Şemsi Bayraktar: "Anız yakma ilkel bir yöntem"
Anız yakma sonucu çıkan yangınların, milyarlarca liralık zarara yol açtığını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, anız yakmanın, çevreye, biyoçeşitliliğe ve tarımsal üretime zarar veren ilkel bir yöntem olduğunu söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, anız yakmanın, çevreye, biyoçeşitliliğe ve tarımsal üretime zarar veren ilkel bir yöntem olduğunu bildirdi.
Anız yakamanın doğal dengeyi bozduğunu, birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok ettiğini belirten Bayraktar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Anızın yakılması tarımsal üretimde döngünün bozulmasına ve toprakta verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Üreticilerimiz, sürüm maliyetini en aza indiren, anıza ekim yapılan toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Anıza ekim, hem maliyetleri düşürüyor hem de anızın organik madde olarak toprakta kalmasını sağlıyor"
"ANIZ YAKMANIN FAYDASI YOK"
Anız yakmanın beklenen faydanın aksine toprağa ve çevreye çok ciddi zararlar verdiğini anlatan Bayraktar, "Yaşanacak sorunları yeterince kavrayamayan çiftçilerimiz ne yazık ki anız yakmaktadır. Özellikle organik maddesi çok düşük ve erozyona çok açık olan topraklarda anız yakılmamalı, bilakis sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılmalıdır" dedi.
"ANIZ YAKAN KENDİNE ZARAR VERİR"
Anız yakan üreticinin istemeden kendi ekonomisine ve çevreye zarar verdiğini, hava kirliliğine neden olduğunu anlatan Bayraktar şu ifadeleri kaydetti: "Anızın yakılması tarımsal üretimde döngünün bozulmasına ve toprakta verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle topraktaki organik maddenin kaynağını oluşturan bitki artıklarının yakılmadan özel toprak işleme aletleri ile işlenerek, sürdürülebilir toprak verimliliği ve topraklarda sürdürülebilir biyolojik ve fiziksel koşulların oluşturulması için esastır."
"DOĞAL KAYNAKLAR KORUNMALI"
Verimli hasat alabilmek için doğal kaynakların korunması gerektiğine işaret eden Bayraktar, toprakta bulunan makro ve mikroorganizmaların, topraktaki organik maddelerin parçalanması, besin maddelerinin tekrar toprağa kazandırılması ve havadaki azotun bitkilerce alınabilir formlara dönüşmesi için önemli olduğunu söyledi.
DOĞRUDAN EKİME GEÇİLMELİ
Doğrudan ekim sistemlerinin dünya genelinde yaygınlaştığını ifade eden Bayraktar, Ülkemizde de uygulanan ancak henüz yaygınlaşmayan bu sistem sayesinde toprağın hiç işlemeden anız üzerine ekim yapılabileceğini söyledi. Bu sistemle hem maliyetler düşeceğini ve anızın organik madde olarak tekrar toprakta kalması sağlanacağını belirten Bayraktar, "Üreticilerimiz, sürüm maliyetini en aza indiren, anıza ekim yapılan toprak işlemesiz tarım tekniğine yönlendirilmelidir. Hasat sonrası ürün artıklarının özellikle erozyon riski yüksek olan bölgelerde, tamamen veya kısmen toprak yüzeyinde bırakılması gereklidir" diye konuştu.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.