Ramazan öncesi fiyat talebi
Ramazan'a iki gün kala, iftarlık ve sahurluk alışverişlerini yapmak için çarşı-pazara akın eden vatandaşlar, zamlanan ürünlerin fiyatlarının Ramazan öncesine dönmesini talep etti.
Ramazan öncesinde 21 ürüne zam gelmesine tepki gösteren vatandaşlar; "Aracı ve taşıyıcılara belki bizzat ulaşamayız. Ama en azından esnaflar fiyatları Ramazan öncesine çeksinler. Bizler de mutlu olalım." dedi.
Tarım Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 27 Nisan-8 Mayıs arasında 21 üründe fiyatların arttığını, 11 günde elmanın yüzde 25 zamlandığını, iki ramazan arasında ise kuzu eti fiyatı yüzde 25 arttığını açıkladı. Ramazan gelemeden alış-verişin tamamlamak isteyen dar bütçeli vatandaşlar ise; Ramazan fırsatçılığı yapanlara seslenerek, "Bu mübarek ayda oruç tutan bizlerin bile üstünden para kazanmak istiyorlar ya daha ne olsun." diye konuştu.
ESNAF FİYATLARI DÜŞÜRSÜN
Ankara'da Ramazan alış-verişini hafta sonu halletmek isteyen pek çok vatandaş, iftar ve sahur sofralarının eksiklerini tamamlamak için Ulus'a uğradı. Ulus Hali ve Belediye Çarşısı'na gidip, alış-veriş yapan vatandaşlar, fiyatlarının Ramazan öncesine oranla yüksek olduğunu söyledi. Yüksek fiyatlardan şikayet eden vatandaşlar, "Bizler, aracı ve taşıyıcılara belki bizzat ulaşamayız. Ama en azından esnaflar fiyatları Ramazan öncesine çeksinler. Bizler de mutlu olalım. Pek çok ürün, Ramazan gelmeden önce zamlanıyor. Fiyatları Ramazan öncesine çekilirse bizlerde vatandaş olarak daha rahat alış-veriş yaparız." diye konuştu.
ZAMLANAN ÜRÜNLER
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 559 ile en fazla lahanada görüldüğüne işaret ederek bunu yüzde 287 ile elmanın, yüzde 285 ile kuru kayısının, yüzde 272 ile maydanozun ve yüzde 264 ile sivri biberin takip ettiğini söyledi. Bayraktar, üretici ve market fiyat farkının kırmızı mercimekte yüzde 250, kuru fasulyede yüzde 211 olduğunu dile getirdi. Bayraktar, 27 Nisan-8 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki 11 günde 13 üründe fiyatların azaldığını, 21 üründe arttığını belirtti. Bayraktar, fiyat düşüşünün yüzde 12 ile en fazla sivri biberde meydana geldiğini belirtirken, "En fazla fiyat artışı yüzde 25 ile elmada oldu"dedi. Market fiyatlarında geçen yıla göre karşılaştırma yapıldığında 6 üründe azalma, 27 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini kaydeden Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 12.4 ile domateste görüldüğünü belirtti.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.