Özbeklerden, Türk iş adamlarına yatırım çağrısı

Özbeklerden, Türk iş adamlarına yatırım çağrısı

Özbekistan Yatırım ve Ekonomi Müsteşarı Uluğbey Azamov Türkiye ve Özbekistan arasında ticari hacmin giderek arttığını belirterek, “Özbekistan büyüyor, şehirler yeniden kuruluyor. Türk yatırımcıları davet ediyoruz. Sizlere ihtiyacımız var” dedi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından Bilişim Teknolojileri Kurumu’nda bir akşam yemeği ve konferans düzenlendi.

‘Türkistan Şehirciliği’ başlıklı programa Türki Cumhuriyetlerden de çok sayıda konuk katıldı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden gelen sanatçılar konuklara farklı coğrafyalara ait Türk ezgileri seslendirdi.

Konferansta Kazakistan’ın güneyinde yer alan Türkistan’ın yeniden inşası ve Özbekistan ile ilişkiler ele alındı.

screenshot_4-003.jpgKonuşma yapan Özbekistan Yatırım ve Ekonomi Müsteşarı Uluğbey Azamov Türkiye’nin Özbekistan’la ticari ilişkilerinin giderek büyüdüğünü belirterek, “2017 sonunda iki ülke arasında ticari hacim 1.8 milyar dolarken bu rakam 2018’in sonunda 2.1 milyar dolara çıktı. Türk yatırımcıları Özbekistan’a bekliyoruz.” dedi. 

SİZLERE İHTİYACIMIZ VAR

Özbekistan Yatırım ve Ekonomi Müsteşarı Uluğbey Azamov Türkiye’nin Özbekistan’la ticari lişikilerinin giderek büyüdüğünü belirterek, “2019’da birlikte Özbekistan yatırım fırsatlarıyla ilgili ve Avrasya Projeleri Festivalini Türk dünyasının en eski şehirlerinden olan Taşkent ve Semerkant’ta yapmayı planlıyoruz. Özbekistan ve Türkiye ilişkileri son dönemde çok hızlı olarak gelişiyor. Ticaretten bahsetmek gerekirse 2017 sonunda ticari hacmimiz 1, milyar dolar 2018 sonunda 2,1 milyar doları geçti. Burada en önemli konu Türkiye’nin ihracatı büyüyor bunun yanı sıra Özbekistan da hızlı bir gelişme var şehirlerimiz yeniden kuruluyor. Bu büyümede Türk mimarların büyük katkısı var. Ayrıca dikkat çekici bir rakam veriyim Özbekistan’da geçen yıl 364 adet Türk sermayeli şirket kuruldu. 2019 yılında bu ilişkilerin gelişmesini umut ediyorum. O yüzden sizleri Özbekistan’a davet ediyoruz. Bizim ihtiyacımız var. Şu an pek çok şirket Türk asıllı ve bunun artmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

KİMLİKLİ, KİŞİLİKLİ TÜRK ŞEHİRCİLİĞİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Enver İskurt da Türk dünyasında birliğin önemine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Türk dünyasında birlik ve beraberliğin tesisi ve öncelikli hedeflerimiz arasında müşterek şehircilik anlayışının gelişmesi ve kimlikli, kişilikli asırlara hitap örnek Türk şehirciliğinin inşası için gayretimiz devam edecektir. TDMM günümüzde hızla gelişen dünya düzeni karışışında bu değişimlerin en çok yaşandığı coğrafyada tarihi üslubuna göre hareket etmekte ve örnek teşkil etmektedir. Hedef, geleceğe yön vermek, Türk soylu halkları olarak birbirlerine sahip çıkmak, paylaşarak zenginleşmek ve Türk milletini layık olduğu muhasır medeniyet seviyesine çıkarmaktır. Osman Bey’e devrin büyük alimi Şeyh Edebali’nin bir vasiyetini özellikle bunu paylaşmak isterim ‘İnsanlar vardır şafak vaktinde doğar, gün batarken ölürler. Unutma ki dünya sandığın kadar büyük değildir. Dünyayı bize büyük gösteren bizim küçüklüğümüzdür. Hırsımız bencilliğimiz. Bizim davamız kuru bir kavga ve cihangirlik davası değildir.’ Bu sözler hepimize ders olmalıdır.”

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.