Sobalı evler dikkat: Rutubetin yeni bir riski ortaya çıktı!

Sobalı evler dikkat: Rutubetin yeni bir riski ortaya çıktı!

Özellikle bodrum katı evlerde, güneş girmeyen, pek fazla havalandırılmayan ortamlarda oluşan rutubet, akciğer sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Rutubetten korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri haberimizde derledik.

Nemin, küfün ve bakterilerin neden olduğu rutubet, aslında günümüzde birçok solunum yolu hastalığının başlıca sebepleri arasında geliyor. Astım krizi gibi çeşitli solunum yolları hastalıklarına sebep olması da bunlardan bazıları. Rutubetli ortamda, zararı sadece ciğerler ve solum yolları görmez. Rutubet, çeşitli romatizmal ağrılara da neden olur. İşte evimizdeki rutubetten kurtulmanın yolları

soba-rutubet.webp

SOBALI EVLERDE RİSK DAHA FAZLA

Normal kombi ile ısıtmalı bir binaya göre, sobalı bir evde yaşamak, bulunulan ortamda rutubet riskini daha fazla artırıyor. Çünkü rutubetin sebepleri arasında, değişken ısı farklılıkları en önemli etkenler arasındadır. Sobalı evlerde genellikle soba tek bir yere kurulduğundan, ısının korunumu için kapı sürekli kapalı tutulur. Havasız ortam, rutubetin oluşmasına sebep olan en büyük etkenlerin arasında gelmektedir. Bulunulan ortamı düzenli olarak havalandırmak nem seviyesinin düşmesine neden olacak ve rutubeti bir nebze dahi olsa önleyecektir.

soba-rutubet-2.webp

NEMLİ VE SICAK ORTAMLARA DİKKAT

Nemli ve sıcak ortamlar, genellikle rutubetin oluşmasına müsait olan ortamlardır. Ayrıca tavanlardaki ufak çatlaklar, su sızıntıları gibi diğer etkenler rutubetin oluşmasında önemli bir faktördür. Evin içerisinde çamaşır kurutmak da rutubetin ve nemli ortamın oluşmasını sağlamaktadır. Rutubetin görüldüğü yerler genellikle karanlık ve havasız yerlerdir. Genelde bodrum ve zemin katlarda görülen rutubetin bir diğer görüldüğü alan ise banyolardır.

soba-rutubet-3.webp

RUTUBETTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI

Rutubetten korunmak için günümüzde pek çok yöntem mevcut. Bunun en başında bulunulan ortamı sürekli olarak havalandırmak ve uygun şekilde yalıtımı yapılmış olan evleri tercih etmek gelmektedir. Özellikle bir evin rutubet olan bölgesinde herhangi bir su sızıntısı söz konusuysa o bölgenin onarılması gerekmektedir. Nem alma cihazları tercih edilebilir, ortamdaki nem belirli bir seviyede tutulabilir. Rutubeti ve küfü önleyici boyaları tercih ederek evinizdeki veya bulunduğunuz ortamdaki rutubetin giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.