Seyyar satıcının azmi

Seyyar satıcının azmi

53 yaşındaki görme engelli Mevlüt Kaya, 35 yıldır her gün Sincan’dan Ulus’a gelip tezgahını açıyor ve oyuncak satıyor. Ailesini geçindirmek için günde toplam 60 KM yol kat eden Kaya, ‘‘Her daim şükretmeli’’ diyor.

Doğuştan görme engelli olan Mevlüt Kaya uzun yıllardır Ulus semtinde seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlıyor. Azmi ile herkese örnek olan Kaya, ailesi için her gün Sincan’dan Ulus’a oyuncak satmak için geliyor.

Her gün Sincan’dan Ulus’a

qqqq.jpg

Tarihi Ulus semtinde seyyar satıcılık yapan ve görme engelli olan Kaya çalışkanlığı ile herkese örnek oluyor. 53 yaşında olan ve 35 yıldır Ulus’un çeşitli noktalarında tezgâh açan Kaya Ulus’a gelebilmek için ise her gün yaklaşık 30 kilometre yol kat ediyor. Uzun yıllardır seyyar satıcılık yaptığını belirten Kaya aştığı zorlukları şu şekilde ifade ediyor, “53 yaşındayım ve 35 yıldır Ulus’un çeşitli noktalarında seyyar satıcılık yapıyorum. Sincan’da ikame ediyorum ve her gün Sincan’dan Ulus’a geliyorum. Görme engelliyim fakat uzun yıllardır bu işi yaptığım için evden buraya gelmek artık benim için sorun olmuyor. Evden buraya gelebilmek için yaklaşık 30 kilometre yol kat ediyorum” 

Çalışmaya engel teşkil etmemeli

Kaya oyuncak satarak geçimini sağlarken, “Ticarette bir gün bir günü tutmaz, bir gün çok kazanırsın diğer gün hiç kazanamazsın. Her daim şükretmesini bilmelisin. Allah kimseye kaldıramayacağı bir yük vermez. Görme engelli olabilirim ama bu benim çalışmama ve azmetmeme engel teşkil etmez. Kimseye yük olmadan ailemi geçindirmek zorundayım” dedi.

Tek sorun Hırsızlık

Bir yerden başka bir yere giderken zorluk çekmediğini belirten Kaya’nın yaşadığı tek sorun ise hırsızlık. Görmediği için bazı fırsatçıların tezgâhtan oyuncak çaldığını bu konuda sorun yaşadığını dile getiren Kaya, uzun yıllardır Ulus’ta olduğu için esnaf ve vatandaşların herhangi bir olumsuz durumda kendisine yardımcı olduklarını belirtiyor. Vatandaşların herhangi bir olumsuz durumunda tepkilerini koyarak kendisine yardım ettiğini kaydeden Kaya, “Vatandaşlarımız bu konuda çok hassas. Görme engelli olduğum için zor durumda kaldığımda bana yardım ediyorlar. Beni yalnız bırakmıyorlar. Diğer seyyar satıcı arkadaşlarda yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

“Sahte parayı sesinden anlıyorum”

Sahte para konusunda ise sorun yaşamadığını belirten Kaya, paranın sahte olup olmadığını sesinden anladığını belirti. Kaya bu konuda gören bir insandan daha iyi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı, “Sahte para vermek isteyen şahıslar oluyor. Görme engelli olduğum için kolay hedef gözüyle bakıyorlar. Ama paranın sahte olup olmadığı sesinden çok net anlaşılıyor. Gerçek para ile sahte paranın hışırtısı arasında çok fark var. 35 yıldır seyyar satıcı olduğum için artık bu konuda uzman oldum.”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.