SİHA’larda Şaşırtan Sıralama: Türkiye’nin Yeri Çok Kritik

SİHA’larda Şaşırtan Sıralama: Türkiye’nin Yeri Çok Kritik

Son dönemde Savunma Sanayi alanında büyük atılımlarda bulunan Türkiye, ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla ön plana çıkıyor. Özellikle SİHA filosu olarak dünyada önemli bir konumda yer alıyor. İşte Türkiye’nin sahip olduğu İHA sayısı:

Son zamanlarda Savunma Sanayi alanında yapılan atılımlar, meyvelerini vermeye başladı. Türkiye, özellikle son zamanlarda yaptığı yatırımlarla beraber, bu alanda önemli bir yer elde etmiş durumda. Bu sayede dünyada filo olarak bakıldığında en çok İHA’ya sahip olan ülkelerin arasında yer alan Türkiye, bir çok ülkeden önce geliyor. İşte ülkeler ve sahip oldukları insansız hava aracı sayısı

abd-kratos-1.jpg

TÜRKİYE İLK ÜÇTE YER ALIYOR

Özellikle son zamanlarda bu alanda önemli başarılara imza atan Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’den sonra üçüncü sırada yer alıyor. İşte en çok İHA’ya sahip olan ilk 10 ülke:

  1. ABD: 11.520
  2. ÇİN: 3.500
  3. TÜRKİYE: 978
  4. İSRAİL: 710
  5. İRAN: 600
  6. İNGİLTERE: 520
  7. HİNDİSTAN: 468
  8. UKRAYNA: 420
  9. RUSYA: 377
  10. FRANSA: 208

didas.jpg

SADECE SİHA FİLOSUYLA ÖN PLANA ÇIKMIYOR

Türkiye’nin şu anda ürettiği SİHA’lar sayısı ile ön plana çıkmıyor, sahip olduğu teknoloji ile de dünyanın en güçlü SİHA’ları arasında yer alıyor. İşte özellikleriyle ön plana çıkan ve dünyanın en güçlü SİHA’ları olarak kabul edilen İnsansız Hava Araçları;

kratos-2.jpg

ABD Kratos XQ-58: Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından üretilen Kratos XQ-58 ucuz maliyeti, ses hızından 0.85 kat daha hızlı uçabilme özelliği ve 45 bin ft irtifaya ulaşabilmesi özelliğiyle ön plana çıkmaktadır.

akinci.jpg

Bayraktar AKINCI: Türk Savunma Sanayi’nin envanterinde bulunan ve uluslararası alanda da kendisinden söz ettiren Bayraktar AKINCI, mühimmatlarıyla beraber 24 saat kesintisiz uçuş süresine sahip olmasıyla ön plana çıkıyor.

ABD X47-B: Yine Amerika Hava Kuvvetleri tarafından üretilen ve daha çok Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilen X47-B modeli, dışında özellikle radarlara yakalanmayan bir boya ile üretiliyor.

TUSAŞ ANKA: Türkiye’nin ilk uzun menzilli SİHA’larından biri olan TUSAŞ ANKA, aralıksız olarak 30 saat havada kalabilme ve 1500 kilometrelik bir menzile sahip olma özelliğiyle ön plana çıkıyor.

Çin CAIG Wing Loong-10: Çin’in ürettiği bu İHA, kendine özgü bir hayalet moduna sahip. Radarlara yakalanmayan bir İHA olarak ön plana çıkıyor. Maksimum 50 bin ft irtifada uçabilen CAIG Wing Loong-10 maksimum hızda 20, normal hızda ise 32 saatlik bir uçuş süresine sahiptir.

mq9.jpg

ABD MQ-9 Reaper: Dünya’da birçok ülkenin envanterinde bulunan MQ-9 Reaper, alanının en eskilerinden. 2001 senesinden bu yana geliştirilen bu SİHA modeli, 2000 km menzile sahip ve aynı zamanda 4.5 ton mühimmat taşıyabilme kapasitesine sahip.

tb-2.jpg

Bayraktar TB2: Adını Ukrayna-Rusya savaşı ile bütün dünyaya duyuran Bayraktar TB2, 18 bin ft irtifada 27 saat kalabilme özelliğine sahip. 25 bin ft irtifada da uçabilen Bayraktar TB2, AKINCI gibi üst düzey otonom sistemlere de sahiptir. Olumsuz bir anda operatörsüz uçuşa devam edebilme özelliği ile de ön plana çıkmaktadır.

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.