Sobalar artık nostalji oldu

Sobalar artık nostalji oldu

Ulus'taki Sobacılar Çarşısı esnafı, havaların soğumasına karşın soba satışlarında artış olmadığını söyleyerek, "Gelenler bakıp gidiyor, çoğu kez satış yapamadan kepenk kapatıyoruz. Soba artık nostalji oldu" dedi.

Ulus'ta tarihi Suluhan'ın yanı başındaki Tekneciler Sokak'tan içeri girdiğinizde sağlı solu sokağa yayılmış 10 kadar dükkânda soba satıldığını görürsünüz. Bu nedenle de sokak, Sobacılar Çarşısı adıyla bilinir. Eskiden bu sokakta soba satan dükkânlarının sayısı 20'den fazlaymış. Şimdilerde sadece bu 10 dükkân var. Çarşı esnafı ise, havaların soğumasına karşın soba satışlarının artış olmadığına dert yanarak, sobanın atık nostalji olduğunu söyledi.
Zaman değişir. Hayat değişir. Kentin sokakları, mahalleleri değişir. Her eskinin yerini yenisi alır. Modern hayatın keşmekeşi içinde her şeyin sonunda başına gelecek şeydir bu. Sobalı gecekondular yerini de kombili, kaloriferli apartman dairleri aldı. Bir zamanlar kışın alameti farikası olan sobalar ise günümüzde bir nostalji olarak kaldı. Sobanın üstünde pişirilen kestane eşliğindeki akşam çayları da; sabahları kahvaltı için kızartılan ekmekler de sadece anılar oldu hafızlarda.

ZAMANA İNAT AYAKTA

Modern hayatın kolaylıkları içinde kombili, kaloriferli, merkezi ısıtmalı apartmanlardan lüks rezidanslardaki dairelere kadar artık ısınmakta serinlemekte bir düğmeye bakıyor. Ancak Ulus'taki Tekneciler Sokak'taki Sobacılar Çarşısı'ndaki bir avuç esnaf, modern zamanlara inat halen soba satmayı sürdürüyorlar. Bu küçük ve dar sokakta 10 kadar dükkân halen soba satarak geçimlerini sürdüren esnaflara ev sahipliği yapıyor. 

NOSTALJİ OLDU

Bir esnaf, "Ankara'ya kış geç de olsa sonunda geldi. Ancak eski gibi satış yok. Bundan beş-on seneye öncesine kadar daha havalar soğumadan soba almak için Sobacılar Çarşısı'na yolu düşenlerin sayısı ise giderek azalıyor. Gelenler bakıp gidiyor, çoğu kez satış yapamadan kepenk kapatıyoruz. Soba artık nostalji oldu. Soba almaya gelenler kafe, restoran ya da benzeri mekânlar için soba almaya geliyor. Onlara da daha çok kuzine tarzı soba satıyoruz. Bu çarşıda 100 TL'den 5 bin TL'ye kadar çeşitli soba bulunuyor. En çok satılan kuzinlerin fiyatları ise; 550 ile 1000 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.