Sadece Amatör Balıkçılar Biliyor: Ankara’da Keşfedilmeyi Bekleyen Göl

Sadece Amatör Balıkçılar Biliyor: Ankara’da Keşfedilmeyi Bekleyen Göl

Ankara’da daha çok amatör balıkçılar tarafından bilinen Çanıllı Barajı, bol oksijenli serin havasıyla sunduğu mangal ve kamp imkanının keşfedilmesini bekliyor.

Başkent Ankara’da daha çok amatör balıkçılar tarafından bilinen Çanıllı Barajı, bol oksijenli serin havasıyla sunduğu mangal ve kamp imkanının keşfedilmesini bekliyor.

Yaz sıcaklarından bunalan vatandaşların serin ortamlarda dinlenmek için tercih ettiği alanların başında göl kenarları geliyor. Özellikle hafta sonları buralar dolup taşıyor… Peki Ankara’da hangi göl ve barajlar bulunuyor? Ankara’daki doğal göller ve baraj gölleri hangileri?

DOĞAL GÖLLER

Denizi olmayan Ankara, yapay göllerin yanı sıra gölet, ırmak ve baraj bakımından ise hayli zengin. Ankara’daki doğal göllerin başında Eymir, Karagöl, Mogan ve Tuz Gölü geliyor.

GÖLETLER

Ankara göletlerinde ise Göksu, Harikalar Diyarı, Temelli, Kızılcahamam, Çamlıdere, Kirazdibi ilk akla gelenler.

BARAJ GÖLLERİ

Ankara’daki baraj göllerini ise şu şekilde sıralayabiliriz: Bayındır Barajı, Kesikköprü Baraj Gölü, Kurtboğazı Baraj Gölü, Çubuk Baraj Gölü, Sarıyar Baraj Gölü.

canilli-baraji.jpg

İLHAN ÇAYI ÜZERİNDE: ÇANILLI BARAJI

Yazımıza konu Asartepe de Ankara’daki baraj gölleri arasında yer alıyor ve daha çok Çanıllı Barajı olarak biliniyor. Ankara’nın batısında yer alan göletli piknik alanlarından biri olan Çanıllı Barajı, İlhanlı Alabalık Tesisleri’ni de besleyen İlhan Çayı üzerinde kuruludur.

canilli-baraji-001.jpg

Ayaş sınırları içerisinde Çanıllı Beldesi’ne bağlı olan baraj, 1975-1980 yılları arasında sulama amacıyla inşa edilmiştir. Asıl adı Asartepe Barajı olmakla birlikte daha çok Çanıllı Barajı olarak anılmaktadır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 408.000 metre küptür.

Barajın akarsu yatağından yüksekliği 50 metredir, normal su kotunda göl alanı ise 1,77 km karedir. Çanıllı Barajı 2 bin 850 hektarlık bir alana sulama hizmeti sunmaktadır.

canilli-baraji-002.jpg

PİKNİK İÇİN SON DERECE UYGUN

Çanıllı Barajı, sulama amaçlı olsa da yazın sıcaktan bunalan vatandaşların piknik için tercih ettiği alanlardan biridir.

BALIK DA TUTULABİLİYOR

Asartepe Gölü yani Çanıllı Barajı mangallı pikniğin yanı sıra kamp için de tercih edilmektedir. Gölde balık da tutulabilmektedir. Doğayla iç içe, ailecek gidilip mangal yakmak için uygun olan baraj çevresi, ormanlık alanlarla kaplıdır.

canilli-baraji-003.jpg

Çanıllı Barajı Ankara merkeze yaklaşık 60 kilometre mesafededir. Özel araçla ulaşımı çok kolaydır. Ayaş Yolu tercih edilirse, Başbereket-Ortabereket mahalleleri içinden kolayla ulaşılabilmektedir.

Nitekim baraj, başta Ankara olmak üzere çevre illerden gelen vatandaşların ve amatör olta balıkçılarının sıklıkla ziyaret ettiği, çeşitli yarışma ve aktivitelerin gerçekleştirildiği önemli rekreasyon merkezlerinden biri olarak gösterilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum