Peygamberler ŞEHRİ BAŞKENT’TE

Peygamberler ŞEHRİ BAŞKENT’TE

Peygamberler şehri Şanlıurfa, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım günleri kapsamında dünya mutfağına girmiş lezzetleri ve zengin kültürü ile Başkentlilere görsel şölen sunuyor.

Şanlıurfa Valiliği himayesinde Büyükşehir Belediyesinin destekleri ve Ankara Şanlıurfalılar Derneğinin organizesinde düzenlenen 'Şanlıurfa Tanıtım Günleri' başladı. Programın açılış kurdelesini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri kesti.

Şanlıurfa Valiliği himayesinde Ankara Şanlıurfalılar Derneğinin organizesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile düzenlenen 'Şanlıurfa Tanıtım Günleri' programı Ankara Atatürk Kültür Merkezinde yoğun ilgi görüyor. 18-21 Mayıs tarihleri arasında 2 bin 700 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek Şanlıurfa Tanıtım Günleri' ziyaretçilerine eşsiz lezzetler ve kültürel zenginlikler sunuyor.

Programın açılışında bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, herkesin muhakkak suretle Şanlıurfa'yı gelip görmesinin gerektiğini ifade etti. Tarihle iç içe olan Şanlıurfa'nın Şanlıurfa’nın Türkiye'de ve dünyada çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Bakan Çelik, "Şanlıurfamız tarihi ile geleceğe ışık tutuyor. Türkü, Kürtü, Arapı ve nice kökeni içerisinde barındıran bu topraklar bir huzur şehridir. Kadim şehir Şanlıurfa, Türkiye'nin gelişen yüzüdür. Bu topraklar kardeşliğin, barışın, hoşgörünün başkentidir. Böylesine önemli bir merkezi herkesin mutlak suretle gelip görmesi gerekir" dedi.

dsc_0612.jpg

12 BİN YILLIK MUTFAK

Şanlıurfa Aşçılar Pastacılar Derneği açtığı stantta Şanlıurfa yemeklerini tanıtıyor. Şanlıurfa mutfağını tanıtan stant vatandaşların yoğun ilgisini görüyor. Dünyaya mal olmuş eşsiz lezzetleri ve bol çeşitliliği ile Şanlıurfa mutfağı  Başkent halkına ziyafet sunuyor. 

Şanlıurfa Aşçılar Pastacılar DerneğiAs Başkanı Yılmaz Ede, “Şanlıurfa mutfağı yaklaşık 12 bin yıl geçmişe dayanıyor. Göbeklitepe kazıları ile beraber dünya tarihi değişti. Bizim mutfak kültürümüzün de 12 bin yıllık bir geçmişi olduğu ortaya çıktı. Bugün biz de burada mutfağımızı tanıtmak için bulunuyoruz. Şanlıurfa mutfağında 400’ün üzerinde yöresel yemek var. Biz burada 40’a yakın çeşit ile Başkentlilere Şanlıurfa yemeklerini tanıtıyoruz. Gerçekten Şanlıurfa mutfağının zenginliğini burada da hissettik. İnsanların yoğun ilgisi var. Ankaralılara çok teşekkür ediyoruz ve herkesi eşsiz lezzetlerimizden tatmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

KOKUSU VE RENGİYLE HAYRAN BIRAKIYOR

Şanlıurfa Ziraat Odasının kurduğu stantta en çok ilgi gören ürün olan Karagül kokusu ve rengi ile insanları cezbediyor. Karagül’ün özelliklerini anlatan Ziraat Odası mühendislerinden Galip Gazanfer, “Karagül Halfeti’de yetişen bir gül türü ve bunun dışında başka bir yerde yetişmiyor. O bölgeye has özelliği ve kendi kokusu ve renginden dolayı dünyada Karagül olarak biliniyor. Şuanda Ankara Üniversitesi ile beraber yürütülen ıslah çalışmaları var.  Şanlıurfa’da Karagül’ün kokusu ve rengi ticari şekilde nasıl geliştirilebilir diye çalışmalar sürüyor” şeklinde aktardı.  

Şanlıurfa Ziraat Odası olarak bölgenin tarımına katkı sunmak için tanıtım günlerini bir fırsat olarak gördüklerini belirten Ziraat Mühendisi Galip Gazanfer, “Şanlıurfa ziraat odası olarak bölgede öncü faaliyetler gösteriyoruz. Özellikle 2012’den beri tarımsal yayın ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bünyemizde 5 tane uzman ziraat mühendisimiz var.

Bölgemiz sulu tarıma açılmasından dolayı çok yoğun yatırımlar alıyor. Bu yatırımlar özellikle çiftçi nezdinde eğitimle desteklenmesi gerekiyor. Ondan dolayı haftada 3 tane köy ziyareti ve toplantıları düzenliyoruz. Aynı zamanda çiftçi eğitim programları yapıyoruz, bölgedeki farkındalığı artırıyoruz. Bölgede milli tohumun yaygınlaşması açısından programlarımız oluyor. Bölgede çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı. 

NAKIŞ İLE RESMİ BİRLEŞTİRDİK

Şanlıurfa Birecik Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan nakış işlemeleri özelikle kadınların yoğun ilgisini çekiyor. Yaptıkları ürünleri sergileyen Birecik Halk Eğitim Merkezi Müdür Mehmet Öztürkmen, “Bünyemizde yapılan ürünleri sergilemek için Başkent’teki tanıtım günlerini fırsat bildik. Çok değişik, güzel ürünlerimiz var. Patenti alınmış Birecik bezimiz var. Yoğun bir ilgi var ve bundan çok memnunuz” şeklinde konuştu. 

Bizim kağıtlarımız kumaş, boyalarımız da ipliktir diyen Birecik Halk Eğitim Merkezinde Usta öğreticilik yapan Meryem Helvacı, “Türkiye genelinde hazır ürünler revaçta olduğu için nakış da bizim Birecik yöremizde dahil olmak üzere biraz daha azaldı. Genç kızların ve emekli bayanların ilgisini çekmek için biz nakış ile resmi birleştirdik. Bizim kağıtlarımız kumaş, boyalarımız renkli nakış iplikleri oldu. O yüzden değişik tablolar göreceksiniz. İnsanlar ilk baktığında yağlı boya tablo zannediyor, nakış dediğimizde inanmıyorlar. Ancak dokununca fark ediyorlar” dedi.

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.