de Halep'te yaşadığını anlatan Halil adındaki orta yaşlı bir amca ise "Memleketimizi özledik ama gidemiyoruz. Tam 4 yıl oldu Suriye'den ayrılalı. Savaşta evimiz yıkıldı hiçbir şeyimiz kalmadı. Yine de memleketimiz gözümüzde tütüyor. Bayramı biz de burada geçireceğiz" şeklinde konuştu.  

UZAKTA BAYRAMI GEÇİRMEK BİZİ ÜZÜYOR

Bir telefoncuda çalışan Mahmud isimli Suriyeli genç 5 senedir ülkesinden ayrı kaldığını anlattı. Suriye'deki akrabalarını, yaşadığı yerleri çok özlediğini; ancak çeşitli nedenlerden ötürü Suriye'ye gidemediğini kaydeden Mahmud, "Bayramı ülkemizden uzakta geçirmek bizi üzüyor ama başka yapacak bir şeyimiz yok. Ankara'da yalnız olmadığımızı biliyoruz" ifadelerini kullandı.  

EN FAZLA ALTINDAĞ'DA

Öte yandan Ankara genelinde kayıt altında yaklaşık 100 bin Suriyeli bulunuyor. Suriyeli nüfus genellikle Altındağ, Polatlı, Mamak, Yenimahalle, Keçiören gibi ilçelerde yoğunluk kazanıyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.