Sepet şimdilerde aksesuar oldu...

Sepet şimdilerde aksesuar oldu...

Ulus Kale Mahallesi’nde sepetçilik yapan Sadettin Gökmen, sepetin geçmiş dönemlerde gündelik hayatta birçok yerde kullanıldığını, ancak şimdilerde aksesuar olarak tercih edildiğini söyledi.

Ulus Kale Mahallesi’nde sepetçilik yapan Sadettin Gökmen, sepetin geçmiş dönemlerde gündelik hayatta birçok yerde kullanıldığını, ancak şimdilerde aksesuar olarak tercih edildiğini söyledi.

Gazetemize konuşan Gökmen, ‘‘Eskiden insanlar pazara giderken, bir şey taşırken ya da evin dışında da sepet kullanırdı. Şimdi ise daha çok aksesuar amaçlı ve ev içi kullanılıyor” ifadelerini kullandı. 

Ulus Kale Mahallesi’nde sepetçi dükkanı bulunan Sadettin Gökmen esnafın sorunlarını gazetemize anlattı.

Gökmen, yaşanan ekonomik sorunların satışları azalttığını ve ithal edilen ürünlerin fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirterek, “Eskiden daha fazla sepet satılırdı ama o zamanlar sepeti sadece sepetçiler satardı. Şimdi her sektör dükkanın bir bölümüne kendi alanı olmayan ürünleri koyarak satışını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin kanayan yarası bu” dedi.

Ankara Kalesi’nde uzun yıllardır esnaflık yapan Sadettin Gökmen gazetemize konuştu. Dükkanında sepet satarak geçimini sağlayan Gökmen, Kale Mahallesi’nde doğup büyüdüğünü belirterek son günlerde yaşanan ekonomik sıkıntıların Kale Mahallesi esnafını etkileyip etkilemediğini gazetemize değerlendirdi. 

6 DÜKKANDAN 2 DÜKKANA DÜŞTÜ

Gökmen, geçmiş dönemlerde Kale Mahallesinde 6 tane sepetçi dükkanı bulunduğunu, günümüzde ise sadece 2 dükkan kaldığına dikkat çekerek, “İşlerimiz azalması sepete olan ilginin azalmasından kaynaklı değil. Piyasanın şartlarından kaynaklı satışlarımız azaldı. Diğer esnafın satışlarında da düşüş var. Sadece bizim sektörle alakalı değil. Her yıl satışlarımız biraz daha düşüyor. Bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz” dedi.

“İTHAL ÜRÜNLERİN FİYATLARINDA ARTIŞ VAR”

Geçmiş dönemlerde satılan sepetlerin hepsinin yerli malı olduğunu, günümüzde ise birçoğunun ithal edildiğini belirten Gökmen, bu nedenle de fiyatlarda gözle görülür bir artış olduğunu söyledi.

Fiyatlardaki artışın döviz kuru nedenli olduğunu, bu nedenle de müşteri sayısının azaldığını belirten Gökmen, sepetlerin plastik ürünlere göre daha sağlıklı olduğunu bu yüzden tercih edilmesi gerektiğini de belirtti.

“GÜNDELİK HAYATIN HER YERİNDE KULLANILIRDI”

Sepetin geçmiş dönemlerde gündelik hayatta birçok yerde kullanıldığını belirten Gökmen şu ifadeleri kullandı, “Eskiden insanlar sepeti gündelik hayatın her yerinde kullanıyorlardı. Pazara giderken, bir şey taşırken, evin dışında da kullanılırdı. Şimdi ise daha çok aksesuar amaçlı ve ev içi kullanılıyor” diye konuştu.

HERKES HER İŞİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Günümüzde farklı sektörlerde iş alanı bulunan esnafların dahi sepet sattığına dikkat çeken Gökmen,”Eskiden daha fazla sepet satılırdı ama o zamanlar sepeti sadece sepetçiler satardı. Şimdi her sektör dükkanın bir bölümüne kendi alanı olmayan ürünleri koyarak satışını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin kanayan yarası bu. Herkes her işi yapmaya çalışıyor. Bu da küçük esnafı bitme noktasına getiriyor. Günümüz koşullarda esnaflık çok zor duruma geldi. Önceden esnaf para kazanırdı şimdi ise çok zor şartlarda geçim sağlıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.