Pet şişe başına İstanbulkart'a dolum uygulamasını başkentli de istiyor

Pet şişe başına İstanbulkart'a dolum uygulamasını başkentli de istiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, vatandaşlara pet şişe karşılığında İstanbulkart bakiyesi yüklemesi Başkentlilerin de dikkatini çekti. Pek çok Ankaralı projenin Başkent’te de uygulanmasını istiyor.

Başkentliler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin(İBB) geçtiğimiz günlerde duyurduğu geri dönüşüm kapsamında toplanan pet şişe ve alüminyum kutularının İstanbulkart’a bakiye olarak dönüşmesi projesini çok beğendiklerini belirterek aynısının Ankara’da uygulanmasını istedi. Projeyle ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunan vatandaşlar, “Hem çevre temizliği hem de Ankarakart’a bakiye olarak maddi tasarruf sağlar. Bu uygulama örnek alınmalı” ifadelerinde bulundu. 

“HER ŞİŞEYE BOYUTUNA GÖRE BAKİYE DEĞERLENDİRMESİ YAPILIYOR”

Ankaralıların örnek olarak alınmalı dediği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden istedikleri projede vatandaşlar kullanılmış pet şişe, alüminyum kutu içecek kaplarını şehrin belirli noktalarında bulunan cihazlara atacak.  Atılan cihaz ise şişenin boyutuna göre atan kişinin İstanbulkart’ına bakiye yüklemesi yapıyor. Her bir atılan kabın ise ücreti farklı değerlendiriliyor. 0,33 litrelik pet şişeye 2 kuruş 0,5 litrelik pet şişeye 1 litrelik pet şişeye 6 kuruş, 1,5 litrelik pet şişeye 9 kuruş bakiye yüklenecek. Alüminyum kaplarda ise geri dönüş bakiyeleri daha farklı. 0,33 litrelik alüminyum içecek kutusuna 7 kuruş 0,5 litrelik alüminyum kutuya 9 kuruşluk bakiye ödemesi yapılacak. 

AYNISI ANKARA’DA OLSUN

Başkentliler ise gerek medya gerekse sosyal medya da geniş destek bulan bu projeyi, Türkiye’nin Başkenti ve en kalabalık ikinci şehri olan Ankara’da da uygulanmasını istediğini söyledi. Sosyal medya üzerinden de Büyükşehir Belediyesine ve Başkan Mustafa Tuna’ya isteklerini dile getirdi.
Gazetemize konuyla ilgili fikirlerini paylaşan vatandaşlar ise , “ çok doğru düşünülmüş bir proje. Sokaklar pet şişeden içecek kutularından geçilmiyor. Herkes yerlere atacağına gidip makineye atar ve Ankarakart’ına bakiye kazanır. İstanbul ‘u bu konuda tebrik ettim Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu konuda örnek almalı ve hemen böyle bir projeye başlamalıdır” ifadelerine yer verdi. 

GERİ DÖNÜŞÜME BÜYÜK KATKI OLUR

Konuyla ilgili düşüncelerini paylaşan vatandaşlar arasında çevre temizliğine de dikkat çekildi. Vatandaşlar, “Geri dönüşüm ve çevre temizliği günümüzün en büyük sorunu. Her yer plastik dolu ve bunların geri dönüşmesi lazım. Bir defa kullanılıyor atılıyor. Milyonlarca kişinin yaşadığı şehirlerde bu gibi uygulamalar hayati önem taşıyor. Temizlik için bu ufak ödüllendirmeler iyi düşünülmüş umarız ki yakın zamanda Başkent Ankara’da da böyle bir projeye yapılır” diye konuştu. 

DÜNYADA MARKETLERDE YAPILIYOR

Dünyada ise aynı projeye birçok gelişmiş ülkede marketlerde uygulanıyor. Kullandıkları veya sokakta buldukları içecek kaplarını market girişlerindeki cihazlara atanlar marketten cüzi bir miktar alışveriş çeki kazanıyor. Pek çok kişi ise bunu bir geçim kaynağına dönüştürerek günlük yiyecek masrafını sokaklarda bulduğu içecek kaplarından sağlıyor. Bu sayede ise pek çok dünya ülkesi sokaklardaki çöp sıkıntılarını büyük ölçüde çözmüş oluyor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.