Parayı 'Cep'e harcarken acımıyoruz

Parayı 'Cep'e harcarken acımıyoruz

Mamak’taki Genka Telekomünikasyon’un işletmecisi Gökhan Kavlaklı, vatandaşların cep telefonu harcamalarında paraya acımadığını, ‘‘48 aya kadar taksit var alırım’’ düşüncesiyle alışveriş yaptığını söyledi.

Mamak’taki Dereboyu Sokak’ta Genka Telekomünikasyon’un işletmecisi Gökhan Kavlaklı, insanların telefon ve operatör tercihlerinin yanı sıra telekomünikasyonla ilgili birçok konuda gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. 12 yıldır bu sektörün içindeki Gökhan Kavlaklı ile söyleşimiz şöyle:

Kendinizi tanıtır mısınız?
Gökhan Kavlaklı. 12 yıldır iletişim ve telekomünikasyon sektörünün içindeyim. 3 yıldır ise mağaza anlamında Mamak’ta bu işi yapıyorum. 

KALİTESİ YÜKSEK FİYATI UYGUN…

Müşteriler operatör seçiminde ve telefon alırken nelere dikkat ediyor?
- Müşteri için cihazın fiyatı, kalitesi önemli. İnsanlar ‘verdiğim parayla en yüksek kalitede hangi cihazı alabilirim?’ diyor. Az para vererek kalite almak zor. Bunu sağlayan firmalar, telefonlar var. Biz müşterimize en doğru cihazı satmaya çalışıyoruz. Müşteriye de bu uygun gelirse alıyor. 

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR

Fiyatı uygun, özelliği ise çok bulunan telefonu alıp daha sonra hayal kırıklığına uğrayan var mı? 

-Bazı firmalar çok özellikli ve fiyatı ucuz telefonlar çıkarıyor. Ancak bu ürünlerin geri dönüşlerinde sonra çok problemler çıkıyor. Cihaz alındıktan 3 ay sonra cihazda sıkıntılar olabiliyor. Müşteri, burada hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü beklediği farklı bir şey aldığı farklı bir şey. ‘Görünürde var ama özellik yok’ gibi düşünelim. Bu da sonrasında mutlu etmiyor insanları.

TELEFON TÜKETİMİNDE 3 GRUP VAR

Sizin gözlemlediğiniz kadarıyla insanlar ne zamanda bir telefon değiştiriyor?

-Bu konuda insanlarımız 3 kısma ayrılıyor. Birincisi, çok gösterişi seviyor. Bir ürünü daha üretildiği ülkede çıkar çıkmaz alan var. Yurtdışındaki dostu ve akrabası vesilesi ile temin ediyor. Bunlar teknolojiyi koşturuyor. İkinci ise cihazı 1 yılda, 2 yılda değiştiren kullanıcılar. Bunlar, cihazın performansının bittiğine inanıp yenisini alanlar. Diğerleri ise cihaz onlardan vazgeçinceye kadar telefon kullanımına devam ediyor. Bu ekonomik nedenle de olmayabilir. Bu grup telefondan ayrılmak ve değiştirmek istemiyor. Bozuluncaya kadar kullanıyorlar hatta kaç kere tamir ettirmeye gelenler var. O telefona bir cihaz parası harcasa da ondan vazgeçmiyor. 

TELEFON DEĞİŞİMİNDE FİRMALARIN ETKİSİ

İnsanlar hangi durumlarda telefon değiştirme gereksimi duyuyor? Telefon değişimine telefon firmalarının etkisi de oluyor mu?

-Telefona güncellemeler geliyor, telefon yavaşlıyor ve şarjı az gidiyor. Bu durum insanları telefon değiştirmeye itiyor. Bazı firmalar bu taktiği izleyerek insanları telefon değiştirmeye itebiliyor. 

GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ İLE TELEFON CEPTEN ÇIKACAK

-Ülkemizde teknoloji bağımlılığında durum nedir? Bağımlılık giderek artmaya başladı mı?

Kesinlikle. Şu an giyilebilir teknolojiler çok revaçta. Artık saat şeklinde, kulaklık şeklinde bir sürü giyilebilir teknoloji var. İnsanlar bunu tercih etmeye başladı. Bunları telefon olarak kullanabiliyorsunuz. Artık telefon hayatımızdan çıkacak. Telefonu aksesuar gibi kolumuza, boynumuza, kulağımıza takacağız. Cepteki yük giderek kalkıyor. Resmen oraya doğru gidiyor. Şimdi giyilebilir bu teknolojinin fiyatı yüksek. İnsanlar şu an pek fiyatından dolayı pek tercih etmiyor. Bizim insanımızın elektroniğe çok ilgisi var. Burada bir ürünü teşhir ettiğinizde o ürünü satma ihtimaliniz yüzde 80’e çıkıyor. Müşterinin onu görmesi ve ona dokunması ilgisini çekiyor. Çünkü telefondaki bir özellik müşterinin dikkatini çekebiliyor. İnanlar o zaman “İsterse 5 bin TL olsun ben alacağım bu cihazı” diyor. 

KAMPANYANIN, TAKSİTİN CİHAZ ALIMINA ETKİSİ ÇOK  

Teknolojiye harcanan para çok mu?

-Bizim insanımız teknolojiye para verirken acımıyor. Bunu markalar da destekliyor. Çünkü teknolojide çok cazip ödemeler, kampanyalar 48 aya kadar taksitler olduğu zaman insanlara verdiği para önemsiz geliyor ve ‘alırım olsun, iyisi olsun’ diyerek pahalı, gösterişli cihazlar tercih ediyor. Bu cihazları tercih edenler ciddi bir sayıda. 

10 YAŞINDAN SONRA ÇILGINLIK BAŞLIYOR

Teknoloji çılgınlığı hangi yaş grubunda daha çok var?

-Orta yaş üstünde teknoloji merakı fazla yok. Zaten orta yaş üstü grup bütün işlerini bize yaptırıyor. Hemen hemen 10 yaşından sonra teknoloji çılgınlığı başlıyor.  Orta yaş altındaki grup çok arayış ve merak içerisinde. Bu merak iyiye kullanılırsa bize çok şey kazandırır. 

YAŞANILAN YERE GÖRE OPERATÖR TERCİHİ DEĞİŞİYOR 

İnsanlar operatör seçiminde neye dikkat ediyor?

-Biz şu an şehrin göbeğindeyiz. Onun için her operatör kolaylıkla çekiyor. Burada insanlar avantajlı olan, fiyatı ekonomik olan kampanyalı operatörleri tercih ediyor. Ancak kırsal bir alanda insanlar hangi operatör daha iyi çekiyorsa parayı kıyıyor ve en iyi çeken operatöre geçiyor. 

MÜŞTERİNİN GERÇEK İHTİYACINA GÖRE DAVRANIYORUZ

Bu sektörü herkesin yapabilmesi mümkün mü?

-Mesleğimiz günümüzde aslında çok mimli bir meslek. İnsanların güveni gerçekten zor telefonculara. Bazı insanlar telefonculara geldiğinde ‘acaba dolandırılacak mıyım?’, ‘acaba başka yere gitsem 100 lira aşağı aynı cihazı alabilir miyim? Diğer yerlerde daha iyi hizmet alabilir miyim?’ düşüncesi var. Siz müşterilerinize doğru tercihi yaptırıp memnun bıraktıysanız. Yani bir cihaz 5 bin TL diyelim. Siz o cihazı, müşteriye verdiğinizde o cihaz onun işine yaramayacak ve parası boşa gitmiş olacak. Çünkü kullanım amacı farklı. Onun için siz sırf para kazanmak için müşteriye kullanım amacının üstünde bir cihazı verirseniz, müşteri bunun farkına sonra varır ve size bir daha gelmez. Müşteri size sonra kin duyar. Çünkü 2 bin TL’lik telefonda işi görürdü o kişinin. Doğru kişiye doğru malı satarsanız size olumlu dönüş olur. Siz müşterinizi memnun edin o müşteriniz sizin en güzel şekilde reklamınızı yapar. 

KENDİMİZİ YETİŞTİRMEZSEK MÜŞTERİYE BİR ŞEY VEREMEYİZ

Siz bu meslekte kendinizi yetişmiş hissediyor musunuz?

-Uzun süredir bu sektördeyim. Çalıştığımız firma bize sürekli bilgilendirici meiller atar, anlık değişimler, bilgilendirmeler yapar. Bir dizi eğitimden geçeriz. Sürekli irtibat halindeyiz. Çünkü bilgi eksikliği bizim işimizde çok kötü bir şey olmaması lazım. Böylelikle kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Biz kendimizi geliştirmezsek müşteriye bir şeyi anlatamayız. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.