Radyoların sonu mu geliyor?
Herkesin evine konuk olan radyo, zamanla popülerliğini yitirmeye başladı. Radyonun yerini alan Podcast ise insanlar tarafından daha çok tercih edilir hale geldi. Sürece ilişkin Podcaster Murat Mahir Kabalak, “Podcast, radyonun evrilmiş halidir” dedi.
Ülkemize ilk radyo yayın denemeleri 1921 yılında İstanbul’da başladı ve günümüze kadar geldi. Zamanla bir kültür haline gelen radyo, kimi zaman haber ağı, kimi zaman eğlencenin tek adresi oldu. Fakat artık herkesin çok sevdiği radyo, teknolojinin ve dijital çağın gelişmesiyle birlikte popülerliğini yitirmeye başladı.
Hayatımıza giren akıllı telefonlar ve internet erişim ağının güçlenmesiyle birlikte, ceplerimize ve araçlarımıza podcastler girdi. “Radyo, artık yerini podcaste bıraktı” diyen bir dönem radyoculuk ve televizyonculuk yapan KAY Studio kurucusu Murat Mahir Kabalak, İlk Sayfa’ya konuştu.
Kabalak, “Podcastler, yavaş yavaş radyoların yerini almaya başladı. İnsanların kolay ulaşım sağlayabilmesiyle birlikte, radyo kültürü tarih olmaya başladı” ifadelerini kullandı.
Murat Mahir Kabalak, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Podcastler ortalama olarak 20 yıldır hayatımızda varlar. İlk önce mp3 formatında insanlara sunuldu fakat kimse adapte olamadı. Akıllı telefonların yaygınlaşması ve sosyal medya hakimiyetinin artmasıyla birlikte insanlar, podcastle tanıştı.”
PODCASTLER TÜM DÜNYAYA ULAŞMA İMKANI SAĞLIYOR
Radyo programcılığından podcaste geçiş sürecini anlatan Kabalak, “Podcast ile birlikte artık tüm dünyaya ulaşma fırsatını fark ettim. Siz eğer tüm dünyaya ulaşma imkânı varken karasal yayını tercih ederseniz, dijital çağ ayak uyduramazsınız. Çünkü; radyoculuk belirli bir alanda kısıtlı kalıyor. Radyonun albenisi hala oldukça güçlü. Ancak insanlar artık hemen hemen radyoyu araçlarında dinleyebiliyor.
Günümüzde pek çok akıllı telefonda radyo uygulaması kaldırıldı. İnsanlar, merak etiği veya araştırmak istediği konuyu sosyal medya organlarında veya podcastlerde bulabiliyor” dedi.
“OLASI NEGATİF DURUMDA RADYO ÖN PLANA ÇIKAR”
Radyo eskiden herkesin tek haber alma kanalıydı diyen Mahir Kabalak, “Olası bir negatif durumda radyo, her zaman ön plana çıkar. Podcastler, internete erişemediğiniz zaman hiçbir işe yaramazlar. Dijital çağ ne kadar ileriye taşınırsa taşınsın, radyolar hayatımızın her zaman bir köşesinde bulunacaktır. Podcastler ise ülkemizde yeni yeni tanınıyor, insanlar tarafından keşfediliyor. Şu an kısıtlı bir alana hizmet ediyor ancak çok yakında büyük bir mecra haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.