Prof. Dr. İbrahim Aydınlı'dan Kuzey Ankara'ya birliktelik çağrısı

Prof. Dr. İbrahim Aydınlı'dan Kuzey Ankara'ya birliktelik çağrısı

AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Başkent’in kuzeyindeki 5 ilçenin daha sağlıklı bir iş birliği yürütmesi adına üniversitenin de dâhil olacağı ‘Kuzey Ankara Şehir Platformu’nun kurulması çağrısında bulundu.  

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Çubuk’taki Esenboğa Külliyesi’nde Ankara’nın mimarisi ve beşeri yapısı konularının ele alındığı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, Çankırı Şabanözü Belediye Başkanı Faik Özcan, AYBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. 

yildirim-beyazit-universitesi,aybu,cubuk’taki-esenboga-kulliyesi,ankara’nin-mimarisi-ve-beseri-yapisi,aybu-rektoru,ibrahim-aydinli,,.jpg

KUZEYDEKİ BELEDİYELERE ÇAĞRI 

Rektör Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Başkent’in kuzeyi için büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek, “Kuzey Ankara belediyeleri (Kalecik, Akyurt, Çubuk, Pursaklar ve Keçiören) ile sağlıklı bir iş birliği içinde olmak büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ve Kuzey Ankara’da yer alan belediyelerin dâhil olacağı ‘Kuzey Ankara Şehir Platformu’ adında bir birlikteliğin oluşturulması gerekmektedir. Öyle ki, bu platformun hayata geçirilmesi, bulunduğumuz bölgenin geleceğini tayin etme noktasında büyük bir ehemmiyet göstermektedir. Üniversitemiz ve Kuzey Ankara belediyeleri iş birliğiyle oluşturulması planlanan bu platform, sanayi, endüstri, lojistik ve daha birçok alanda yapılacak iş birliklerini de beraberinde getirecektir” dedi.

yildirim-beyazit-universitesi,aybu,cubuk’taki-esenboga-kulliyesi,ankara’nin-mimarisi-ve-beseri-yapisi,aybu-rektoru,ibrahim-aydinli,,,.jpg 

ANKARA’DA TİFTİK ETKİSİ 

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan programda ‘Ankara’da Şehir ve Mimari’ ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ankara’nın tarihinde, ekonomisinde ve kültüründe küçükbaş hayvancılığın önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Doğan, “Ankara uzun yıllar boyunca ekonomik gücünü tiftik keçisinden yani tiftik üretiminden sağlamıştır. Tiftik üretiminden ve satışından sağlanan bu ekonomik canlılık ise şehirdeki mimari yapıların sayısını ve çeşitliliğini etkilemiştir. Ankara tiftik üretiminin yanı sıra bulunduğu stratejik konum gereği de önemli bir ticaret noktasıdır. Ankara, tarihte sahip olduğu ekonomik gücün haricinde siyasi, askeri ve yönetimsel açıdan da farklı güçleri ve değerleri bünyesinde barındırmıştır. Ahilik, bu değerlerin en önemlilerinden birisidir. Çünkü Ankara Ahiler şehridir. Türklerin Anadolu’yu vatanlaştırmasında, şehir hayatına intibaklarında, meslek edinmelerinde, İslami bir hayat nizamı oluşturmalarında ve edebi, mimari, zirai, iktisadi, sosyal güvenlik ve eğitim sistemlerini meydana getirmelerinde şüphesiz ki ahiliğin büyük etkisi olmuştur” diye konuştu.  

yildirim-beyazit-universitesi,aybu,cubuk’taki-esenboga-kulliyesi,ankara’nin-mimarisi-ve-beseri-yapisi,aybu-rektoru,ibrahim-aydinli,,,,.jpg

20 BİN AHİ İSTANBUL’UN FETHİNE KATILDI

İstanbul’un fethinde Ahilerin büyük bir rol oynadığına da dikkat çeken Doğan, “İstanbul’un fethinde 20 bin ahi yer almıştır. Bu Ahilerin bir kısmı bizzat savaşmış bir kısmı da askerin moralini ve fethe inancını sağlam kılmıştır. Bu sebeple, fetihten sonra padişah tarafından Ankara’ya ciddi yatırımlar yapılmış ve Ankara-İstanbul arasındaki ilişki devamlı güçlü zeminlerde ilerlemiştir” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN SAYGILI/İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.