Siteler’den keyfi zamcılara tepki

Siteler’den keyfi zamcılara tepki

Ankara Mobilyacılar Odası Başkanlığında toplanan Siteler esnafı, döviz artışını fırsat bilerek, hammadde ürünlerine keyfi zam yapan üretici firmaları protesto etti.

Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanlığında bir araya gelen çok sayıda Siteler esnafı, dövizin artmasını fırsat bilerek mobilya hammadde ürünlerine aşırı zam yapan üretici firmaları protesto etti. Oda binasında dün öğle saatlerinde gerçekleştirilen protestoya kepenk kapatma noktasına gelen çok sayıda esnaf katıldı.  

KEYFİ ZAM YAPILIYOR!

Grup adına basın açıklamasında bulunan Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya hammaddesi üretimi yapan sanayicilere seslenerek özetle şunları söyledi: “Döviz bahane ederek sunta, MDF, OSB, kontrplak, sünger, boya, tiner ve benzeri malzemelere yaptığınız kat kat fazlası zamları geri çekin” 

SON 2 YILDA YAPILAN ZAMLAR YÜZDE %150’NİN ÜZERİNDE 

“Özellikle yonga ve lif levha yani sunta ve MDF üreticileri, üretimde ithal girdinizin yüzde 20 civarında olduğunu biliyoruz. Buna rağmen dövize gelen her yüzde 5’lik artışta, siz malzemeye yüzde 15 zam yaptınız. Sonuçta yaptığınız zamlar çoğu ürün kaleminde, son 2 yılda yüzde 150’yi aştı”

STOKÇULUK UYARISI 

“Ülke ekonomisine destek vermek istiyorsanız, gerekeni yapın ve suni yaptığınız zamlarınızı geri çekin. Esnaf rahat bir nefes alsın, iş yapsın hep birlikte üretimi artıralım. Üretici kardeşlerinizi de düşünün stokçuluk yapmayı bırakın. Gün birlik günüdür. Biz Siteler esnafı olarak ülkemizin üzerinde oynanan oyunların farkındayız, dolar 10 TL de olsa inadına üretime devam edeceğiz”

ESNAFTAN DEVLET BÜYÜKLERİNE ÇAĞRI 

“Ancak döviz artışını bahane ederek, bu artışın üstünde zam yapan, döviz düştüğünde de yine zam yapmayı alışkanlık haline getirmiş ve satış bayilerindeki fiyatları kontrol edemeyen veya bilinçli olarak etmeyen fabrika üreticilerinin ve satıcılarının her daim karşısındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan, Ticaret Bakanlığımızdan ve Rekabet Kurumundan ricamızdır. Mobilya üretimi döviz girdisi olmadan üretim yapabildiğimiz ve katma değerli, ihracat şansı çok yüksek, ülkemize döviz girdisi sağlayabilecek en güçlü sektörlerimizdendir. Bu sektörü dünya ile rekabet edebilir hale getirmek için; hammadde zamlarının araştırılarak makul seviyeye getirilmesini, el işçiliği ile fabrikasyon ürünlerin ayrılarak vergilendirilmenin ayrı ayrı düzenlenmesini talep ediyoruz.”

FIRSATÇILARA KARŞI DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına aldı. Bakanlığın, "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

FIRSATÇILAR TESPİT EDİLECEK

Buna göre, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı. Söz konusu düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunca gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak. Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.