Sepsise dikkat!
Prof. Dr. Süheyla Ünver, dünyada her yıl 31 milyondan fazla insana sepsis tanısı konulduğunu belirterek, her 2 ya da 3 ölümden birinin sepsis hastalığı ile ilgili olduğunu açıkladı.
13 Eylül Dünya Sepsis Günü etkinlikleri kapsamında Sağlık Bakanlığı ile Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) tarafından Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ortaklaşa bir program düzenlendi. Hastanenin Dr. Korkut Akoğuz Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinlikte halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak bilinen bu hastalıkla ilgili Prof. Dr. Süheyla Ünver ve Uzman Dr. Arif Timuroğlu tarafından personele farkındalık eğitimi verildi. Eğitimin ardından hastalıkla ilgili kitapçık dağıtıldı.
YILDA 31 MİLYON İNSANA SEPSİS TANISI KONULUYOR
Dünyada çok sık görülen; ancak pek fazla tanınmayan sepsis hastalığıyla ilgili katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Süheyla Ünver, yapılan araştırmalara göre yılda dünya genelinde 31 milyondan fazla insana sepsis tanısı konulduğunu açıkladı. Ünver, bu sinsi hastalığın yıllık görülme sıklığında artış yaşandığını, sepsis gelişen hastalarda ölüm olasılığının yüzde 20 ila 80 arasında değiştiğini, her yıl 5,5 ila 8 milyon arasında kişinin sepsisten hayatını kaybettiğini aktardı. Ünver, sepsisin insanlar arasında en sık karşılaşılan hastalık olmasına rağmen en az araştırılan hastalık olduğunu vurguladı.
YILLIK MALİYETİ DUDAK UÇUKLATIYOR
Prof. Dr. Süheyla Ünver, sepsis hastalığında erken tedavinin önemine dikkat çekti. Ünver, her saat geç kalmanın hastada yaşam savaşını azalttığını da söyledi. Dünyada sepsisin yıllık maliyeti ile ilgili bilgi veren Ünver, "Sepsis’in tanı ve tedavisi için sadece hastane masraflarının yıllık tutarı ABD’de 27 milyar dolar, İngiltere’de 2 milyar pound, Almanya’da 5 milyar eurodan fazladır" dedi.
TÜM SAĞLIK PERSONELİ SEPSİS EĞİTİMİ ALMALI
Sepsis’e karşı savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığının büyük önem taşıdığını kaydeden Ünver, "Sepsis tanımlaması ve tedavi prensipleri 2016 yılı Aralık ayında yeni bilimsel bulgular nedeni ile değiştirilmiştir.Bununla ilgili olarak tüm sağlık personelinin acil olarak eğitim alması gerekmektedir.
Eğitimin neden önemli ve acil olduğu, ayrıca tüm sağlık personelini kapsamına alma zorunluluğu taşıdığı aşağıdaki kısa bilgilerden kolayca anlaşılabilmektedir.
Tanı ve tedavinin gecikmeden yapılabilmesi ve böylelikle sepsis görülme sıklığı ile sepsis nedeniyle ölümlerin azaltılabilmesi için halkın farkındalığı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle basının konuyu gündeme alması ve gündemde tutması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
FARKINDALIK OLUŞTURULMAYA BAŞLANDI
"Tüm bu gelişmelerin ışığında Türk Yoğun Bakım Derneği,T.C.Sağlık Bakanlığının destek ve katılımı ile ülkemizdeki tüm sağlık personeline yönelik bir eğitim kampanyası planlamıştır" diyen Ünver, "Bu kampanyada Sepsis farkındalığı, tanısı, acil tedavisi ve ileri tedavisi ile ilgili güncel bilgileri içeren eğitim verilecektir. Ülkemizin değişik şehirlerindeki 100'den fazla hastanesinde başlatılacaktır. Hedef tüm sağlık personeline ulaşmak olduğundan bu eğitimlerin tekrarlanarak tüm sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir" şeklinde konuştu.
SEPSİS NEDİR?
Sepsis ile ilgili bilgiler veren Ünver şunları söyledi: "Sepsis, vücuttaki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan, doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölümüne yol açabilecek komplikasyondur. Sepsisin belirti ve bulguları: bir enfeksiyon hastalığı belirtileri (öksürük, balgam, ishal, kusma, boğaz ağrısı vb.) titreme, ateş, ağrı, nemli-terli cilt, kalp hızı artışı, idrar çıkışının azalmasıdır. Sepsis tedavisi yoğun bakımlarda yapılır, bu amaçla antibiyotikler ve serumlar kullanılır. Farklı tedavi yöntemleri de gerekebilir"
TÜM HASTALIKLARIN TOPLAMINDAN DAHA FAZLA...
"Sepsis kişiler arasında ayrım yapmaz. Genç, yaşlı, zengin, fakir, ırk ve cinsiyete bakmaksızın ölümcül klinik tabloyu oluşturur.Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, 1 yaşından daha küçük kişilerin riski daha yüksektir. Sepsis; akciğer kanseri-prostat kanseri-meme kanseri-AIDS toplamından daha fazla kişide görülmektedir.Hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin Sepsis ile ilişkili olduğu gösterilmiştir"
SEPSİSİN BELİRTİLERİ
"Sepsis’in tek bir belirti veya bulgusu yoktur. Birçok belirti ve bulgunun farklı kombinasyonlarla bir araya gelmesi ile belirti verir. Sepsis, bir enfeksiyon hastalığı sonucunda ortaya çıkan belirtileri şunlardır: Titreme, ateş veya vücut ısısı düşüşü, rahatsızlık hissi veya ağrı, nemli veya terli cilt, nefes alıp vermede sıkıntı, kalp hızı artışı, idrar çıkışının olmaması"
SEPSİS TEDAVİ EDİLİR Mİ?
"Sepsis hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilir
Enfeksiyonlar tedavi edilir, hayati organ fonksiyonlarının devamlılığı sağlanır, kan basıncı düşüşüne engel olunur. Bu amaçla antibiyotikler ve çeşitli serumlar kullanılır. Normal kan basıncını ve kan oksijen düzeyini devam ettirmek için hastalara serumlara ek olarak serum içinde değişik ilaçlar verilir, oksijen uygulanır ve suni solunum cihazlarına bağlanılarak solunumları desteklenir.
Böbrek problemi gelişen hastalarda ilgili ilaç tedavileri ve farklı diyaliz uygulamaları yapılır. Tüm bunlara ek olarak çok farklı başka tedavi yöntemlerinin bir arada kullanılması gerekli olabilir.
SEPSİS ACİL BİR HASTALIK MIDIR?
Sepsis nedeni ile kan basıncı düşüşü geliştikten sonra antibiyotik tedavisine başlama süresindeki her 1 saatlik gecikme ölüm riskini yüzde 7.6 arttırır.
Sepsis’e ne kadar erken tanı konulur ve ne kadar erken tedavi başlanabilir ise kurtulma ve özellikle sekelsiz kurtulma şansı o kadar yüksektir.
SEPSİS GELİŞİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Sepsise yol açabilecek grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için gereken sıklıklarla ve gereken kişilerde aşılanma yapılması. Enfeksiyonların gelişmesine engel olmak için sıyrık ve yaralar temizlenir, hijyenik tedbirler sürdürülür.
2002 YILINDA TESADÜFİ ÖĞRENİLDİ...
2002 yılında Dr. Carl Flatley’in 23 yaşındaki kızı Erin basit bir cerrahi müdahale sonrası sepsisten hayatını kaybettiği zaman Dr. Flatley ABD’de yılda 200.000’den fazla kişinin sepsisten öldüğünü öğrendi. 2004 yılında Amerika Sepsis Birliğini kurdu. 2007 yılında birliğin ismi “Sepsis Birliği” oldu. Sepsis ile savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığı büyük önem taşımaktadır.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.