Şarbona bitkisel çözüm önerisi

Şarbona bitkisel çözüm önerisi

Başkentli Doktor Buğra Buyrukçu şarbon hastalığının tedavisinde antibiyotik kullanımının yanı sıra, ‘şarbon savar’ adını verdiği bitkisel bir karışımın da tedavi süresini kısalttığını söyledi.

Türkiye’nin bazı bölgelerinde görülen ve paniğe neden olan şarbon hem kolay bulaşıyor, hem de tedavinin aksaması halinde ölümle sonuçlanabiliyor. Şarbon tedavisine karşı uzmanlardan gelen önerilerde bir hayli şaşırtıyor. Dr. Buğra Buyrukçu tarafından geliştirilen “şarbon savar” adlı bitkisel karışım ise tedaviyi hızlandırıyor. Son günlerin bu en çok konuşulan hastalığına ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Buyrukçu, hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanımının yanı sıra bitkisel karışımlardan hazırlanan şarbon-savar tarifini öneriyor.

HASTALIK BU YOLLARLA BULAŞIYOR

Şarbon nasıl bulaşır? Şarbonun insanlara üç şekilde bulaştığının altını çizen Buyrukçu, “Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirletmiş olduğu yerlere ve malzemelere dokunmak bulaşma riskini arttırıyor. Şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle veya ihtimal dâhilinde de olsa şarbon sporları bulaşmış suların içilmesiyle yine hastalık bulaşabiliyor. Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunması sonucunda da hastalığın geçiş ihtimali yüksek” ifadelerini kullandı. 

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT 

Şarbon nasıl anlaşılır? Şarbon hastalığının belirtileri ise etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıktığını belirten Buyrukçu, belirtileri şöyle ifade ediyor, “Deri şarbonunda; şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonra da ağrısız genellikle 1-3 santimetre genişliğinde, ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bundan ötürü deri şarbonu karakabarcık olarak da adlandırılır. Çoban çıbanı ismiyle de anılan deri şarbonunda ayrıca, yaranın bulunduğu bölgedeki lenf bezlerinde şişmeler görülebilir.”

TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

 “Tedavi edilmeyen deri şarbonu vakalarının yüzde 10-20’si ölümle sonuçlanabilir. Bağırsak şarbonu; bulantı-kusma, iştahsızlık, ateş gibi belirtilerle başlar, bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilir. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm yüzde 50 civarındadır. Akciğer şarbonu; soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar. Yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanır”

TEDAVİ İÇİN “ŞARBON SAVAR”

Şarbon nasıl tedavi edilir? Buyrukçu, hastalığın tedavisine ilişkin de önemli bilgiler veriyor.  Şarbonun tedavisi için etkili antibiyotikler olduğunu anımsatan Dr. Buyrukçu, antibiyotik tedavisine ek olarak bir de bitkisel tedavi öneriyor. Şarbon savar adı verilen bu karışımda 1 orta boy soğan, 5 büyük diş sarımsak ve 1 kâse ısırgan otu bir karıştırıcıdan geçiriliyor ve bulamaç haline gelince deri üzerine sürülüyor. Hastalığın tedavisinde etkili sonuç veren bir başka karışım ise şarbon savar içecek. Dr. Buğra Buyrukçu, bu karışımı şöyle tarif ediyor, “1 litre sıcak su içerisine 4 tatlı kaşığı kuru üzüm, 4 tatlı kaşığı çöp çini ve 2 çay kaşığı meyan kökü konulur ve 10 dakika demledikten sonra tüketilir.”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.