Stokçulara kötü haber: Araçları satın, son tarih 7 Temmuz

Stokçulara kötü haber: Araçları satın, son tarih 7 Temmuz

Otomotiv sektöründe uygulanacak olan Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin 7 Temmuz 2024'ten 31 Ağustos 2024'e ertelendiği duyurulmuştu. Bu ertelemenin sadece ulusal tip onaylı araçları kapsadığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde otomotiv sektöründe uygulanması planlanan Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR2) 7 Temmuz 2024'ten 31 Ağustos 2024'e ertelendiği bildirilmişti. Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte tüm araçlar için erteleme olduğu düşünülse de bu durumun sadece ulusal tip onayına sahip araçları kapsadığı ortaya çıktı.

Ulusal tip onayı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen ve ülke sınırları içinde geçerliliği olan bir belge iken, AB tip onayı ise AB ülkeleri ve Türkiye'de geçerli olan bir düzenlemeyi ifade ediyor. Bununla birlikte yapılan bu erteleme sadece, ulusal tip onayı olan otomobilleri kapsıyor.

sdfgh.jpg

ULUSAL TİP ONAYI İÇİN GEÇERLİ

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin (GSR2) uygulama tarihi 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiği açıklanmıştı. Otomobil Gazetecisi Emre Özpeynirci, X hesabı üzerinden paylaşım yaparak bu ertelemenin sadece Türkiye'de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen ulusal tip onayına sahip araçları kapsadığını açıkladı. Bununla birlikte Genel Güvenlik Yönetmeliği, AB tip onayına sahip araçlar için 7 Temmuz’da yürürlüğe girecekken ulusal tip onayına sahip araçlar için ise 31 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

sdfgjtre.jpg

KAPSAMA ALANINDA OLAN MODELLER

Türkiye'de satılan birçok otomobil modeli hem ulusal hem de AB tip onayına sahipken, bazı modeller sadece AB tip onayıyla piyasaya sunuluyor. Örneğin, Fiat Egea, Togg T10X, Renault Clio, Megane, Hyundai i10, i20 ve Bayon modelleri hem ulusal hem de AB tip onayına sahipken, Toyota'nın Türkiye'de üretilen modelleri (Corolla-C-HR) sadece AB tip onayına sahip. Bu durumda, Toyota modelleri 31 Ağustos'a kadar olan ertelemeden yararlanamayacak.

1-003.jpg

BÖYLE DUYURDU

Emre Özpeynirci, X hesabından yaptığı paylaşım ile yönetmeliğin yanlış anlaşıldığını şöyle duyurdu:

“ Meğer, 7 Temmuz ertelemesi sadece bazı yerli modeller için yapılmış. Dün gece Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, otomotiv sektöründe kriz yaratan Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’den 31 Ağustos 2024 tarihine ertelendiği sanıldı.

Halbuki işin aslı öyle değilmiş. Sanayi Bakanlığı, 7 Temmuz’da devreye girecek AB regülasyonunu değiştiremediği için kendi ellerindeki mevcut ulusal tip onayı mevzuatını değiştirmiş. Buna göre Türkiye’de satılan veya üretilen AB tip onaylı araçlar değil, Türkiye’de üretilip, satılan 'ulusal tip onayı'na sahip araçların üretim ve satışı 2 ay ertelenmiş.”

rtyoiutr.jpg

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

Erteleme kararının sadece belli modeller için geçerli olduğunu öğrenen vatandaşlar, sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Özpeynirci’nin paylaşımına gelen tepkilerden bazıları şu şekilde:

-“Kervan her zaman olduğu gibi yolda düzülmeye çalışılıyor.”

-“Hep söylediğim bir şey var. Bizde yönetmelikler konuları sadeleştirmek ya da çözüme ulaştırmak yerine ortaya daha da büyük bir karmaşa çıkartıyor. Her seferinde aynı şey.”

-“Yerli ya da yabancı fark etmez bu şekilde süre uzatımına karşıyım. Madem bir kanun çıkartıyorsun süre dolmaya yakın hemen revizyona gitmek çok saçma. Misal ehliyet ve nüfus cüzdan değişimleri de sözde 2021’e kadar olacaktı ama sürekli tarihler uzatılıyor.”

Kaynak:İlk Sayfa gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.