Siyaseti ilçeler belirliyor

Siyaseti ilçeler belirliyor

KONDA’nın, 24 Haziran'da gerçekleşen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair raporuna göre, Türkiye siyasetinin kaderi ilçelerde çiziliyor.

KONDA, 24 Haziran'da gerçekleşen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair kapsamlı raporunu açıkladı. Türkiye siyasetinin ilçelerde belirlendiğini kaydeden KONDA, AK Parti'nin 417 ilçede salt çoğunluğu aldığını ve bu ilçelerdeki toplam seçmen sayısının 16 milyon 597 bini aştığını hatırlatarak, bunun da genel seçmen sayısının yüzde 30’una karşılık geldiğine dikkat çekti. 
Raporda, AK Parti'nin ardından ilçelerde etkin siyaset yapan bir başka partinin HDP olduğu belirtilerek, HDP'nin salt çoğunluğu aldığı 73 ilçedeki toplam oyunun, ülke genelinde aldığı oyun üçte biri olduğuna vurguda bulunuldu. Rapora göre, CHP'nin salt çoğunluk sağladığı ilçelerin sayısı ise 24'te kaldı. İlçelerin yarısında ise hiçbir parti salt çoğunluğu yakalayamadı.

TÜRKİYE'NİN 3 SİYASİ COĞRAFYASI

24 Haziran'da kullanılan oyların illere göre dağılımını değerlendiren KONDA, son 7 yılda yapılan tüm seçim ve referandumlarda da olduğu gibi, seçmenlerin tercihlerinin üç farklı siyasi coğrafyayı işaret ettiği tespitinde bulundu. Batı sahilleri, Orta Anadolu-Karadeniz ve Güneydoğu-Doğu Anadolu olarak sınıflandırılabilecek bu üç siyasi coğrafyayla ilgili raporda şunlar söylendi: 
"Birinci coğrafya CHP'nin var olduğu iller kentleşmiş, metropolleşmiş, kentli gündelik pratiklerin ve modern hayat tarzının ağırlıklı olduğu, ekonomik bakımdan gelişmişlik seviyesi ülke ortalamasından yukarıda olan iller."
"İkinci coğrafya Ak Parti'nin hâkim ya da ağırlıklı olduğu, MHP ve İyi Parti’nin de var olabildiği, muhafazakâr hayat tarzının ağırlıklı olduğu, ekonomik gelişmişlik bakımından ülke ortalaması dolayında olan iller."
"Üçüncü coğrafya HDP'nin hakim olduğu, ülkenin ekonomik gelişmişlik seviyesine kıyasla hâlâ geride olan ama aynı zamanda kimlik meselesinin önde olduğu coğrafya."

3 BÖLGEDE AK PARTİ TEK BAŞINA HÂKİM

Öte yandan, seçmen tercihlerinin 6 farklı il kümesi oluşturduğu belirtildi. İlk üç kümede ortak olan karakterin AK Parti'nin 'neredeyse tek hâkim olması' olarak gösterilirken; 4. kümede AK Parti-CHP-MHP'nin beraberce var oldukları; 5. kümede CHP oylarının ağırlıklı olduğu ve 6. kümede de HDP'nin etkin olduğu kaydedildi. 
İlk iki kümede AK Parti, aldığı oy oranının üzerinde, üçüncü ve dördüncü kümede benzer, 5. kümede altında ve 6. kümede ise çok çok altında oy aldı. Raporda, "MHP ilk dört kümede Ak Parti'nin yanı sıra var ve ülke ortalamasının üzerinde oy almış. İyi Parti 3 ve 4. kümelerde kendi ülke performansını aşmıştır" dendi. 
CHP ve HDP'nin oyları illere göre dağıtıldığında ise şu tespitlere yer verildi:
"CHP 5. kümede ülke ortalamasından (yüzde 19,6) oldukça yüksek (yüzde 26,8), 4. kümede yüksek (yüzde 21,3) oranlara ulaşmıştır. Yine de CHP'nin görece var olduğu bu kümedeki Ak Parti oyunun da yüzde 33,1 oranında ve CHP'den yüksek olduğunu da not etmek gerekiyor. HDP ise 6. kümede hâkim parti ve bu kümedeki illerin oylarının yarıya yakınını alırken (yüzde 47) ülke ortalamasının (yüzde 10,1) çok üzerindedir."

OY ORANI DEĞİŞİYOR AMA TABAN DEĞİŞMİYOR

Oy oranlarının değişiyor gibi göründüğü ancak partilerin toplumsal 
tabanlarında buna paralel bir değişme olmadığı kaydedilen KONDA raporunda, "Oy oranları değişiyor gibi görünse de partilerin yerleştikleri toplumsal taban çok da değişmiyor" tespitine yer verildi.  Raporda, "2002'den bu yana Genel ve Yerel Seçimlerdeki oy oranları üzerinden bakıldığında Ak Parti'nin ulaştığı en üst sınırın yüzde 50'nin hemen altı, alt sınırın ise ortalama yüzde 42 mertebesinde olduğu anlaşılmaktadır" dendi.
CHP'nin 'bir dönem yerleştiği' yüzde 20 çizgisi ile yüzde 25 arasında sıkıştığı belirtilirken; MHP'nin geleneksel seçmenlerinin önemli bir kısmını İyi Parti'ye kaybettiği ancak AKP'den gelen yeni oylarla birlikte yine yüzde 11-12 bandında durduğu kaydedildi. Meclis'e giren partilerin 24 Haziran'daki oy oranlarına dair raporda, "Neredeyse aynı sayıda seçmenin üç partide duruyor olması bile, oranların değişiyor gibi görünmesine karşın seçmen sayıları ve kümeleri bakımından bu üç partinin de nasıl bir donmuşluğun içine sıkıştıklarını göstermektedir" değerlendirmesine yer verildi.

MHP: ORTANIN ALTI; İYİ PARTİ: ORTANIN ÜSTÜ

"İyi Parti sosyoekonomik bakımdan orta üste, MHP ise orta alta yerleşmiş"
AK Parti'nin sosyoekonomik gelişmişliğe göre daha geride olan illerde, CHP ise daha ileride olan illerde yoğunlaştığını kaydeden KONDA'nın raporunda, "HDP ise bilindiği gibi Kürtlerin yoğun olduğu illere yerleşmektedir" dendi. Oyların illere dağılıma dair KONDA tespitinde, MHP ve İyi Parti'yle ilgili olarak ise şunları söylendi:

"İlginç görüntülerden birisi MHP ile İyi Parti'nin sosyoekonomik bakımdan ülke ortalamasında olan illere birbirinin simetrisinde yerleşmeleridir. İyi Parti sosyoekonomik bakımdan ülke ortalamasındaki orta üstüne, MHP ise orta altına yerleşmiş görünmektedir."

"AK PARTİ, HÂLÂ BİR KİTLE PARTİSİ"

Raporda, 24 Haziran'da Meclis'e giren beş siyasi partiyle ilgili şu özet değerlendirmeler yapıldı: 
AK Parti: Her bir partinin ülke genelinde aldığı toplam oylarının bölgelere dağılımına yine seçmen oranlarıyla beraber bakıldığında, Ak Parti'nin tüm bölgelerden seçmen oranlarına göre dengeli bir şekilde oy aldığı ve tüm bölgelerde var olduğu ve küçük farklılıklar olmasına karşın seçmen ve Ak Parti oylarının bölgelere göre kombinasyonunun oldukça paralel olduğu görülmektedir. Bu analizden yola çıkarak Ak Parti’nin tüm siyasal ve toplumsal kutuplaşmalara karşın hâlâ bir kitle partisi olduğunun da altı çizilmelidir.
CHP: Daha önceki seçimlerde de gözlenen bölgesel sıkışmışlığının devam ettiği görülmektedir. CHP batı bölgelerinde seçmen ağırlığından fazla oy alırken doğu bölgelerinde seçmen oranlarına kıyasla oldukça düşük oy almaktadır.
HDP: CHP ile benzer biçimde bölgesel sıkışmışlığını sürdürmekte ve Güneydoğu, Ortadoğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinden toplam oyunun yüzde 45'ini almaktadır. Yine Kürt seçmenlerin göçlerle yoğunlaştıkları İstanbul ve Akdeniz bölgesi de HDP'nin oyunun yüzde 30'unu oluşturmaktadır. 
MHP: Oyları Akdeniz, Batı Anadolu, Orta Anadolu, Batı Karadeniz bölgelerinde seçmen dağılımından daha yoğun, buna karşılık İstanbul, Batı Marmara, Ege ve Güneydoğu'da daha düşük oy almaktadır.
İyi Parti: Ege, Akdeniz, Doğu ve Batı Marmara bölgelerinde seçmen dağılımına kıyasla daha yüksek oy almıştır.  MHP ve İyi Parti'nin bölgesel oy kombinasyonuna bakıldığında Güneydoğu ve Ortadoğu bölgelerinde beraberce çok düşük oldukları buna karşılık diğer bölgelerde birbirlerini bütünledikleri ya da birbirilerinin yerine oy aldıkları söylenebilir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.