Simit ustalarından liselere çırak çağrısı

Simit ustalarından liselere çırak çağrısı

22 yıllık simit ustası Erdoğan Erol, simit ustası bulmakta bir hayli güçlük çektiklerini belirterek, çırak sıkıntısına dikkat çekti. Meslek liselerine çağrıda bulunan Erol, "Liseler bize stajyer göndersin biz onları usta olarak yetiştirelim" dedi.   

Etlik Aşağı Eğlence'de bulunan Altın Simit'in işletmecisi Erdoğan Erol'la Ankara denilince akla ilk gelenlerin arasında bulunan ve bir marka haline gelen gevrek simidimizi konuştuk. 22 yıldır simit ustası olan Erol, meslekle ilgili de açıklamalarda bulundu.

22 YILDIR ANKARA SİMİDİ YAPIYOR
Kendinizden bahsedebilir misiniz?
Erdoğan Erol. 22 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Altın Simit'i hizmete açalı 11 sene oluyor. 

ÖZEL GÜNLERDE SİMİTTEN ALTIN ÇIKIYOR
İşletmenize 'altın' adı koymanızın özel bir sebebi var mı? 
Altın Simit'in açılışını 24 Kasım 2007'de Öğretmenler Günü'nde yaptık. O gün simitlerimizin içine öğretmenlerimize özel 20 tane çeyrek altın koyduk. Daha sonra bunları devamında Sevgililer Günü'nde 30 tane tek taş yüzük. Anneler Günü'nde 30 tane tek taş yüzük. Babalar Günü'nde 50 adet kol saati koyduk. Özel günlerde bu tarz etkinlikler düzenliyoruz. 

MÜŞTERİLERİ MEMNUN EDEN İLGİNÇ PROJE
Peki müşterilerden nasıl bir geri dönüş alıyorsunuz?
Müşterilerimizin bu durum çok ilgisini çekiyor ve hoşuna gidiyor. Bu özel günlerde talep oluyor.  

ESPRİ KONUSU OLUYOR
Simidin içinden değerli ürünlerin çıkması espri konusu oluyor mu?
Bazı müşterilerimiz 'Eğer simidin içinde altın varsa söyleyin de dişimize takılmasın' diyerek gülümsüyor. Bu tarz çeşitli espriler sürekli yapılıyor. 

ANKARA SİMİDİ DÜNYAYA AÇILDI 
Meşhur Ankara simidi hakkında ne söylemek istersiniz?
Simit, Ankaralı için vazgeçilmez bir lezzet. Ankara simidi diğer illerdeki ürünlerden çok daha farklı. Dünyaya, Ankara simidi usulü satış yapılıyor. Çünkü Ankara simidi bir marka. Bu markayı daha iyi yerlere çıkarmak için Ankara simitçileri de gerçekten çok çabalıyor. Bir de simit tek çeşit değil kaşarlı, karışık, zeytinli, sebzeli gibi birçok simit çeşidi var. 

SİMİT HER KESİMİN YİYECEĞİ OLDU
Simidi sadece alt ve orta sınıf vatandaşlar mı tüketiyor?
Eskiden öyle görünüyordu ama simidi şimdi her kesimden insan tüketiyor. Simit herkese hitap ediyor çünkü doğal halini koruyan geçmişten bu güne gelip de hiç değişmeyen bir ürün. Onun için bütün kesimlerin tercihi haline geldi. Zengini de fakiri de simidi yiyor. 

GELENEKLERDEN ASLA KOPMUYORUZ
Simit yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
İlk olarak çalışma alanımıza çok dikkat ediyoruz. Ham maddelerimizi alırken kaliteli ve doğal olanları alıyoruz. Simitlere katkı maddesi kesinlikle kullanmıyoruz. Simidin doğal hamuru geçmiş tarihimizde nasıl yapılıyorsa o şekilde yapıyoruz. Simit o doğal halini koruduğu için bu kadar güzel oluyor. Hiçbir şekilde gelenekten çıkmadık ve simidin o tadını değiştirmedik. Malzemelerimizde 1. kalite ürünleri kullanıyoruz. 

HER AY DÜZENLİ DENETLEME
Denetleme yapılıyor mu?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı yetkililer her ay gelip düzenli bir şekilde denetleme yapıyor. Aynı şekilde zabıtalarda kontrole geliyor. Bu ise bizim işimizi daha iyi yapmamıza vesile oluyor. 

SİMİT USTASI BULUNAMIYOR
Sektörde yaşadığını sıkıntılar var mı?
Sektörde çırak sıkıntısı çekiyoruz. Meslek liselerinin bize stajyer göndermesini istiyoruz. Gelsinler bize, biz onları usta olarak yetiştirelim. Mesleğimizdeki en geç usta şimdi 30 yaşında. 30'un altında hiçbir usta göremiyorsunuz. Bu ne demek oluyor. 20-25 yıl sonra bu mesleklerin bir çoğu bitecek. Simit yapacak usta bulamıyoruz. Yetişen kimse yok. Üniversiteyi bitiren kişiler de 'ben burada çıraklık mı yapacağım' diyor. Çırak sıkıntısı acilen çözülmeli. Yoksa ileride usta bulamayacağız. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-

  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.