Mersin'in altı kaynıyor: Tehlike kapıda!
Akdeniz Bölgesi’nden gelen haberler, küresel ısınmanın etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Meteorolojik verilere göre, Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin, Tarsus ve İskenderun’da deniz suyu sıcaklıklarının anormal yükselişi dikkat çekiyor.
Kış ortasında Akdeniz Bölgesi’nden gelen haberler, küresel ısınmanın etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Meteorolojik verilere göre, Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin, Tarsus ve İskenderun’da deniz suyu sıcaklıklarının anormal yükselişi dikkat çekiyor.
Küresel ısınmanın etkileri Türkiye’de daha belirgin hale gelirken, Akdeniz Bölgesi’nden gelen son meteorolojik veriler, iklim değişikliğinin alarm verdiğini gösteriyor. Kış mevsiminin ortasında olmamıza rağmen, Adana, Osmaniye, Hatay, Mersin, Tarsus ve İskenderun’dan gelen haberler "doğal olmayan bir durum" yaşandığını işaret ediyor.
Meteorolojik kaynaklar, bölgedeki deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve bu durumun "altınız kaynıyor" şeklinde değerlendirildiğini belirtti.
DENİZ SUYU SICAKLIKLARI NORMALİN ÜZERİNDE
Küresel deniz suyu yüzeyi sıcaklığı anomalileri, yalnızca Türkiye’yi değil, dünya genelinde okyanus ve deniz ekosistemlerini tehdit eden bir tablo çiziyor. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’de deniz suyu yüzey sıcaklıklarının normalden daha sıcak olduğu açıklandı. Bu durum, bölgesel ekosistemleri ve hava koşullarını olumsuz etkileyebilecek ciddi bir uyarı olarak değerlendiriliyor.
HAYRA ALAMET DEĞİL
Uzmanlar, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın, fırtına, sel ve diğer ekstrem hava olaylarını tetikleyebileceği konusunda uyarıyor. Bölgedeki olağanüstü durum, ekosistemin dengesizleştiği ve buna bağlı olarak daha sık ve yoğun doğa olaylarının yaşanabileceği anlamına geliyor.
Küresel ısınma, atmosfer ve deniz sıcaklıklarının yükselmesine neden olarak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hava olaylarının şiddetini artırıyor. Uzmanlar, Akdeniz Bölgesi'nde bu yıl kış mevsiminin etkilerinin zayıf hissedildiğini, ani hava değişimlerinin ve ekstrem sıcaklık dalgalarının sıklaştığını vurguluyor.
Bölgedeki bu sıra dışı durumun iklim değişikliğine dikkat çektiğini belirten meteorologlar, iklim krizinin sonuçlarıyla mücadele etmek için yerel ve küresel düzeyde önlemlerin hızla alınması gerektiğine işaret ediyor. Özellikle denizlerin korunması, karbon emisyonlarının azaltılması ve yeşil enerji politikalarına geçişin hızlandırılması gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.