Sultan Abdülaziz'in masası TCDD Gar Müzesinde sergileniyor

Sultan Abdülaziz'in masası TCDD Gar Müzesinde sergileniyor

Sultan Abdülaziz’in 1870 yılında Avrupa gezilerini yaptığı Saltanat Vagonu’nda kullandığı özel sedef masa, Ankara Tren Garında bulunan Demiryolları Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Müzeye giriş ise, ücretsiz.

Milli mücadele döneminin sembol noktalarından Ankara Tren Garı'nda bulunan Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, sayısız önemli esere ev sahipliği yapıyor.

Bunlardan ilki Sultan Abdülaziz’in 1870 yılında kendi elleriyle yaptığı Saltanat Vagonunda kullanılan sedef kaplamalı masa.

tablo-(2).jpeg

Bir diğer eser parça ise Türk resim sanatının kurulmasının mihenk taşlarından olan İbrahim Çallı’nın 1920’de yaptığı “Kurtuluş Savaşı'nda Kağnı Çeken Kadınlar” isimli tablosu olarak dikkat çekiyor. Tablo 2005 yılından bu yana bu müzede sergileniyor.

BİZZAT KENDİSİ YAPMIŞ

Müzede sergilenen en önemli eserlerin başında ise Sultan Abdülaziz’in Avrupa gezilerinde kullandığı Saltanat Vagonu içerisinde bulunan sedef masa geliyor. Sultan’ın özel vagonunda bulunan ve üzerinde  “Mamulat-ı Osmaniye” yazan sedef masa bizzat Sultan’ın kendisi tarafından yapıldığı söyleniyor.

Osmanlı Padişahlarının sanatla ilgisi her zaman biliniyor. Sultan Abdülaziz’in ise müzik, resim ve marangozlukla ilgilendiği biliniyor. Ayrıca müzede yer alan Saltanat Vagonu’na ait önemler eserlerden Sultan’ın vagonunun belli olması için üzerine takılan alemler ile Saltanat Vagonunun birebir maketi müzede bulunuyor. 

KAĞNI ÇEKEN KADINLAR

Dünyaca ünlü ressam İbrahim Çallı’nın en önemli eserleri arasında yer alan “Kurtuluş Savaşı’nda Kağnı Çeken Kadınlar” isimli tablosu da Müze’de sergilenen önemli eserlerden birisi.  1920 yılına ait olan bu klasik tablo, 3 metreye 2 metre boyutundadır. Resmin özgün tek parça ahşap çerçevesi dönemin ahşap işçiliğini de yansıtmaktadır.  Eser Ressam İbrahim Çallı’nın en büyük resimleri arasında ilki olma özelliği ile de ayrı bir öneme sahiptir. 

BİNANIN TARİHİ

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da bulunan birkaç devlet binasından biri olan eski adıyla Direksiyon Binası 1892 yılında Bağdat Demiryolları’nın yapımı sırasında inşa edilmiş. Yalnız bina asıl önemini milli mücadele yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’da ilk ikamet ettiği yer olmasından alıyor.

Bina içerisinde Kurtuluş Savaşı’nın pek çok önemli kararları alınmış ve önemli anlaşmalara ev sahipliği yapmıştır. Yine 23 Nisan’ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması kararı ile “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü Mustafa Kemal tarafından ilk kez burada telaffuz edilmiştir. Bugün müzenin üst katı o yıllara ait şekilde korunmaktadır. Atatürk ‘ün çalışma ve dinlenme odasını, özel eşyalarını ziyaret etmeniz mümkün. 

ata-ic.jpg

Peki, Gar Müzesi hangi günler, saat kaça kadar açık?

Ücretsiz giriş yapılan müze, hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Müze, hafta sonları ve bayramlarda ziyarete kapalı.

Ankara Demiryolları Müzesi Nerede?

tcdd-tren-gari,-tcdd-muzesi,-ankara-yht-gari,-yht-nerede,-tren-gari-muzesi-nerede,-nasil-gidilir,-yol-tarifi,-ankara-tren-gari-nerede,.jpg

Ankara Demiryolları Müzesine nasıl gidilir? Yol tarifi için tıklayın!


Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.