Sağlık Bakanlığı, sigara içicilerine çağrıda bulundu ramazanı fırsata çevir
Sağlık Bakanlığı, Müslümanların maddi ve manevi kendini tarttığı Ramazan ayında sigara içenlere çağrıda bulunarak, "Ramazan ayı tütün bağımlılığından kurtulmak için en uygun zamandır" dedi.
Sağlık Bakanlığı, mübarek Ramazan ayında insan sağlığına zarar veren kötü alışkanlıklardan kurtulmanın tam vakti olduğuna değinen "Ramazan Ayı ve Sigara" başlıklı bir yazıyı resmi internet sitesinde yayınladı. Yazıda tütün kullanımının önlenebilir hastalık olduğu ve ölüm sebeplerinin en başında geldiği hatırlatıldı. Bir hayli dikkat çeken yazıda sigaranın sağlık üzerindeki zararlarının saymakla bitmediği gibi bu kötü alışkanlığın İslamiyet açısından da çok güzel bir davranış olarak tanımlanamayacağı ayet ve hadislerle belirtildi.
RAMAZAN AYINDA İÇİLEN SİGARAYA DİKKAT!
Sağlık Bakanlığı tarafından ele alınan yazıda uzun süre aç kalınan Ramazan ayında sigara içmenin insan sağlığına daha da vahim sonuçlar doğuracağı, tüm gün sigara içilmemesinin ardından iftar sonrasında tütün kullanan kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde bir yükselme olduğuna dikkat çekildi. Bu durumun etkisiyle damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçların yanı sıra tansiyon yükselmesi ve beyin kanaması riskini de artırdığı; kişi de baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı ve odaklanamama gibi sorunların teşkil ettiği vurgulandı.
BAĞIMLILIKTAN KURTULMANIN EN GÜZEL ZAMANI
"Müslümanlar için maddi manevi kendini tartma ve doğrulara yönelerek kazanç edinme açısından büyük değer ve fırsat arz eden Ramazan ayı kendimize olduğu kadar tüm canlılara zarar veren tütün bağımlılığından kurtulmak için en uygun zamandır" ifadelerine yer verilen yazıda "Oruç nedeniyle uzun süre sigara içmeden kalabilmek bırakmaya çalışanları iftar sonrasında da içmeme konusunda cesaretlendirir.
Bu cesaret ve kendine güven başarılı sonuç almanın anahtarıdır. Uzun zaman sabırla inancının gereği olarak yemeden içmeden kalabilen insan, bağımlılık yapıcı madde olan sigarayı, rızıkla nimetlendirildiğimiz iftar saatinden sonrada içmemeye niyet ve azm ederek, nefsin emrini yerine getirip sigara içmektense Rabbinin verdiği emanete sağlığına kolaylıkla sahip çıkabilir. Böylelikle nikotin alınmayan süreler ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse sigaraya duyulan ihtiyaçta bir o kadar azalacaktır" denildi.
SİGARAYI BIRAKAN SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR
Yazıda sigara içmeyi bırakan kişilerin vücutlarında yaşanan değişim hakkında ise şu ifadelere yer verildi: Sigara bırakıldığı andan itibaren;
20. dakikada : Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.
8. saatte : Kanda oksijen düzeyi normale döner.
24. saatte : Karbonmonoksit vücuttan atılır. Akciğerler temizlenmeye başlar.
48. saatte : Nikotin vücutta saptanamaz.
72. saatte : Nefes almak kolaylaşır.
2-12 haftada : Dolaşım düzelir.
3-9 ayda : Nefes darlığı ve öksürük azalır.
5. Yılda : Kalp krizi riski yarıya iner.
10. Yılda :Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.
OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.