Su kanallarına çöp atmayın

Su kanallarına çöp atmayın

ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, yağmur suyu taşıyan hatların tıkanarak su taşkınlarına neden olmaması için vatandaşların daha duyarlı olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Son dönemde Başkent’te meydana gelen aşırı yağış sonrası oluşan sel sularıyla birlikte yağmur suyu drenaj kanallarının tıkanması üzerine ASKİ vatandaşları uyardı.

“SU KANALLARINA ÇÖP ATMAYIN”

Hafriyat atıkları başta olmak üzere yağmur suyunun taşıdığı yabancı maddeler nedeniyle su kanallarının tıkandığına dikkat çeken ASKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, şu uyarılarda bulundu:
“Kanallar ve yağmur suyu ızgaraları ASKİ ekipleri tarafından sık sık temizleniyor. Yağmurların taşıdığı atıkların yanı sıra vatandaşlar tarafından rögar ve ızgaraların içine ne yazık ki inşaat atıkları atılıyor. Bu atıklarla tıkanan yağmur suyu hatlarında su akışı sağlanamadığı için de taşkınlar ve sel meydana geliyor."

Kınacı uyarılarını şu sözlerle sürdürdü:
“Su kanallarını çöplük gibi kullanmayı alışkanlık haline getiren ve eline geçeni mazgallar ve dere yataklarına atan maalesef bazı duyarsız vatandaşlarımız var. Bunların yanı sıra inşaat mevsimi olan yaz aylarında korunmasız bir şekilde bırakılan inşaat malzemeleri ani bastıran yağmurlarla sürüklenerek, mazgal aralarından geçerek hatların tıkanmasına, devamında da taşkınlara neden oluyor.”

RİSKLERE KARŞI HERKESE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Başkentlileri yapılan yatırımlara sahip çıkmaya çağırarak; su kanallarına, dere yataklarına, çöp, moloz ve yabancı madde atanları ALO 153 numaralı Mavi Masa’ya bildirmeleri konusunda uyaran Kınacı, risklere karşı ortak sorumluluk çağrısı yaptı:  
“Biz ASKİ olarak yağmur suyu ve atık su (kanalizasyon) kanalları, yağmur suyu kanalları, mazgallar ve dere yataklarında temizlik ve bakım çalışmalarını periyodik olarak gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında bin 700 kilometre atık su-yağmur suyu hattında temizlik yaptık. Ekiplerimiz geçen yıl boyunca 58 bin adet atık su ve yağmur suyu bacasının bakımı ile bağlantı hatları dahil toplam 73 bin adet ızgaranın da temizliğini gerçekleştirdi. Sık sık taşkın yaşamamak için dere üzerinin kapatılmaması, arazi yüzeyinin geçirimsiz olmaması, yağmur suyu ızgara ve kanallarına tıkayıcı madde dökülmemesi, dere yataklarını daraltacak şekilde inşaat yapılmaması, imar planlarında taşkının dikkate alınması büyük önem taşımaktadır.” 

ASKİ EKİPLERİ GÖREVDE  

ASKİ ekiplerinin, hafriyat atıkları ve aşırı yağışlarla taşınan maddelerin yer yer tıkadığı su kanallarına anında müdahale ederek, giderleri açtığını kaydeden Kınacı, meteorolojiden gelen uyarıları dikkate alarak, muhtemel şiddetli yağışlar ve taşkınlara karşı ekiplerin hazırda beklediğini söyledi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.