'Sanatkâr olmanın sırrı: Sabır ve kanaat'

'Sanatkâr olmanın sırrı: Sabır ve kanaat'

Samanpazarı’nda kasket dükkânı bulunan 64 yıllık şapka imalatçısı Ali Bozdağ, yarım asrı aşkın süredir sanatkâr olmanın sırrını, “Sabır ve kanaat” olarak yorumluyor.

Ulus Samanpazarı’nda kasket dükkânı bulunan Ali Bozdağ yarım asrı aşkın meslek hayatını gazetemize anlattı. 12 yaşında mesleğe başlayan Bozdağ, meslek hayatında 64’üncü yılını doldurduğunu belirterek, yaşadığı tüm zorluklara rağmen mesleği bırakmadığını ifade etti. Mesleği Ermeni bir ustadan öğrenen ve 3 yıl boyunca ücretsiz çalışan Bozdağ, “Sanatkâr öğleye kadar aç olur, öğleden sonra karnı doyar. Her şeyin başı sabır ve kanaat etmek” dedi.

3 YIL ÜCRET ALMADAN ÇALIŞTIM

Kayseri’den Ankara’ya uzanan yolculuğu gazetemize anlatan Bozdağ, mesleğini ermeni bir ustadan öğrendiğini 3 yıl boyunca çıraklık yaptığını ve çıraklık döneminde ücretsiz çalıştığını belirtti. Bozdağ, “Bu baba mesleğim değil. Kamyon tamirciliği yapıyordum 2 yıl çalıştım. Daha sonra ustam vefat etti. Ben de oradan çıkıp kasket işine girdim. 3 yıl parasız çalıştım. Sanatkâr olmak için değdi.”

kasket,-ali-bozdag,,.jpg

SANATKÂR ÖĞLEYE KADAR AÇ OLUR

“Sanatkâr öğleye kadar aç olur, öğleden sonra karnı doyar. Bunun için Ankara’ya geldikten sonra çalıştık çabaladık dükkânımızı açtık. Gurbetlerde çok sıkıntılar çektim. Hasta oldum, trafik kazası geçirdim ama bu mesleği hiçbir zaman bırakmadım.”

GÜNDE 120 ŞAPKA 

“Ermeni ustamın yanında çalışırken 12 kişi günde 120 şapka imal ederdik. Her bir şapkada her bir ustanın izi vardı. İş bölümü ayrı ayrıydı. Şimdi ise günlük 5 tane dikersem yetiyor. Eskisi gibi çok şapka takan kalmadı. Tabiri caizse babanın bindiği otomobile oğlu binmiyor. Devir değişiyor, zaman geçiyor, her şey yenileniyor. Önemli olan artık zamana ayak uydurmak oluyor. Şapka yine de satılıyor ama eski modeller değil. Günümüze uyarlanmış yeni modelleri satılıyor.”

kasket,-ali-bozdag,,,.jpg

ÇIRAK AZA KANAAT EDER Mİ?

“Bana bazen çırak yetiştiriyor musun diye soruyorlar. Ben 80 yaşıma gelmişim nasıl çırak yetiştireyim. Benim sabrettiğim gibi sabreder mi? Aza kanaat eder mi? günde bir şapka satmaya razı olur mu? O paraya günde anca bir kilo zeytin alınıyor. Bu yüzden tavsiye etmiyorum. Tavsiye edersem satış yapamadıklarında bana beddua ederler” diye konuştu.

ANADOLU’YA SANDIK SANDIK ŞAPKA GİDERDİ

Şapka kültürünün git gide azaldığını söyleyen Bozdağ, “1950’li yıllarda İstanbul’dan sandık sandık Anadolu’ya şapka giderdi. O zamanlar moda idi. Herkes takıyordu. O dönemde çekilen fotoğraflarda fotoğrafta bulunan kişilerin arasında neredeyse kasket takmayan yok gibiydi. O derece modaydı şapka. Şuan ise bir stadı düşünün. Neredeyse 50 bin kişi maçı izlemeye girmiş, ama o kalabalığın için de 50 tane şapka takan bile neredeyse yok. Bu şartlarda bu meslek nasıl yapılabilir ki?” diye yakındı.

kasket,-ali-bozdag,,,,.jpg

AVM’DE 200, YERİNDE 50 LİRA

Fiyatlar hakkında da bilgi veren Bozdağ, “Alışveriş merkezlerinde 200 liraya şapka satıyorlar. Çünkü marka olmuşlar. Hâlbuki onların kullandığı kumaş ile bizim kullandığımız kumaş arasında hiçbir fark yok. Onlar metresi 20 liraya kumaş kullanıyorlar, biz ise 16 lira olan kumaştan kullanıyoruz. Onlar 200 liraya satıyorlar biz 25 ila 50 lira arasında satıyoruz. Çünkü marka değeri var” diyerek sözlerini noktaladı. Mesleği artık bırakma aşamasına geldiğini de söyleyen Bozdağ, yılbaşına dükkânı kapatmaya karar verdiğini de ilk kez gazetemize açıkladı.  

kasket,-ali-bozdag,,,,,.jpg

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.