Start-stop araçlar uydudan hareket ettirilebilir mi?

Start-stop araçlar uydudan hareket ettirilebilir mi?

Hırsız, kilitli kapıyı açabilir mi? Çelik kapılar güvenli mi? Barel nedir? Neden kullanılmalı? Start-stop araçlar uydudan hareket ettirilebilir mi? Şoförü kalp atışından tanıyan arabalar... Anahtar ve kilit sistemlerine dair merak ettikleriniz haberimizde

Gazetemize konuşan anahtar ustası Ali İhsan Ergül, anahtarla kilitlenmeden çekilen kapıların hırsıza davetiye çıkardığını söyledi.

Hırsız, kilitli kapıyı açabilir mi?

Ergül, “Kilitlenmeyen kapı bize göre açıktır ve o kapılar kredi kartı ve saç tokasıyla dahi basit bir yöntemle açılabilir” ifadelerini kullandı.    

Yenimahalle’de uzun yıllardır yeni nesil anahtarcılık üretimi yapan Ali İhsan Ergül, son yıllarda artan hırsızlık olaylarına karşı alınabilecek önlemlerle ilgili gazetemize bilgi verdi. 

anahtarci-ali-ihsan-ergul.jpgANAHTARLA KİLİTLENMEYEN KAPI AÇIKTIR!

İnsanların evden çıktığı zaman en çok yaptığı yanlışlardan birine değinen Ergül, “İnsanlarımız evin kapısı çekildiği zaman kapı kilitlendi zanneder; ancak bizim gözümüzde o kapı açıktır. Kapının muhakkak kilitlenmesi gerekiyor. Kilitlenmeyen kapılar kredi kartı ve saç tokasıyla dahi basit bir yöntemle açılabilir. Kapıyı anahtarla çevirerek kilitlerseniz o kapı daha güvenli bir kapıdır. Belli bir aşama olmadan o kapı açılmaz” dedi.

Ergül, yetkili olmayan veya sokaklara yapıştırılan afişlerle müşteri arayan güvensiz kişilere anahtar yaptırmamaları ve kilitli kapılarını asla açtırmamaları önerisinde bulundu. 

YÜZDE 49’U KAPIYI KİLİTLEMİYOR

Türkiye’nin Güvenlik Alışkanlıkları Araştırması’na göre, Türkiye’nin yüzde 38’i evden çıkarken, yüzde 49’u ise gece yatarken kapıyı kilitlemiyor.

Çelik kapılar güvenli mi? Barel nedir?

Evlere takılan çelik kapıların ve anahtar girdiği bölümün standartlara uymadığını belirten Ergül, “Takılan çelik kapılar genelde ucuzu oluyor. Kapıda anahtarın girdiği bölüm yani barelin muhafazası yapılmıyor. Kapılarda ve barelde standart olması lazım. Türkiye’de bu gelişi güzel. Standart olsa hırsızlık olayı yüzde 50 düşer. Belli bir kriter olması lazım ama bu yapılmıyor. Avrupa’da, Almanya’da bu kriter var. Barel standartta uygun olmadığı müddetçe o binaya iskan bile verilmiyor” diye konuştu. 

Start-stop araçlar uydudan hareket ettirilebilir mi?

Elektronik otomobil araç anahtarlarını daha çok yaptığını anlatan Ergül,  immobilizer ve start-stop ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İmmobilizer ilk Avrupa’da 1996’da çıktı. Sigorta firmaları araçlar çalınıyor diye böyle bir elektronik sistemi geliştirdiler. Baktılar tutuldu, saha testinden de randımanlı geldi. Aynı zaman yedek anahtar parçası canlandı. Hırsızlar da bu aşamayı çöze çöze gitti. Şu anda uzaktan erişim start stopa geçti. Bunun mahiyeti benim gözümde start stop araç kendinin aracı değil, firmanın aracı. Anında firma uydudan o aracı kilitleyebilir, anında açabilir yani her türlü kontrol edebilir. Sahada bunu da görebiliyoruz” şeklinde konuştu. 

Araba, kalp atışından şoförü tanıyor...

Yeni nesil araçların anahtarsız birçok şekilde teknoloji yardımıyla çalıştırıldığını kaydeden Ergül, “Şu an parmak izi yaygınlaşıyor. Birçok ülkede kullanılır haldeydi sonra kişisel veriyi koruma gerekçesi ile iptal oldu; şimdi ses, göz ve surat tanıma ile çalıştırma işine döküldü. Onun bir üst aşaması ise damar okuma parmağını koyuyorsun parmağı nabız atışına göre oluyor. Kalp atışı üzerinden çalıştırma yöntemleri var” ifadelerini kullandı. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.