Ramazan'da üzen tablo

Ramazan'da üzen tablo

Ramazan’da tıklım tıklım dolan lüks restoran ve otellerde sunulan zengin iftar menüleri, israfa davetiye çıkarmanın yanı sıra ihtiyaç sahiplerinin 1 aylık erzaklarından daha fazlaya mal olmasıyla dikkat çekiyor.

Mübarek Ramazan ayında tıklım tıklım dolan lüks restoran ve otellerde sunulan zengin iftar menüleri, israfa davetiye çıkarmanın yanı sıra ihtiyaç sahiplerinin 1 aylık erzaklarından daha fazlaya mal olmasıyla dikkat çekiyor. 
Ramazan ayında iftarını ailesi veya arkadaşlarıyla dışarıda yapmak isteyenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Dışarıda iftarını açmak isteyenlerin adresi genellikle restoranlar ya da lüks oteller oluyor. İşletmelerdeki doluluk oranının iftar vakti tam kapasite olması dikkat çekiyor. 

KİŞİ BAŞI 35 İLA 200 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR 

Ankara'da dışarıda açılan iftarın maliyeti, menülerin içeriği, mekanın kalitesi ve hizmete göre kişi başı 35 ila 200 TL arasında değişiklik gösteriyor. Restoranlarda iftar menüleri en az kişi başı 35 liradan başlarken lüks otellerde ise bu rakam en az 90 liradan açılış yapıyor. 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti ise en az 150 lirayı buluyor.Evde yapılan iftar ise çok daha uygun fiyata mal oluyor. 

ZENGİN İFTAR MENÜLERİ İSRAFI KÖRÜKLÜYOR 

İsrafa karşı Türkiye genelinde mücadele çağrısı yapılırken özellikle Ramazan ayında restoranlar ile lüks otellerde insanlara sunulan zengin içerikli iftar menüleri israfı adeta körüklüyor. Bir insanın tam olarak yemesinin mümkün olmadığı iftar menüleri insanlara sunularak israfın önü açılıyor. 

MENÜLERİN HEPSİ YENİLEMİYOR

Ankara'daki restoranların ya da lüks otellerin iftar menülerinin içeriğinde çok sayıda yiyecek ve içecek yer alıyor. "Hangisini yesem?" şeklinde insanları düşündüren zengin içerilikli iftar menülerinde geleneksel iftariyeliklerin yanı sıra çeşitli sıcak ve soğuk başlangıçlar, çeşitli meşrubatlar, ana yemekler ve ramazana özel tatlılardan oluşan yiyecek ve içecekler yer alıyor. Bu nedenle iftar menülerinde insanlara servis edilen yiyecek ve içeceklerin bir bölümünün yenemeyerek israf edildiği görülüyor. Görüştüğümüz bazı işletmeciler, yiyecek ve içecek açısından zengin olan iftar masalarında bazı malzemelerin yarım kalabildiğini onaylıyor.  

RAMAZAN YARDIM PAKETLERİ ORTALAMA 60 TL

Ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan Ramazan yardım paketlerinin ortalama fiyatı 60 TL olduğu görülüyor. Bir kişinin bir akşam dışarıda iftar yapabilmek için verdiği kişi başı para ile Ramazan ayını rahat bir şekilde geçirmesi için ihtiyaç sahibine götürülen yardım paketinin fiyatının hemen hemen aynı olması bir hayli düşündürüyor!  

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: İSRAF OLMASIN!

ali-erbas.jpg

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Ramazan ayında lüks ve israftan kaçınılması gerektiğini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu seneki Ramazan'ın temasını "İsraf Olmasın" olarak belirlediklerini açıklayarak şunları söylemişti: "Bu seneki temamız son derece önemli bir konuyu gündeme getirmektedir. Bu sene diyoruz ki 'İsraf Olmasın'. Maalesef bir yanda açlığın, yoksulluğun ve sefaletin pençesinde kıvranan, ekmek, su gibi en temel gıda maddelerinden mahrum milyonlarca insan hayatta kalma mücadelesi verirken, diğer yandan çılgınca bir tüketim ve israfın varlığı maalesef acı bir gerçektir."

MÜSLÜMAN AHLAKINA AYKIRIDIR

belginnnnnnn.jpg

DİB Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı ise Diyanet tarafından her ay çıkarılan dergide "İftar sofraları israf olmasın" adlı bir makale kaleme aldı. Makalede yer alan önemli noktaların satır başları şöyle: "Altın ve gümüş kaplardan yemeyi men eden Peygamberimiz (S.A.S) israfın sadece yemeğin miktarıyla değil, gösterişe ve kibre kaçan tarafıyla ilgili olarak da bizleri uyarmıştır. Yoksa lüksün zenginliğin sonu olmayabilir. İnsanların imkanları varsa hepsini sunmak isterler ama kullanılan malzemeler çok pahalı, çok masraflı ise ve insanı kibre gösterişe götürecekse bu da Müslüman ahlakına aykırıdır. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.