Satrancın minik ustası

Satrancın minik ustası

Satranç Türkiye Ligi Başlama töreninde gazetemize konuşan satranç sporcusu 11 yaşındaki Nehir, 4 yıldır oynadığı satranç sayesinde, hamleleri düşünerek yapmayı öğrendiğini söyledi.

Türkiye Satranç Federasyonu’nun öncülüğünde Satranç Türkiye Ligi Başlama töreninden gazetemize konuşan minik satranç sporcusu Nehir Özden ve annesi Cansever Özden satranç sporu hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Minik Nehir 4 yıldır yaptığı satranç sporunun hem hayatına hem de derslerine büyük katkıda bulunduğundan bahsederken velisi Cansever Özden ise, “Yaşıtlarına göre öğrenme hızı ve birden çok şeyi aynı anda düşünebilmesi çok daha iyi derecede. Bunu da satranç sayesinde kazandığını düşünüyoruz” dedi.

ETKİSİNİ GÜNLÜK HAYATIMDA HİSSEDİYORUM

ssssssssssssss-002.jpg

Turnuva açılışında gazetemize konuşan minik satranç sporcusu Nehir Özden satrancın gündelik hayatına olan faydasına dikkat çekti. Matematik dersinden her zaman tam not aldığını belirten Minik Nehir, “ 7 yaşımda başladım. Şuan 11 yaşındayım. Satranç beynimi çok çalıştırıyor ve geliştiriyor. Günlük hayata bunu fark edebiliyorum. Hamleleri hızlı yapmayı değil düşünerek yapmayı öğreniyorum. Bazı yaptığım işlerde etrafımdakiler bana ne kadar yaratıcısın gibi gelimeler söylüyor.  Matematik dersimi geliştiriyor zaten okulda hep en başarılı sonuçlar alıyorum. İlerde de en iyi bir satranç ustası olmayı istiyorum” dedi.  

YAŞITLARINA GÖRE MATEMATİĞİ DAHA HIZLI ÖĞRENİYOR

Minik Nehir’in annesi Cansever Özden ise çocuğunun bu sporla uğraşmasından çok mutlu. Kendisinin ’de bir eğitimci olduğunu belirten Özden, “ Biz aileler olarak önce kendi istediğimiz spor dallarına çocukları yönlendiriyorduk. Ancak hepsinden çok kısa sürede sıkıldı. Sonra satranç ile tanıştık ve çok da memnunuz. Onun hayatına faydasını ben gözlemleyebiliyorum. En başta ayrıntıyı çok çabuk düşünebiliyor. Farklı şekilde düşünmeyi iyi yapabiliyor.  Diğer yaşıtlarına göre çok fark hızlı şekilde düşünce geliştirebiliyor. Tabi satrançta 7 hamle birden hesaplayabiliyorsunuz bu onu geliştiriyor. Diğer yaşıtlarına göre matematiği çok kısa sürede kavrayabiliyor. Telefonla çok nadir iletişim kuruyor. 3 yaşına kadar televizyon izlememişti. Bilgisayar ile de öğretmenleri uygun gördüğü zamanlar oynuyor” diye konuştu. 

HERKESE MUTLAKA BİR ŞEYLER KAZANDIRIR

Gazetemize konuşanlar arasında uzun yıllardır Türkiye Satranç Milli Takımı’nda antrenörlük yapan Cihan Göksel’de vardı. Göksel sporda başarıdan ziyade satrancın herkesin hayatına bir şeyler kattığına dikkat çekerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“12 yıldır milli takım antrenörüyüm Satranç spor başarısının haricinde insana çok şey kazandıracak bir spordur. Öncelikle çok yönlü düşünmeyi konsantre olma bir sonraki aşamanın önceden ne olacağını tahmin etme yeteneği gibi.  Ve bunun da derslerinde başarı olarak yansıyor.  Bu spor herkes mutlaka bir şey kazandırır. Son zamanlarda federasyonumuzun önemli katkılarıyla gerçekten önemli bir yer kazandık. 1 milyona yakın oyuncumuz var şuan. Eskiden hayalini kuramayacağımız başarıları şuan elde etmeye başladık. Avrupa ve Dünya yaş gruplarında sürekli olarak madalyalar alıyoruz.  Tabi çağımızın kaçınılmaz gerçeği dijital. Ama biz her zaman çocuğun dokunarak hissederek oyun oynamasından yanayız.  Şöyle bir durum da satranç çocukları teknolojinin zararlarından ve birçok kötü alışkanlıktan uzak tutuyor. Binlerce velimiz bize bu yönde olumlu dönüşler yapıyor.”

Erkal ERDOĞAN / HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.