Şiddete karşı vali sözü

Şiddete karşı vali sözü

Vali Topaca, Zekai Tahir Hastanesi’nde yaşanan “doktora şiddet” olayının takipçisi olacakları söyledi.

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yüksek Riskli Gebelikler Servisi’nde geçtiğimiz 25 Mart Pazartesi günü anne karnında hayatını kaybeden bebeğin yakınları, hastane personeline saldırmış, üzücü olayda 1'i güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 3 kişi yaralanmıştı. Başkent'te sağlık çalışanlarına ve hastane personeline karşı uygulanan fiziksel şiddetin ardından Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Özkan Ünal ve beraberindeki heyet, üzücü olayın yaşandığı hastaneyi ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. 

VALİLİK DE DAVACI OLACAK

ankara-valisi-topaca.jpg

Önceki gün öğleden sonra gerçekleştirilen ziyarette basın açıklaması yapan Vali Ercan Topaca,  "Hastanemizde hiç istemediğimiz, tasvip etmediğimiz bir darp hadisesi yaşandı. Doktor arkadaşlarımız  Uzman Doktor Ayşe Kırbaş, Asistan Doktor Atahan Toyran ve güvenlik görevlisi Yunus Keskin tedavisini yaptıkları bir hastanın yakınları tarafından darp edilmişlerdir. Hizmet verdikleri, sağlığına kavuşması için çaba gösterdikleri bir hastanın yakınları tarafından doktorlarımızın, güvenlik görevlimizin darp edilmesini öncelikle insani olarak ve Vali olarak ben kınıyorum. Kamu görevlisini görevi başında darp etmeye teşebbüs etmek, ona zarar vermek bizim hukukumuzda da cezai karşılıkları olan bir suçtur. Bu konuda arkadaşlarımız davacı olmuşlardır. Valilik olarak biz de bir kamu davası açılmasıyla ilgili çalışanlarımıza, sağlık personeline, doktorlarımıza ve güvenlikçimize verilen bu zarardan dolayı ayrıca davacı olacağız” dedi. 

YASAL YOLLARI ARAYIN ÖNERİSİ

Hiçbir doktor ve sağlık personelinin hasta ile hasta yakınının kötülüğü istemeyeceğini de belirten Vali Ercan Topaca, "Bu arkadaşlarımızın size hizmetten başka hiçbir amacı yok. Amaçları hastaneye girdiğinizde sağlığınıza kavuşmanız için gerekli tedaviyi yapmak, gerekli sağlık yardımını yapmak. Hiçbir doktor, hiçbir sağlık personeli gelen kişinin, hastanın veya hasta yakınlarının kötülüğünü asla istemez. Hep onların iyiliğini ister, sağlığına kavuşmasını ister. Bu amaçtaki insanları her ne sebeple olursa olsun darp etmek, onlara kötü muamele yapmak vatandaşımıza yakışan bir durum değildir. Ola ki tedavi sürecinde kayıplar da olabilir, olabiliyor. Çocuğunu kaybedebilir, eşini kaybedebilir. Bu durumda bile onların bu şekilde doktorumuzu ve sağlık çalışanını, güvenlikçimizi darp etmeye bir gerekçe olamaz. Bizim hukukumuzda hak arama yolları bellidir. Yasal süreci işletirsiniz, davacı olursunuz, şikâyetçi olursunuz, devlet gereğini yapar. Aksi takdirde hastaneye gelen her hâlükârda bu hizmetten yararlanan ama tedavinin sonuçları istediği gibi gelişmeyen herkes böyle bir yola tevessül ettiği takdirde buralarda hizmet vermek mümkün olmaz" diye konuştu. 

VALİ TOPACA: "KARARLIYIZ"

Valilik olarak bundan sonra sağlık çalışanlarına yapılacak şiddet olaylarının da yakından takipçisi olacaklarının sözünü veren ve bu konularda artık devletin çok hassas davrandığına değinen Vali Ercan Topaca, " Vatandaşlarımızın fiziki şiddet veya hakaret, kanun dışı davranışlar içine girmeleri durumunda biz, bu tür olayların takipçisi olmaya, bunu yapanların hukuk önünde hesabını vermesi için gereken süreçleri işletmeye ve yapmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ben bu olayda mağdur durumunda olan, darp edilen doktor arkadaşlarımıza ve güvenlik görevlimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bu tür hadiselerin yaşanmamasını, hastanelerin sağlık hizmeti verilen, herkesin birbirine saygı ve muhabbetle yaklaştığı, huzurlu kamu binaları olması temennisiyle bütün vatandaşlarımızın bu konudaki anlayışını beklediğimizi ifade ederek arkadaşlarıma bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” şeklinde konuştu. 

HASTANE PERSONELİ OLAYIN ŞOKUNU ATAMADI

Basın açıklaması sırasında fiziksel şiddete maruz kalan hastane personelinin olayın şokunun üzerinden atamadığı görüldü. 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN DA KINAMA

Sağlık Bakanlığı söz konusu olayla ilgili yazılı açıklama yaparak yaşanan şiddeti kınadı. Hiçbir nedenle mazur görülemeyecek şiddet olayının yaşandığını belirten Sağlık Bakanlığı, açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi: "Her koşulda işini yaparak sağlık hizmeti sunma mücadelesi veren sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınıyor, Bakanlık olarak olayın takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz" 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.