Sivas'ın renkleri Ankara'da

Sivas'ın renkleri Ankara'da

AKM'de bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Sivas Tanıtım Günlerinde Sivas, tüm renkleri ile Ankara'ya taşındı.

4. Sivas Tanıtım Günlerin, geçtiğimiz gün, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) başladı. Pazar günü akşam saatlerine kadar sürecek olan etkinlikte, en çok ilgiyi kangal köpekleri çekti. Sivas'a ait hemen her şeyin tanıtıldığı etkinlikte, yöresel ürünlerin yanı sıra cam işleme sanatı, kemik tarakçılık, bıçakçılık sanatları da sergilendi. Sivas'ta "Şirin Baba" olarak tanınan bıçak ustası Erdoğan Güzel tarafından yapılan 2-3 santimlik bıçaklar da yoğun ilgi gördü.
Ankara'da iki yılda bir geçekleştirilen 4'üncü Sivas Tanıtım Günleri (AKM) başladı. Sivas'ı Ankaralılarla buluşturan etkinliğe katılım yoğun oldu. Ziyaretçilerin ilgisini en çok çeken ise, Sivas'ın dünyaca ünlü kangal köpekleri oldu. Kangal köpekleri hakkında bilgi veren Kangal Vefa Derneği Başkanı Önder Karakartal da ülkeden çıkarılması yasak olan Kangal köpeklerinin Sivas yöresine ait ve şehrin yüzlerce yıllık mirasının bir parçası olduğunu belirtti. Kangal köpeklerinin insanlara hiçbir zarar vermediğini belirten Karakartal, kangal köpeklerinin devlet koruması altına alındığı söyledi. Karakartal, tanıtım günlerine getirdikleri kangal köpeği hakkında şu bilgileri verdi: "Bu gördüğünüz altı yaşında bir kangal çoban köpeğidir. Dünyanın dört bir tarafında çobanlıkla, çiftçilikle meşgul olunan her yerde kangal çoban köpeklerine rastlayabilirsiniz. Bunlar insana hiçbir zarar vermez. Anavatanı da Sivas'ın Kangal ilçesidir. En iyi yetiştiği yer de orasıdır. " 

SİVASLI 'ŞİRİN BABA'NIN BIÇAKLARI

qqqqqqq.jpg

Sivas'ta "Şirin Baba" olarak tanınan bıçak ustası Erdoğan Güzel tarafından yapılan 2-3 santimlik bıçaklar da ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Ziyaretçilere ürünleri hakkında bilgi veren bıçak ustası Güzel, ürettiği minyatür bıçakları daha önce birçok siyasetçi ve ünlüye gönderdiğini, el yapımı bıçakçılığın devam edebilmesi için çaba sarf ettiğini söyledi. Etkinliğe katılan cam işleme sanatçıları da, ellerindeki camları işleyerek süs eşyalarına dönüştürdü.

ZARA'DAN KARAKOVAN 

Sivas Zara'ya özgü karakovan ballının da tanıtıldığı etkinliğe yöredeki arıcılar da katıldı. Özgün bir karakovan ve bu kovanlarda yaşatan arıları da getiren üreticiler, bir kilo petek balı 50 TL'den sattıklarını ifade etti.

PAZAR GÜNÜ BİTİYOR 

Yıldızeli'ne özgü keçi kılı halı ve kilimlerin de tanıtıldığı tanıtım günlerin de Sivas'a mutfağına özgü katmer ve köfte gibi, yörenin meşhur lezzetleri de görücüye çıktı. Etkinlik 16 Eylül Pazar güne kadar sürecek.

AŞIK VEYSEL UNUTULMADI

4'üncü Sivas Tanıtım Günleri'nde, Sivas'ın en önemli kültür değeri olan Aşıklar da unutulmadı. Büyük halk ozanı Aşık Veysel'in balmumu heykeli de ziyaretçilerden yoğun gördü. Sivaslı halk müzisyenlerini de katıldı etkinlikte, Zara ilçesinin tanıtıldığı stantta, bağlama ve kemani eşliğinde yöresel türküler söyledi. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.