''Suriyeli gençler, büyüdükçe okuldan uzaklaşıyor''

''Suriyeli gençler, büyüdükçe okuldan uzaklaşıyor''

İGAM Başkanı Metin Çorabatır,  Suriyeli erkek gençlerin, ortaokul ve liseden itibaren Türk okullarına gitme oranlarının çok düştüğünü belirterek, “Çünkü çalışmak ve eve ekmek parası götürmek zorundalar” dedi.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) koordinasyonunda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ‘Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği’ projesi kapsamında Ankara'da bir panel düzenlendi.

Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Murat Erdoğan moderatörlüğündeki panele, Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü Bölgesel Bilgilendirme Ofisi Temsilcisi Mathias Eick, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Ayhan Kaya, Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Deniz Şenol Sert ve İGAM Başkanı Metin Çorabatır katıldı.

MÜLTECİLERİN TÜRK MEDYASINDA TEMSİLİ ELE ALINDI

Mültecilerin Türk medyasında temsil edilme yöntemleriyle farkındalık oluşturmanın önemine değinilen panelde, yapıcı mesajlar yayarak, mülteciler hakkında eksik bilgilendirme ve yanlış sunumların azaltılması için Türk medyasıyla sivil toplum arasında daha güçlü bir ilişki kurmanın hayati rolüne vurgu yapıldı. 

TÜRKİYE’NİN BÜYÜK FEDEKARLIKLARI VAR

İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Suriyelilerin hayatta kalmak için çok büyük mücadele verdiğini vurgulayarak, “Mülteciler ve Suriyeliler hayatta kalmak, çocukları için bir gelecek sağlamak, burada karınlarını doyurmak, onları eğitime sağlığa eriştirmek için büyük bir mücadele veriyorlar. Bu konularda Türk Devleti’nin bu konuda büyük fedakârlıkları var. 30 milyar dolar bugüne kadar harcandığı resmi makamlar tarafından söyleniyor. Ancak halen biz bu insanlara mülteci demiyoruz. Mülteci kavramının hukuken verilecek o statünün gerektirdiği hakları tanımıyoruz. O zaman yapılan bütün çabalar günü kurtarmak, küçük yamalı bohçalar şeklinde gelişiyor” diye konuştu.

51092593_1179123455603734_5987279750308036608_n.jpg“PARA KAZANMAK ZORUNDALAR, OKULA GİDEMİYORLAR”

Türkiye, 2016 yılınan itibaren Suriyelilerin eğitimi ile ilgili politikasını değiştirdiğini belirten Çorabatır, “Daha önce geçici eğitim merkezleri biraz adapte edilmiş Suriye müfredatı uygulanırken sonraları Suriyelilerin derece derece Türk eğitim sistemine katılmaları ilkesi kabul edildi. Türk okullarına kayıt yüzde 60’lara çıktı. Bu büyük bir başarı. Fakat bunun dağılımına baktığımızda ilerleyen sınıflarda özellikle Suriyeli erkek gençlerde ortaokul ve liseden itibaren Türk okullarına gitme oranları çok düşüyor. Çalışma hayatı genç Suriyeli erkekler için büyük bir sorun. Okula gidemiyorlar. Özellikle ortaokul ve lise çağlarında okullara gitmeme oranı çok yüksek. Neden? Çünkü bunlar çalışmak ve eve ekmek parası getirmek zorundalar” dedi.

EİCK: TÜRKİYE MÜLTECİLERE KALPLERİNİ AÇTI

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü Bölgesel Bilgilendirme Ofisi Temsilcisi Mathias Eick ise Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Kurumlar, mültecilere kalplerini açtı. Türkiye mültecilere ev sahipliği yaparak çok büyük bir iş üstleniyor. Türk makamları büyük çabalar harcayarak bu kişilere yardım ediyor. Türkiye’deki altyapıyı kullanarak nakit programı uyguladık. Kırmızı kart sistemini oluşturduk. 1,5 milyon kişi bu programa katıldı” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.