Suluhan çarşısı'nda YÜZLER GÜLÜYOR
Ankaralıların yıllardır uygun fiyatları nedeniyle yoğun bir şekilde tercih ettiği Suluhan Çarşısı'nda artan hareketlilik esnafın yüzünü güldürüyor.
Ulus’ta bulunan tarihi Suluhan Çarşısı'nda el sanatları ürünlerinden tutunda takı malzemelerine, nikah şekerine ve çiçekçisine kadar içerisinde birçok esnaf hizmet veriyor. Baharın gelmesiyle birlikte açılan düğün sezonu nedeniyle çarşıda hareketlilik yaşanıyor.
Ankaralıların yıllardır uygun fiyatları nedeniyle yoğun bir şekilde tercih ettiği Suluhan Çarşısı'nda artan hareketlilik esnafın yüzünü güldürüyor.
Tarihi Suluhan Çarşısı, 1508 - 1511 yılları arasında II. Bayezid Devri emirlerinden Hasan Paşa tarafından inşa edilmiştir. Suluhan döneminin adıyla “Hasan Paşa Hanı’dır. Adını, su ve ısıtma konforu olan, avlusunda Köşk Mescidi bulunan bir yapı olmasından alıyor.
İŞLERİMİZ OLDUKÇA İYİ
Çarşı esnafı satışlarının düğün sezonunun gelmesiyle arttığını belirterek," Çarşımıza olan ilgiden bölge esnafı olarak oldukça memnunuz. Yıllardır burada vatandaşlarımıza kaliteli ürünleri uygun fiyata sunuyoruz. Ürün çeşitliliğimiz oldukça fazla. Hediyelik eşyalar, düğün malzemeleri, nikah şekercisi, el sanatları malzemeleri, takı tasarım ürünleri ne ararsanız burada bulursunuz. Tabi şuan düğün sezonu olması nedeniyle ayrı bir yoğun yoğunluk yaşıyoruz. Özellikle cumartesi günleri burası oldukça kalabalık oluyor. Çünkü çarşımız pazar günü kapalı esnafalar olarak böyle bir karar olduk.
Buraya alış veriş için gelen vatandaşlarımız dışında buranın tarihi bir yapı olduğunu bilen onun için gezmeye gelen çok sayıda insanda oluyor. İşlerimiz oldukça iyi vatandaşlarımızı esnaflar olarak çarşımıza davet ediyoruz. Burayı gezmeden fiyatlara bakmadan başka bir yerden ürün almasınlar. Bizde böylesine güzel bir tarihi yapı içerisinde esnaflık yaptığımız için oldukça mutluyuz." diye konuştu.
AVM’DEN DAHA KEYİFLİ
Çarşıya alışverişe gelen vatandaşlar ise fiyatların uygun olduğunu dile getirerek, "Görüyorsunuz burada her kesimden insan var. Buda şunu gösteriyor. Her bütçeye uygun ürünler var. Bizde burayı fiyatların uygunluğu ve kalitesi nedeniyle tercih ediyoruz. Bir de ürün çeşitliliği çok oldukça fazla. Buranın tarihi bir han olması bize göre buranın cazibesini arttırıyor. Alışveriş yapıyoruz. Oturup bu tarihi yapının ortasında çay içiyoruz. Bize alışveriş merkezlerinde daha keyifli geliyor. Buranın bana göre eksikliği tanıtımı yapılmamış. Birçok Ankaralı vatandaşın buradan haberi yok. Ayrıca çarşıya burayı tanıtıcı tablolar asılsa daha güzel olur. Bölge umarım ülke turizmimize de kazandırılır." ifadelerini kullandı.
SULUHAN ÇARŞISI'NIN TARİHÇESİ
Ankara geleneksel çarşılarının 102 odası ile en büyük programlı, iki avlulu tek Hanı günümüzde Suluhan olarak anılan yapıdır. Bunu o dönemin Karum’u, Migros’u, Armada’sı, Hilton’u olarak da nitelendirebilirsiniz.. Su ve ısıtma konforu olan, avlusunda Köşk Mescidi bulunan yapı, 1508-1511 yılları arasında II. Bayezid Devri emirlerinden Hasan Paşa tarafından inşa edilmiş olan “Hasan Paşa Hanı’dır. Hasan Paşa; Belkıs Mahallesi olarak bilinen Sümerbank arkasında Çifte Hamam (Hasan Paşa Hamamı), Kafirköyü Mahallesi’nde (Suluhan Çevresi) Tahtakale Hamamı (veya Keçeciler Hamamı), hamama bitişik ardiye, 4 dükkanı, Hasan Paşa Hanı ile birlikte vakfetmiştir. Bir Vakıf eseri olarak kente yüzyıllarca hizmet etmiş ve halen de etmektedir.
İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.