Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren: “Türkiye’nin en önemli 3’üncü turizm merkezi olma potansiyeli var”
Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Sinop’taki kültür ve turizm potansiyeli ve yürütülen çalışmaları gazetemize anlattı. Süren, “Türkiye’nin en önemli 3’üncü turizm merkezi olma potansiyeli var” dedi.
Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Sinop’un Akliman Sahili, Karakum Plajı ve Sinop Limanı gibi deniz turizmine katkı sağlayan yerlerinin yanı sıra 7 kapılı Sinop Kalesi, Tarihi Sinop Cezaevi, cami ve türbeleriyle 2022 yılında 1 buçuk milyon ziyaretçiyi ağırladığını söyledi. Sinop’un dört mevsim 12 ay turizm çeşitliliğine sahip olduğunu vurgulayan Süren, “Akdeniz ve Ege illerinden sonra Türkiye’nin en önemli 3’üncü turizm merkezi olma potansiyelini gösteriyor. Bu potansiyeli harekete geçirmek için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
SİNOP: BİR AÇIK HAVA MÜZESİ
Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Sinop’un tarih öncesi dönemden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve Antik dönem ile Selçuklu döneminden izler taşıdığını belirterek, “Bir açık hava müzesidir. Bu yönüyle önemli bir tarih kültür ve medeniyet şehridir. Türkiye ortalama orman varlığının üzerinde bir orman varlığına sahip olduğundan önemli bir ekoturizm merkezidir. Kafkas kültüründen Balkan, Anadolu ve Arap kültürüne birçok kültürü bünyesinde barındırdığı için bu medeniyetlerin yansıması mevcuttur. 350’ye yakın yemek çeşidiyle önemli bir gastronomi merkezi ve İslam öncesi ile sonrası mabetleriyle önemli bir inanç turizmi merkezi de diyebiliriz.
Kilometrelerce sahili, kumsalı ve plajları, su altı kültürel miras ve parkları ve su sporları konusunda da önemli bir deniz turizmi merkezidir. Bütün bunlar dört mevsim 12 ay turizm çeşitliliğine sahip Sinop’un, Akdeniz ve Ege illerinden sonra Türkiye’nin en önemli 3’üncü turizm merkezi olma potansiyelini gösteriyor. Bu potansiyeli planlayıp harekete geçirmek için çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
KALE SURLARINDA ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Süren Sinop’taki önemli kültür ve turizm mekanları ile ilgili süren çalışmaları şu şekilde anlattı; “Sinop Surları restore edildi. İlk etapta can güvenliği açısından önemli olan birkaç nokta restore edildi. Bazı ufak eksiklikleri var. Bunlar için önümüzdeki 2024 yılı içerisinde restorasyon çalışmaları devam ettirilecek.
Doğu surları dediğimiz; kent meydanı düzenlemesi kapsamında olan alan şu anda kapsamlı bir restorasyonda; Tarihi Saat Kulesinin olduğu bölümde yoğunlaşıldı. Bunlar Bakanlığımız tarafından restore ediliyor. Diğer noktalarda can güvenliği açısından acil onarım gerektiren noktalarda ayrı bir çalışma yürütüldü. Batı ve Kuzey Surları ile ilgili de önümüzdeki 2024 yılı yatırım programına alınması ile ilgili çalışmalarımız da yürütülüyor.”
5 ANA ROTA OUŞTURDUK
Sinop’un 2022 yılında 1 buçuk milyondan fazla ziyaretçi aldığını vurgulayan Süren, “Çok yoğun ziyaretçi alan bir iliz. Nüfusunun 5-6 katına kadar ulaşıyoruz. Gurbetçilerin özellikle yaz aylarında sılasına döndüğü ve günübirlik ziyaretçilerle de çok büyük bir hareketliliğe sahne olduğumuzu söyleyebilirim. Arkeoloji, Etnografya ve Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi ve Balatlar Ören Yeri gibi şu anda merkezde birden çok müze ve ören yerine sahibiz. Bu potansiyeli Sinop Kültür ve Doğa Rotası olarak 5 ana rota ilan ettik. Bu rotaları gelen ziyaretçilerimiz 3-5 veya 10 günlük periyotlar halinde ziyaret edebilirler. Şu anda dijital olarak bu rotaları karekod okutmalı olarak şehir planlarımıza, yön tabelalarıyla yerleştirdik. Sinop’a gelindiği zaman şehir planlarından il genelindeki rotalara konum alarak gidebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.