Sağduyu çağrısı

Sağduyu çağrısı

Kişisel Gelişim Uzmanı Ayşe Pehlivan seçim sürecinde farklı görüşteki vatandaşların birbirlerine karşı söylemlerinin kavga, şiddet ve hakarete varmaması gerektiğini belirterek vatandaşlara sağduyulu olmaları çağrısında bulundu.

Farklı siyasi görüşe sahip vatandaşların kavga, şiddet ve hakarate varan söylemlerden uzak durmaları gerektiğini belirten Kişisel Gelişim Uzmanı Ayşe Pehlivan,” Kendimizden farklı bir siyasi görüşteki bireyle karşılaştığımızda o bireyi ötekileştirmeden, kavgaya sebebiyet verecek ithamlardan kaçınarak sağduyulu davranmalıyız. Birbirimize karşı kırıcı sözler sarf etmekten kaçınmalıyız. Seçim bittikten sonra aynı ortamlarda yaşamlarımıza devam edeceğimizi unutmamalıyız” dedi.

FARKLI GÖRÜŞLERE TAHAMMÜL EDEBİLMELİYİZ

Pehlivan, 24 Haziran’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin insanları nasıl etkilediğini gazetemize değerlendirerek toplumun seçime aşırı yoğunlaştığını belirtti. Farklı siyasi görüşteki vatandaşların birbirlerine karşı kırıcı ve kaba olabildiklerini belirten Pehlivan, “İnsanlar gerek sosyal medyada gerek sahada birbirlerine karşı yanlış davranışlarda bulunabiliyorlar. Özellikle seçim sürecinde farklı görüşte olan bireylerin birbirlerine karşı tahammülü azalabiliyor.  Vatandaşlarımız bu konuda daha sağduyulu olmalılar. Seçim süreci bittikten sonra yaşamımıza tekrar devam edeceğimizi unutmamalılar” dedi.

HALK LİDERLERİ ÖRNEK ALIYOR

Siyasi liderlerin topluma örnek olmaları gerektiğini belirten Pehlivan, seçim çalışmalarının kavga ve hakaretle değil sağduyu, anlayış ve saygı içerisinde olması gerektiğini belirtti. Toplumun liderleri örnek aldığının altını çizen Pehlivan, “Toplumumuz yönlendirilebilen bir toplumdur. Liderler kavgacı bir şekilde görüldüğünde halk aynısını yaparak kırgınlıklar artmaktadır. Bu yüzden siyasi liderlerin tutumu da çok önemlidir. İnsanları ötekileştirmeden taraf, karşı taraf, gibi sınıflandırmalardan uzak durulmalıdır” diye konuştu. 

FİKİR ÇATIŞMASI KIRICILIĞA NEDEN OLMASIN

Pehlivan seçim gerginliğinin aynı hane içerisine bile girebildiğine değinerek şu ifadeleri kullandı, “Aynı evde farklı siyasi görüşe inanan bireyler dahi olabiliyor. Bunun sonucunda bu kırgınlıklar aynı aile içindeki bireyleri dahi etkiliyor. Farklı görüşteki bireyler aynı aileye mensup olsa bile seçim gerginliği tartışmalara, hakarate hatta kavgaya dahi sebebiyet verebiliyor. Buradaki fikir çatışması bireyleri incitebiliyor. Burada daha sağduyulu olmalıyız. Seçimlerin gelip geçici oduğunu unutmamalıyız. Seçimlerden sonra aile olarak, arkadaş olarak ilişkilerimize devam edeceğimizi hatırlamalıyız. Bu yüzden sözlerimize ve davranışlarımıza dikkat etmeliyiz” dedi. 

GENÇLERİN GÖRÜŞLERİNE AİLELER SAYGI GÖSTERMELİ

Aile içerisindeki gençlerin aileden farklı görüşte olmasına ailesinin tepki göstermemesi gerektiğini belirten Pehlivan, “Ailenin kesin kural koymaması gerekir. Gençlerin düşüncelerine aileler saygı göstermeli ve gençlere bu imkanı tanımalılar. Aileler çocuklarını dinlemeliler ve fikirlerine karşı çıkmak yerine anlayış göstermeliler” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADA DA SAĞDUYULU OLMALIYIZ

Sosyal medya üzerinden hakarete varacak kadar birbirleriyle tartışan bireylere uyarılarda bulunan Pehlivan, “Gözlemlediğim kadarıyla bireyler hakarete varacak boyutta birbirlerine ithamlarda bulunuyorlar. Düşüncemizi hakaret yoluyla değil güzel bir biçimde açıklayarak ifade etmeliyiz. Burada sağduyuyu ön plana alarak anlayış içerisinde hareket etmeliyiz. Sosyal medyada desteklemediğiniz bir fikirle karşılaşsanız dahi saygı duymalısınız. Ağır ithamlarla, kırıcı sözlerle bireyi incitmeden düşüncelerimizi ifade etmeliyiz. Uç ve agresif konuşmalardan kaçınmalıyız” önerisinde bulundu.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.