Şadırvan yağmacıları ecdat yadigarını parçaladı

Şadırvan yağmacıları ecdat yadigarını parçaladı

Mimar Sinan'ın Ankara'daki tek eseri olan Cenabi Ahmet Paşa Camii'nin bahçesindeki tarihi şadırvanın çatısındaki kurşunlar ile çeşmeler, hırsızlar tarafından parçalanarak çalındı.

Ankara'daki tek Sinan eseri olarak bilinen Cenabi Ahmet Paşa Camii'nin bahçesindeki tarihi şadırvanın kurşun kaplama çatısı, hırsızlar tarafından yağmalandı. Hırsızlar, şadırvanın çatısındaki kurşun kaplamaların yanı sıra çeşme başlıklarını ve abdesthanedeki muslukları da çaldı. Cami cemaati ise, Altındağ'daki tarihi cami ve türbelerde hırsızlık vakalarının son zamanlarda sıklaştığını belirterek, "Böyle tarihi cami ve türbelerin kesinlikle güvenliği sağlanmalı" dedi. 

Tarih yağmacıları son olarak Ulus'taki tarihi Karyağdı Hatun Türbesi'nin çatısında yer alan kurşun kaplamaları çalmışlardı. Türbenin çatısı, geçtiğimiz aylarda Ankara Vakıflar İl Müdürlüğü tarafından onarılarak, eski haline getirilmişti.
 
"AYDA BİR DEFA ÇALIYORLAR"

Altındağ'da bulunan ve 16'ıncı asır Osmanlısının Ankara'daki en önemli yapısı olarak kabul edilen tarihi camiinin, 17'inci asırda yapılan şadırvanı, hırsızlar tarafından yağmalandı. Bahçedeki umumi tuvalet ve abdesthanenin de musluklarının ayda bir defa çalındığını belirten camii cemaati, "Bu bölgede buna benzer hırsızlıklar yıllardır yaşanıyor ancak; gerekli önlemler alınmadığı için önüne geçilemiyor" diye konuştu.

"İKİ YILDIR BU VAZİYETTE"

Cenabi Ahmet Paşa Camii'nin Ulucanlar Caddesi'ne bakan ön bahçesinde yer alan şadırvanın çatısındaki kurşunların, çeşme başlıklarının ve mazgalların yanı sıra; bahçedeki umumi tuvaletin muslukların da çalındığı görüldü. Tuvaletin 8 yıldır işletmeciliğini yapan aileyse, şadırvanın son iki yıldır bu vaziyette olduğunu belirterek, tuvalet ve abdesthanelerdeki musluklarında ay bir; şadırvanın musluklarınınsa iki ayda bir çalındığını söyledi.

"GÜVENLİK ŞART"

Altındağ'daki tarihi cami ve türbelerde hırsızlık vakalarının son zamanlarda sıklaştığını belirten cami cemaati ise; "Bu bölgede buna benzer hırsızlıklar yıllardır yaşanıyor ancak; gerekli önlemler alınmadığı için önüne geçilemiyor. Böyle tarihi cami ve türbelerin kesinlikle güvenliği sağlanmalı. En son Karyağdı Sultan Türbesi'nin kurşunlarını çalmışlardı. Geçenlerde yeniden yapıldı. Fakat orada da benzeri bir güvenlik boşluğu var." diye konuştu.

S. Selçuk YILDIRIM/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.