Siteler'de imar ihtilafı

Siteler'de imar ihtilafı

Siteler’deki iki komşu esnaf, hazine arazisinin üstünde kiracı oldukları kaçak yapıları için Yapı Kayıt Belgesi aldı. Altındağ Belediyesi ise, arazinin imar planında yol olarak göründüğünü belirtip belgelerin iptali için konuyu mahkemeye taşıdı.

Altındağ Gültepe Mahallesi Demirciler Sitesi’nde uzun yıllardır Altındağ Belediyesi’nin kiracısı olarak dükkan işleten iki komşu esnaf Sefa Demir ile Orhan Gökmen’in iddiasına göre, Şehit Talip Yener Caddesi üzerindeki dükkanlarının bulunduğu arazinin ilçe belediyenin değil Hazine arazisi olduğunu öğrendi. 

KİRACIYKEN İMAR BARIŞI’NDAN FAYDALANDILAR

İki komşu esnaf, geçmişte Hazine arazisi üstüne yapılan kaçak yapıların İmar Barışı’ndan faydalanabileceğini duyar duymaz hemen ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alabilmek için e-Devlet üzerinden başvuruda bulundu. İmar Barışı’nda yer alan ‘31.12.2017 tarihinden önce Hazine arazisi üzerine yapılan kaçak yapılar, İmar Barışı’ndan faydalanarak hak sahipliği talep edilebilir’ maddesine dayanarak başvurularını yapan iki esnaf, çıkan borç tutarını ödedikten birkaç gün sonra resmi ‘Yapı Kayıt Belgeleri’ kendilerine gönderildi. Ardından ise iki esnaf, ‘Yapı Kayıt Belgesi’ aldıkları araziyi muhammen bedel karşılığı alabilmek için bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulundu.    

KAYITLARDA ‘MÜFREZ TARLA’

Gazetemize konuşan esnaf Sefa Demir, dükkanlarının bulunduğu araziyle ilgili bir araştırma yaptıklarını ve araştırma sonucu bu arazinin ada ve parsel numarasıyla ilgili ne Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünde ne de Altındağ Tapu Kadastro’da kaydının çıkmadığını, arazinin devletin resmi kayıtlarında ‘müfrez tarla’ geçtiğini anlattı. Sefa Demir, bu duruma tapu kadastrodaki çalışanların da bir hayli şaşırdığını söyleyerek,  “Burasının gözden kaçırıldığını düşünüyoruz. Tapudakiler ‘burasının boş olduğunu sizin aracılığınızla öğrendik’ dediler” ifadelerini kullandı.  

PARASINI ÖDEMEK ŞARTIYLA ORAYA TALİPLER

Şu ana kadar üstünde kiracı olarak oturdukları arazinin tüm vergilerini, kiralarını ecrimisil yoluyla Altındağ Belediyesi’ne ödediklerinin altını çizen iki komşu esnaf, şimdi parasını ödemek kaydıyla dükkanlarının bulunduğu araziyi satın almak istediklerini söyleyerek, “Parasını ödemek kaydıyla biz burayı almaya talibiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bununla ilgili bizden dilekçe aldı ve Milli Emlak’a gönderdi şimdi oradan gelip burayı ölçecekler ve eğer alma imkanı oluşursa biz burayı muhammen bedel karşılığı alacağız” dedi.  Demir, İmar Barışı’ndan faydalanmak için kendisinin 59 bin 760 TL, komşusu Orhan Gökmen’in ise 23 bin TL harç parası ödediğini de söyledi. 

İLÇE BELEDİYE YOL GENİŞLETME ÇALIŞMASI YAPMAK İSTEDİ AMA…

Siteler Demirciler Sitesi’ndeki o arazilerin durumu böyle iken Altındağ Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Şehit Talip Yener Caddesi üzerinde yol genişletme çalışması yapmak istedi. Yol genişletme çalışması kapsamında Altındağ Belediyesi kiracılarına yani iki komşu esnaf Sefa Demir ile Orhan Gökmen’e dükkanları boşaltmaları için tebligat gönderdi. Ancak iki komşu esnaf, İmar Barışı’ndan faydalanarak Yapı Kayıt belgelerini aldıklarını belirtip yol genişletme çalışmasının durdurulması için yargıya başvurdukları ve yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını söyledi. 

İLÇE BELEDİYE: KARARA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Altındağ Belediyesi, imar planında o arazinin yol olarak gözüktüğünü söyledi. Belediye yetkilileri, konunun şu an yargı sürecinde olduğunu belirterek, mahkemeden çıkacak karara saygı duyup, sonuca göre hareket edeceklerini de kaydetti. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.