Soğukta alın teri

Soğukta alın teri

İnşaat sektöründeki canlılık kış aylarında da devam ederken, Başkent’in gözde semtlerinden Hamamarkası’nda tarihi bir Ankara evinin daha temeli atıldı. Helal rızık için buz gibi havada alın teri döken işçiler, 80 ila 110 TL arasında yevmiye alıyor. 

Türkiye genelinde olduğu gibi Başkent Ankara’da da inşaat sektörü kışın gelmesiyle doğal olarak yavaşlamakla birlikte, yeni temeller de atılmıyor değil. Başkent’in gözde semtlerinden Hamamarkası’nda tarihi bir Ankara evinin daha temeli atıldı. Helal rızık için buz gibi havada alın teri döken işçiler, 80 ila 110 TL arasında yevmiye alıyor.    
Termometrelerin eksiyi gösterdiği, kar yağışının yeniden başladığı bu günlerde inşaat işçileri açık havada zor şartlar içinde çalışmayı sürdürüyor. Evine helal ekmek götürmenin gayesini güden inşaat işçilerini ne dondurucu soğuk ne de kar ve yağmur yağışı durdurabiliyor.  

KIŞ GÜNÜ 10 SAAT DIŞARIDA ÇALIŞIYORLAR
İnşaat sezonunun kapanmasına rağmen iş çıktığı zaman soğukları bahane edip çalışmamazlık yapmayan işçiler, bu dondurucu soğuklarda dışarıda birkaç saat dahi kalmakta güçlük çekenlere inat, yaklaşık 10 saat soğuk havaya maruz kalıyor. Başkent ayazından çok fazla etkilenmek istemeyen işçiler, kalın giyinerek ve sürekli hareket ederek soğuklardan bu şekilde korunmaya çalışıyor.

SICAK BİR ÇAYLA İÇLERİNİ ISITIYORLAR
İnşaat işçileri, çalışırken daima kullanmak zorunda kaldıkları ellerini de eldiven sayesinde sıcak tutuyor. İşçilerin ellerine taktıkları sarı bez eldivenler buz gibi demirin sert soğuğunu bir nebze olsun engelliyor. İnşaatçılar için özel üretilen eldivenler, işçileri ıslak zeminlere karşı da koruyor. İşçiler çok üşüdüklerinde ise bir sıcak çay molası vererek bu şekilde içlerini ısıtıyor. İnşaat işçileri günlük 80 ila 110 TL arasında yevmiyelere çalışıyor. 

YAZ-KIŞ RIZIK PEŞİNDE KOŞUYORLAR
Muhabirimiz Osman Akdoğan bu dondurucu soğuk günlerde dışarıda çalışmak zorunda olan Hamamarkası’nda karşılaştığımız inşaat işçileri ile görüştü. Demir ustalarından hayat hikayeleri ile ilgili de bilgiler alan muhabirimiz, bu mesleğin zorluklarını da konuştu. Yaz-kış demeden helal rızık peşinde koşan, dondurucu soğuğa aldırmadan saatlerce çalışan inşaat işçileri para kazanmanın ne kadar zor bir iş olduğunu da kanıtladı. 

a0sdasd0a.gif

SABAH 8’DE AKŞAM 6’YA KADAR DIŞARIDALAR
Demir ustalarının kalfası olan Ömer Ataş, 1986’dan bu yana inşaat işlerinde çalıştığını kaydederek, “Sabah 8’de işe başlayıp akşam 6’da çalışmayı bırakıyoruz. Genelde her gün işimiz oluyor. Havalar soğuk da olsa çalışıyoruz. Hava şartları çalışmamızı çok engellediği günlerde çalışamıyoruz. Yevmiyeci olduğumuz için biz kaç gün çalışırsak o kadar para kazanıyoruz. Onun için biz ne kadar çok çalışırsak o kadar bizim iyi” dedi.    

RIZIK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
Fuat Özbek adındaki inşaat ustası ise memleketinin Kars olduğunu ve kendisinin Kars kaplanı olarak anıldığını belirterek “Havalar soğuk ancak evimize ekmek götürmek için çalışmak zorundayız. Gördüğünüz üzere meslek icabı açık havada çalışmak zorunda kalıyoruz. Biz soğuk havaya maruz kalsak da sıkı giyinerek dondurucu soğuktan etkilenmeden işimizi yapmaya çalışıyoruz. Sürekli hareket ettiğimiz için de vücudumuz ısınıyor. Akşam evimize helal kazanç götürdüğümüzü düşünürken içimiz biraz daha ısınıyor” diye konuştu.  

SÜREKLİ HAREKET EDEREK ISINIYORUZ
Diğer bir inşaat ustası Lokman Gül de şunları söyledi: “Normalde kış yaklaşırken inşaat işleri durur; ancak çok şükür bizim işimiz oluyor. Neredeyse her gün çalışıyoruz. Soğuk havada çalışmak zor olsa da tedbirimizi alarak soğuktan korunmaya çalışıyoruz. Sürekli hareket halinde olduğumuz için de pek üşümüyoruz diyebilirim. İlla ki ister istemez üşüyoruz ama yapacak bir şey de yok.” 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.