'Sezaryende astım riski var'

'Sezaryende astım riski var'

Doç. Dr. Ersoy Civelek, sezaryen doğumla dünyaya gelen çocuklarda astım riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Civelek, sezaryen doğumla dünyaya gelen çocuklarda astım riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Alerji Çalışma grubu tarafından çocuklarda astım hastalığına dikkat çekmek amacıyla “Nefes al, nefes ver” sloganı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)’de çocuklarla birlikte ağaç dikme etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gazetemize konuşan Doç. Dr. Ümit Murat Şahiner, “Alerjik hastalıklar çok ciddiye alınmayabiliyor ancak bu alerjik nezleler ileride astıma dönüşebiliyor” dedi. Doç. Dr. Şahiner, yanlış bilinen bir konuyu da dile getirerek her alerjinin reaksiyonunun aynı olmadığını söyledi. Mesela polen alerjisi olan bir çocuğun, evcil hayvana yaklaşabileceğini söyledi.

aid,-aoc,-agac-dikme-001.jpg

ALERJİK KALITSAL OLABİLİYOR

Etkinlik sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelen AİD üyeleri astım ve alerjiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Ersoy Civelek astımda risk grupları konusunda şu ifadelere yer verdi:

“Astımlı anne babalardan dünyaya gelen çocuklarda hastalığa yakalanma oranı yüksek. Yalnızca anne ya da babasında alerjik rinit olan çocukların yakalanma oranı yüzde 30 iken her ikisinde olduğunda bu rakam yüzde 70’e çıkıyor. Ancak her çocuk da böyle olacak diye kesin bir kural var diyemeyiz.” 

ZORUNLULUK YOKSA NORMAL DOĞUM TERCİH EDİLMELİ

Doğum şeklinin ileride çocukta astım gelişiminde rolünün olduğunun düşünüldüğünü belirten Civelek, şöyle konuştu:
Sezaryen doğumla doğan bebekler doğum kanalında annede bulunan faydalı mikroorganizmalara maruz kalmadığı için bu bebeklerde bağırsak mikroorganizma gelişiminin istenilen şekilde gelişmediği ve bu durumun astıma yatkınlık hazırladığı düşünülmektedir. Bu nedenle eğer tıbbi bir zorunluluk yoksa mümkün olduğu kadar normal doğum tercih edilmelidir.”

doc.-dr.-ersoy-civelek,-sezaryen,-astim,-aid,-doc.-dr.-umit-murat-sahiner,-turkiye-ulusal-alerji-ve-immunoloji-dernegi.jpeg

GRİPLE ALERJİ KARIŞTIRILMAMALIDIR

Gazetemize konuşan AİD üyesi Doç. Dr. Ümit Murat Şahiner alerjik hastalıklarının çoğu zaman hafife alındığına dikkat çekerek, “Alerjik hastalıklar ileride astıma dönülebilir. Hafife alınmamalıdır. Ayrıca her alerjik durum her olayda reaksiyon göstermez. Onun dışında grip hastalığıyla karıştırma olabilir. Gripte halsizlik yorgunluk ön plandadır, alerjide hapşırma ön plandadır. Hastalığın tedavisi alerji giderici haplarla sağlanmaktadır. Ancak son günlerde aşı da alerjik hastalıklarda tedavi yönetimi olarak kullanılıyor. Fakat bu bir defa grip aşısı yaptırmak gibi değildir” diye konuştu.  

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.