Polen alerjisi olanlar dikkat
Uzmanlar, polen alerjisinden kurtulmak için tek çözümün alerjik olunan maddeden uzak durulması gerektiğini söylüyor.
Uzmanlar polen alerjisinin basit bir alerji olmadığına değinerek hayat kalitesini olumsuz etkileyen bulguları olduğunu belirtiyor. İlkbahar aylarında görülen ot ve çeşitli ağaçların polenlerine karşı gelişen mevsimsel alerjik nezlenin basit bir hapşırmadan ibaret olmadığını, burun kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntı ve göz kızarması şikâyetlerine neden olduğunu belirtiyor.
Başarı ve iş gücüne doğrudan etki ediyor
Özellikle Mart-Nisan ve Mayıs aylarında polenlere karşı gelişen alerjinin çocuk ve erişkinlerde hayat kalitesini bozacak, günlük aktiviteleri etkileyecek boyutta sorun yaratabildiğini belirten uzmanlar, polen alerjisinin çocuklarda konsantresini düşürerek okul başarısının düştüğünü belirtiyor. Öğrencileri için büyük bir problem oluşturan polen alerjisi erişkinlerde ise iş gücünün düşmesine doğrudan etki ediyor. Uzmanlar polen alerjisinin sadece hapşırma olarak görülmediğini belirterek, burun kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntı, göz kızarması gibi şikâyetlere de neden olduğunu ifade ediyor.
Şikâyetlerin şiddeti azaltılabiliyor
Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi polen alerjisinden de kurtulmak için alerjik olunan maddeden uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, alerji yapan bitki türünün tespit edilerek, o bitkinin kişinin etrafından uzaklaştırılması gerektiğini belirtiyor. Bu yöntem şikâyetleri kısmen azaltsa da tam manasıyla engelleyemiyor. Zira polenlerin çok uzak mesafeler kat edebildiği bilindiği için alerjik olunan maddeden kesin olarak uzak durabilmek mümkün gözükmüyor. Ancak uygulanabilecek birkaç yöntemle alerjik reaksiyonun şiddeti azaltılabiliyor.
Mümkün olduğunca dış aktivitelerden kaçınılmalı
Polen alerjisi olan kişiler bu mevsimlerde yaşamlarını bu yönde organize etmeliler. Örneğin dış mekânlarda en az zaman geçirilme ve tatil programını bu doğrultuda yapmalıdır. Evi cam açarak havalandırmak yerine polen filtreli klima kullanılmalıdır. Klimanın olmadığı durumlarda polen filtreli hava temizleyiciler kullanılabilir. Çim biçme gibi aktivitelerden kaçınmalı ve mutlaka böyle bir aktivite yapılacaksa maske takılmalıdır. Sabah erken saatlerde ev dışı aktivitelerden kaçınılarak, dışarıdan eve gelindiğinde el, yüz yıkanmalı, kıyafetler değiştirilmelidir. Kıyafetleri açık havada kurutmaktan kaçınılmalıdır.
Alerji ilaçları gün içerisinde uyku haline neden oluyor
Mevsimsel alerjik nezle tedavisinde gerek çocuklara gerekse erişkin hastalara alerjik şikâyetleri mevsim süresince baskılayacak ilaçlar da öneriliyor. Ağızdan alınan alerji ilaçları gün içinde uyku haline neden olabildiklerinden özellikle sınavlara hazırlanan çocuklara bu süreçte bu tür alerji ilaçları tavsiye edilmiyor. Böyle durumlarda kortizonlu burun spreylerinin tercih edilmesinin daha doğru olacağını belirten uzmanlar, mevsimsel alerjik nezlenin ise tek kökten tedavisinin alerji aşı tedavisi olduğunu vurguluyor.
Kökten çözüm; dilaltı damla aşı tedavisi
Mevsimsel Alerjik nezlenin kökten tedavisi olan Aşı tedavisinin esası ise vücudu alerjik olunan maddeye yavaş yavaş alıştırmak olduğu bilinirken bu şekilde vücut alerjik maddeye duyarsızlaştırılıyor. Aşı tedavisinin İğne aşı ve dilaltı damla aşı tedavisi olarak iki yöntemle uygulandığı bilinirken dilaltı damla aşılarının daha güvenli olduğu biliniyor. Başarı oranı oldukça yüksek olan dilaltı damla aşılarının güvenli olmasından dolayı iğne aşıya göre üstün olduğu biliniyor.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.