Pardus'a geçelim

Pardus'a geçelim

Teknolojide “yerlilik ve millilik” çağrılarının ardından ismini Anadolu panterinden alan milli işletim sistemi Pardus’a, geçiş için pek çok sayıda kurum ve kuruluş harekete geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teknolojide de “yerlilik ve millilik” çağrılarının ardından TÜBİTAK tarafından geliştirilen yüzde yüz yerli ve milli işletim sistemi Pardus’a geçiş için pek çok sayıda kurum ve kuruluş harekete geçti. Başta Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji ve Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluş ile özel firmaların, adını Anadolu panterinden alan Pardus’a geçmek için TÜBİTAK ile görüşmeler başlattığı ve kurumların alt yapılarının sisteme entegre çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. 

MİLLİ YAZILIMLA VİRÜSÜN BULUŞMA RİSKİ SIFIR

pardus-17-3_01-300x188.png

TÜBİTAK tarafından ilk versiyonu 2003'te piyasaya sürülen ve sürekli geliştirilen Pardus, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncellenen, yüksek güvenlik ve düşük maliyetli, işlevsellik ve görselliğin ön planda tutulduğu bir işletim sistemi olarak kullanıcılara sunuluyor. Şu anda ülkemizde birçok kurum ve kuruluşunda Pardus kullanılıyor. Yerli ve milli işletim sistemi Pardus açık kaynaklı bir yazılım olduğu için virüs ve benzeri zararlı dosyaların bulaşma ihtimali bulunmuyor. Yerli yazılım ile milli güvenlik sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor. 

PARDUS NEDİR?

Pardus adı, Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera Pardus Tulliana’dan geliyor. Temelleri 2003’te atılan, Türkiye’de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, açık kaynaklı, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere halihazırdaki linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistem olarak biliniyor. Pardus’un çok sayıda ana ve ara sürümü bulunuyor. Pardus işletim sisteminin en son 17.3 sürümü yayınlandı. Pardus ücretsiz indirilebiliyor. 

DÖNÜŞÜM İÇİN…

Pardus kullanmak isteyen kurum ve kuruluşlara TÜBİTAK tarafından analiz çalışması yapıldığı biliniyor. Bu analiz çalışmasında, kurum tarafından kullanılan yazılımların platform-bağımsız olup olmadıkları ve platform-bağımlı uygulamalarda verimli çalışılabilecek alternatifler varsa incelenerek, kurumun bilişim altyapısının Pardus dönüşümüne uygunluk durumu tespit edildiği kaydediliyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.