Sahiplenilmeyen köpeklere ötenazi uygulanacak
AK Parti’nin ülke gündeminin önemli konuları arasında yerini alan sahipsiz köpeklere ilişkin hazırladığı kanun teklifinde konuşulan ötenazi kararında ısrarcı olduğu aktarıldı. Resmi kaynaklar, konuya ilişkin "Artık bu işe köklü bir çözüm getirilecek" dedi
AK Parti, yakında Meclis'e sunmayı planladığı taslağında yerel yönetimlerin sorumluluklarını artırıyor. Taslağa göre, sahipsiz, güçten düşmüş veya tehlike arz eden hayvanların rehabilite edilmesi ve sahiplendirilinceye kadar yaşamaları için belediyeler hayvan bakım evleri kuracak. Bu evlerin maliyeti için belediyeler bütçelerinin belirli bir miktarını ayırmak zorunda kalacaklar. Bu kaynaklar başka amaçlar için kullanılamayacak ve görevlerini yerine getirmeyen belediyelere valilikler müdahale edebilecek.
Valilikler gerekirse hizmet alımı yoluyla bakım evleri kuracak ve masraflar belediyelerden tahsil edilecek. Taslağın gerekçesinde, ülkedeki mevcut hayvan bakım kapasitesinin yetersiz olduğu ve binlerce yeni bakım evine ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Ayrıca, taslakta sahiplenilmeyen köpeklere ötanazi uygulanmasının devam edeceği vurgulanıyor. AK Parti kaynakları, bu konuda köklü bir çözüm getirileceğini ve geri dönüş olmayacağını belirtiyor.
BİNLERCE BARINAK LAZIM
Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun aktardığı habere göre; taslağın gerekçesinde “Ülkemizde 100 bin köpek kapasiteli 326 adet hayvan bakımevi bulunmaktadır. Mevcut 2 milyon sahipsiz hayvan göz önünde bulundurulduğunda hâlihazırda bulunan hayvan bakımevi kapasitesinin yetersiz olduğu görülmektedir. Kapasite düşüldüğünde 1,9 milyon sahipsiz hayvan için daha 1.000 hayvan kapasiteli, 1.900 adet bakımevi tesis edilmesi gerekmektedir.
Hayvan başına 4 m² alan ayrılmak suretiyle 1.000 hayvan kapasiteli 1 bakımevinin maliyeti minimum 3,5 milyon TL olarak hesaplanmıştır. 1,9 milyon hayvan için bakımevi yapımının maliyeti 6,65 milyar TL’dir. Belediyelerden elde edilen verilere göre 1 hayvanın besleme maliyeti aylık ortalama 3.500 TL, yıllık maliyeti 42.000 TL’dir. 2 milyon hayvana, ömürleri boyunca bakımevlerinde bakılacak olması hâlinde yıllık maliyeti 84 milyar TL’dir” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.