Simülasyon ve yapay zekâda başkentte parlayan yıldız: BİTES Savunma
BİTES Savunma TEKNOFEST kapsamında sanal gerçeklik teknolojilerini tanıttı. Simülasyon Direktörü Pelin Kuş, ‘‘Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Teknoloji Şirketleri” dalında 3 yıl üst üste ödül aldık. Savunma sanayisinin parlayan yıldızıyız’’ şeklinde konuştu.
Kurulan tanıtım standında geliştirilen teknolojilerin savunma sanayindeki uygulamaları anlatıldı. Ayrıca standa gelen misafirler şirketin geliştirdiği simülasyon teknolojilerini deneyimleme fırsatı buldu. Şirketin çalışmaları yoğun ilgi görürken alanında uzman görevliler ise vatandaşlara savunma sanayisinde yapay zekânın önemini anlattı.
SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN ÖNEMLİ
Şirketin simülasyon, artırılmış, sanal ve karma gerçeklik teknolojileri üzerine farklı çalışmalarının olduğunu söyleyen Kuş, ‘‘Çeşitli alanlar için simülasyon teknolojileri geliştiriyoruz. Bu simülasyon teknolojilerin artırılmış gerçeklik, sanal ve karma gerçeklik gibi teknolojilerle destekliyoruz. Bu gibi teknolojiler özellikle savunma sanayisi için çok değerli çalışmaların ürünleri. Standımıza gelen misafirlerimiz de bu teknolojileri birebir test edebiliyor’’ ifadelerinde bulundu.
ASKERİ EĞİTİMLER İÇİN SİMÜLASYON
‘’BİTES, geliştirdiği ürün ve teknolojilerle metaverse evrenine yeni bir boyut kazandırdı’’ şeklinde konuşan Kuş, ‘‘Şuan burada ‘Military Meteverse’ simülasyonunu tanıtıyoruz. Geliştirdiğimiz 360 derece gözlükler ile birlikte: Uçuş, helikopter ve uçuş simülatörlerimiz mevcut. Bugünkü tanıtımımızda geliştirdiğimiz teknolojilerin prototiplerini görmektesiniz. Military Meteverse dediğimiz teknolojiyi canlandırıyoruz. Simülasyonda istediğiniz araziyi seçebiliyorsunuz. Arazinin senaryosunu planlıyor istediğiniz kadar oyuncu(asker) atayabiliyorsunuz. Örneğin Kirpi aracının simülatörünü canlandırabiliyorsunuz. Bu teknoloji sayesinde savunma sanayisinde çeşitli eğitimler verebiliyorsunuz’’ dedi.
SANAL VE GERÇEKLİĞİN BULUŞMASI: KARMA
‘’Simülasyonların yanında karma dediğimiz gerçek elle tutulur teknoloji ile sanal gerçekliği birleştirebiliyorsunuz’’ diyen Kuş, ‘‘Yine burada ASELSAN üretimi Kirpi aracının üzerinde takılı olan silah ve kule sistemi Sarp’ı görüyorsunuz. Bunlar gerçek ekipmanlar ve yine geliştirdiğimiz simülasyon sistemi sayesinde bu teknolojileri test edip deneyimleyebiliyorsunuz. Karma dediğimiz simülasyonda gerçeklik ve sanal gerçekliği birleştiriyorsunuz diyebilirim. ASELSAN üretimi bir teknolojiye kendi ürettiğimiz teknolojiyi entegre ettik. Geliştirdiğimiz sistem sayesinde bilgisayardan kontrol edilebilen ve her araçta çalışan bir teknoloji elde ediyorsunuz. Bu sayede aracın içindeki silahçı da simülasyon eğitimini alabiliyor. Bütün arızalar, bütün modları silah yüklemesi sensor modellemesi birebir gerçekçi olarak sunuluyor. Biz buna taşımalı gömmeli sistem diyoruz. Kısacası gerçek aracın içindeki gerçek ekipman. Bundan sonraki maçlarımızın başında gömülü eğitim simülasyonları bulunuyor’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.