Suçluluk, pişmanlık duymazlar
Uzman Psikolog Suphi Tunç, çocuk istismarcılarında psikopatik kişilik özelliklerine çok sık rastlandığını belirterek, “İstismarcı, suçluluk ve pişmanlık duymayan, empatiden yoksun, çok kolay yalan söyleyen ve ben merkezcidir” dedi.
Uzman Psikolog Suphi Tunç çocuk istismarcılarının kişilik özelliklerini gazetemize anlattı. İstismarcılarda psikopatik kişilik yapısına sık rastlandığını belirten Tunç, bu kişilerin başlıca özelliklerin ise, “Sığ duygulanım, empati yoksunluğu, suçluluk ve pişmanlık hissinin olmayışı, yalanı çok kolay söyleme ve ben merkezcilik” olduğunu söyledi. Tunç, istismarcıların mağdura zarar verdiğinin farkında olduğunu ve önceden tasarlanmış davranış geliştirdiklerini de belirterek istismarcıların iki sınıfa ayrıldığını söyledi.
“TASARLANMIŞ DAVRANIŞLAR GELİŞTİRİRLER”
Uzman Psikolog Suphi Tunç, “Cinsel istismarcılar, cinsel istismar mağdurlarını kendi amaçlarını doğrultusunda yönlendirmek için önceden tasarlanmış davranışlar geliştirirler. Her yaptığı istismar ile bu konuda plan ve programlarını geliştirirler. Bu tasarlanmış davranışlar; sözel veya fiziksel tehdit, duygusal manipülasyon, oyun oynama, ikna etme olabilir” dedi.
“AZ ENDİŞE VEREN ÇOCUKLARA YÖNELİRLER”
İstismarcıların çocukla karşılıklı olarak rahat bir ilişki kurma eğilimi içerisinde olacağını belirten Tunç, “İstismarcılar çocuğun bu ilişkiden zevk alarak ilişkiyi kabul etmesini ister. Zayıf sosyal becerilerinden dolayı, yetişkinlerden ziyade psikolojik olarak daha az endişe verici olan pasif ve bağımlı çocukları tercih etmektedirler. Uzmanlar cinsel istismarcıları iki sınıfa ayırırlar; saplantılı istismarcılar ve regrese olmuş istismarcılar” diye konuştu.
İLK MAĞDUR AİLE DIŞINDAN
Tunç saplantılı çocuk istismarcılarının belirtileri hakkında şu açıklamalarda bulundu, “Saplantılı çocuk istismarcıları çocuklara karşı ısrarlı bir şekilde cinsel istismarda devamlılık gösterir ve takıntılı bir şekilde onlara hayranlık duyarlar. Yaşına uygun bir partnere karşı cinsel bir arzu duymaz, sadece çocuklara karşı ilgi gösterirler. İlk mağdurları aile dışındadır.”
SAVUNMASIZ ÇOCUKLARI TAKİP EDERLER
“Cinsel sapkınlıkları ergenlik döneminde kendini gösterir. Ergenlik öncesi dönemdeki mağdurların cinsiyeti kız, ergenlik dönemindeki mağdurların cinsiyeti erkektir. Suçlarını önceden planlarlar, strese bağlı sonradan ortaya çıkmaz. Genellikle savunmasız çocukları takip ederler. Bu gruptakiler pedofili tanısı alırlar. Tekrar suç işleme olasılıkları çok yüksektir” şeklinde konuştu.
SAPKINLIKLAR YETİŞKİNLİK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAR
Regrese olmuş çocuk cinsel istismarcılarının ise dışsal stresörler nedeniyle telaşlı bir şekilde durumdan faydalanma eğilimi gösterdiklerini vurgulayan Tunç sapkınlıklarının genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıktığını belirtti. Tunç, “İşsizlik, evlilik problemi, uyuşturucu, yalnızlık kaygı gibi bunalımlar stresörlerdir. Bu stresörler bu kişilerin benlik sayısını düşürür. Bu gruptakiler kolaylıkla ulaşabilecekleri çocukları mağdur eğilimi gösterirler. En kolay ulaştıkları çocuklarda ya kendi ya da yakındaki çocuklardır”
MAĞDURLAR AİLE İÇİ VEYA TANIDIKTIR
“Benlik saygıları çevreden gelen stresörlerle bozulur. Mağdurlar aile içi veya tanıdıktır. Tekrar suç işlemeleri tedavi edilirse çok düşüktür. Pişmanlık hissi vardır. Cinsel suç davranışları yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Mağdurun cinsiyeti çok önemli değildir, kolay ulaşabilir olana yönelme vardır. Risk açısından saplantılı çocuk cinsel istismarcıları daha yüksek risk oluşturur” dedi.
MAĞDURA ZARAR VERDİĞİNİN FARKINDADIR
Yüksek sapkınlık gösterenlerin ise düşük bir özsaygıya sahip olduğu ve mağdurlarına karşı empati göstermeme özelliğine sahip olduğunu dile getiren Tunç, “Bu kişiler yetişkin bir kişiyle duygusal ilişki kuramaz. Çocuklarla daha iyi ilişki kurarlar. Cinsel istismarcı sergilediği davranışın yanlış olduğunun ve mağduruna zarar verdiğinin farkındadır, ancak arzuladığı davranışı harekete geçirme isteği fazladır. Bunu yapabilmek içinde ‘Cinsel davranışı’ meşrulaştıran düşünce biçimlerini kullanır” dedi.
PSİKOPATİK KİŞİLİK YAPISINA SIK RASTLANIR
Psikopatik kişilik yapısına da sık rastlandığını belirten Tunç, Antisosyal, narsisistik, histrionik ve borderline kişilik özelliklerinin bir araya toplanmasından psikopatik kişilik oluştuğunu söyledi. Bu kişilerin başlıca özellikleri ise, “Sığ duygulanım, empati yoksunluğu, suçluluk ve pişmanlık hissinin olmayışı, yalanı çok kolay söyleme ve ben merkezciliktir” diye belirtti.
Emrah Özcan / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.