Saz için ağaç bulunamıyor: Fiyatlar arttı

Saz için ağaç bulunamıyor: Fiyatlar arttı

Bağlama ustası Ali Cem Akdeniz, saz yapımında kullanılan ağaçların bulunamadığını bu nedenle bağlama fiyatlarının çok fazla arttığını ifade etti.

Hamamönü’nde bağlama ustası Ali Cem Akdeniz, saz yapımında kullanılan ağaçların bulunamadığını ve bu nedenle bağlama fiyatlarının çok fazla arttığını ifade etti. Akdeniz, “Samsun’da sazların tekneleri için olan ağaçları kaçak kesiyorlar. Şu anda piyasada hem ağaç bulunmuyor hem de yeni ağaç dikilmiyor” dedi. Ülkemizde ağaç bulmak zorlaştığı için yurt dışından gelen ağaçların kullanıldığını söyleyen Ali Cem Akdeniz, “Ağaç ne kadar kaliteli olursa olsun ustalık iyi olmazsa istenilen verim alınamaz” diye konuştu. Artık çırak yetişmediğini ekleyen Akdeniz, bu şekilde giderse mesleğin kaybolacağını söyledi.

baglama.jpg

AĞAÇ BULUNMUYOR

Hamamönü’nde bağlama ustalığı yapan Ali Cem Akdeniz, bağlama ustalarının Türkiye’de ağaç bulamadıklarını belirterek, “Ağaç durumundan çok zorlanıyoruz. Samsun’da sazların tekneleri için olan ağaçları kaçak kesiyorlar. Şu anda piyasada hem ağaç bulunmuyor hem de yeni ağaç dikilmiyor. Piyasanın durumu bu şekilde çok daha kötüye gidecek. Ağaç bulmak zor olduğu için çok pahalılaştı. Bununla birlikte bağlama fiyatları da çok fazlar artıyor. Ustalar ağaç satın almakta ve bulmakta zorlanıyor. Yeni ağaç dikilmiyor eski ağaçlar kesiliyor ama onlar da tükenecek” diye konuştu.

saz.jpg

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Bağlama ustası Ali Cem Akdeniz, yeni usta ve çırakların artık yetişmediğini ve mesleğin tehlikede olduğunu ifade etti. Akdeniz, “Günümüzde gençler ne iş ne de maaş beğeniyor. Bu yüzden tozun kirin içinde çalışmak istemiyorlar. Burada geçirdiği zamana ‘bir iş öğreniyorum’ olarak bakmıyor. En ufak bir durumda bir daha gelmiyor. Bu durum şu anda çok vahim bir hal aldı. Yetiştirmeye çırak bulamıyoruz. Böyle giderse ustalık diye bir şey kalmayacak” dedi.

sazz.jpg

İŞİN SIRRI USTALIKTA

Kaliteli bir bağlama yapmanın sırrının ustalıkta olduğunu belirten Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Hem yeni çırak yetişmemesi hem de teknolojinin gelişmesiyle beraber bağlama yapımı da değişmeye başladı. Artık bağlamalar fabrikasyon olarak üretilmeye başlandı. Bu işin sırrı ustalıktadır. Bir bağlamanın kalitesini ve fiyatını belirleyen en büyük şeylerden biri de ustalığıdır. Ağaç ne kadar kaliteli olursa olsun ustalık iyi olmazsa istenilen verim alınamaz.”

YURT DIŞINDAN İTHAL EDİLİYOR

Akdeniz, “Ağaç yetiştirilmediği için artık talebi karşılayamaz hale geldik. Ülkemizde yeni ağaçlar ekilmiyor bu nedenle kaynağımız kuruyacak. Yurt dışından, paduk ve Afrika cevizi gibi ağaçlar geliyor. Bizler bu ağaçlara da kolay erişemiyoruz. Çünkü dolar kuru çok yüksek ve bu ağaçlar çok pahalıya geliyor” dedi.

Kaynak:İlk Sayfa Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.