Seçim yasakları neler? İşte 31 Mart 2019 seçim yasakları...

Seçim yasakları neler? İşte 31 Mart 2019 seçim yasakları...

Türkiye yarın sandık başına gidiyor. Birçok seçim yasağı ise bugünden itibaren başlıyor. Seçim yasakları eğlence mekânlarının açılış kapanış saatlerinden düğünlere kadar geniş bir alanda etkili olacak. İşte 31 Mart 2019 seçim yasakları…

Türkiye yarın sandık başına gidiyor. Birçok seçim yasağı ise bugünden itibaren başlıyor. Seçim yasakları eğlence mekânlarının açılış kapanış saatlerinden düğünlere kadar geniş bir alanda etkili olacak. İşte 31 Mart 2019 seçim yasakları

Türkiye yarın sandığa gidiyor. Buna göre yerel seçimlerde oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Düğünler akşam 18.00’den sonra serbest olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak. Bugün 18.00 itibarıyla da seçim bürolarındaki ilan ve reklam malzemeleri kaldırılacak, seçim bürolarının faaliyetleri son bulacak.

57 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK

Türkiye yarın 5 yıl görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu yarın yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için yasakları ve propaganda serbestliğini belirledi. Yerel seçimlerde, 28 milyon 929 bin 732’si kadın, 28 milyon 128 bin 904’ü erkek toplam 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. Peki, seçim yasakları neler? İşte seçim yasakları:

LOKANTALARDA YALNIZ YEMEK VERİLEBİLECEK

Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Buna göre seçim günü sabah saat 06:00'dan gece saat 24:00'e kadar alkollü içki satılmayacak ve servis edilmeyecek. Dolayısıyla seçim günü; kahvehane, kıraathane ve internet kafeler doğu illerinde saat 07.00 – 16.00 arasında, batı illerinde ise saat 08.00 – 17.00 arasında kapalı olacak.

BU MEKÂNLAR KAPALI OLACAK

Gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathane; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zekâ geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet kafeler ve benzeri yerler kapalı olacak.

OY VERME İŞLEMİ DOĞU VE BATI İLLERİNDE KAÇTA BAŞLAYACAK?

Seçim bürolarındaki ilan ve reklam malzemeleri bugün saat 18.00'e kadar kaldırılacak, seçim bürolarının faaliyetleri de bu tarih ve saatte son bulacak. 31 Mart seçimlerinde oy verme işlemi yurdun doğu kısmında saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Batıda illerinde ise oy verme işlemi saat 08.00’de başlayıp, saat 17.00’de sona erecek.

DÜĞÜNLER YARIN 18.00’DEN SONRA SERBEST

Oy verme günü düğünler seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00’den sonra yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

YAYIN YASAKLARI

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sadece kayıtlı olduğunuz sandıklarda oy kullanabilirsiniz. Oy verme günü T.C. kimlik numaralı kimliğinizi unutmayınız. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir. Engelli seçmenler ise o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler.

SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIMA CEZA 

Kullandıkları oyları sosyal medyadan paylaşanlar, eylemlerinin ağırlığına ve yaptıkları paylaşımların niteliğine göre idari para cezası ve hapis cezasıyla cezalandırılabilecekler. Paylaşımda bulunan seçmenlere yetkili kurulların emirlerine uymamaktan Kabahatler Kanunu’na göre 259 lira idari para cezası kesilebilecek ve 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecekler.

MÜKERRER OYA 5 YIL CEZA

Mükerrer oy kullananlar, sandık çalanlar ise 5 yıl hapisle yargılanacaklar. Yetkisiz olarak her ne sebep ve maksatla olursa olsun oy sandığının yerini değiştirenler, yerinden kaldıranlar, oy sandığını açan, çalan veya tahrip eden veya içindeki veya içinden çıkan oy zarflarını alan, çalan veya değiştiren kimse 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin liradan 75 bin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiil ve hareketler, cebir veya şiddet veya hileyle işlendiği takdirde hükmedilecek ceza bir misli arttırılarak hükmolunur.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.