Öz: Çalışma hayatında sosyal diyalog şart

Öz: Çalışma hayatında sosyal diyalog şart

Hizmet İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, çalışma hayatında son 8 yıldır sosyal diyalog mekanizmasının işlemediğini belirterek, ‘‘Ciddi sıkıntılar var. Çalışan, işveren ve hükümet üçlüsünün sosyal diyalog içine girmesi şart’’ dedi.

Hizmet İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, çalışma hayatında son 8 yıldır sosyal diyalog mekanizmasının işlemediğini belirterek, ‘‘Ciddi sıkıntılar var. Çalışan, işveren ve hükümet üçlüsünün sosyal diyalog içine girmesi şart’’ dedi. 

Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, Ankara’da ILO Türkiye Ofisi’nde gerçekleştirilen “Genel İşler İşkolunda Sosyal Diyalog Çalıştayı”na konuştu.

Öz, çalışma hayatıyla ilgili bütün sorunların iş hukuku ve mevzuatlarla çizilen sınırlar içerisinde çözülmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, mevcut sorunların çözümüne yönelik politikaların belirlenmesi ve ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlara barışçıl yollarla çözüm bulunabilmesi için, sosyal diyalog mekanizmalarının mutlaka devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Öz, sosyal diyalog mekanizmasından biri olan Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin 8 yıldır toplanamadığını hatırlatarak bu konseyin sekretaryası ve alt kurulları oluşturulamadığından dolayı işlevini yerine getiremediğini söyledi. 

KURUMLAR SORUNU DÜZELTMEYE GİTMİYOR

Taşeron işçi sorununu ortadan kaldırmak üzere 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile çıkarılırken sosyal diyalog mekanizmasının hayata geçirilmemesinden dolayı şu an ciddi sorunlarla baş başa kalındığını belirten Öz, “Özellikle işkolu meselesi derin tartışmalara sebebiyet verecek noktaya doğru ilerlemektedir. Bu düzenlemenin içerisinde 6356 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 7. maddeye göre, çalışanların iş kollarının, alt işveren bünyesinden kamuya geçişte veya yerel yönetimlerin şirketlerine geçişten önce hangi iş kollarında çalışıyor iseler o iş kollarında tescil edilmeleri gerekir. Ancak kamu kurum ve kuruluşları buna uygun davranmıyor. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaklaşık 30 bin çalışan var, bunların genel işler işkolunda tescil edilmeleri gerekirken, il milli eğitim müdürlükleri,  büro işkolunda ve genel işler işkolunda çalışanları tek bir işkolunda tescil ediyor. Bu yanlışı ne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı düzeltiyor ne de bir başka bir kurum” dedi. 

ÖZDENETİM ŞART

Düzenleme yapılırken kendi içerisinde bir denetim mekanizmasının oluşturulmadığını belirten Öz, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın özdenetim yapmadığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Bir düzenleme yapılırken bunun nasıl yürüyeceği de ortaya konulmalıydı, öngörülmüş olmalıydı” diye konuştu.

KAMUDA ÇALIŞANLARIN İŞKOLU DEĞİŞECEK

Öz, kadroya geçenlerin sayısal bilgilerini de paylaşarak, “Bugün kamuya geçişi yapılan toplam 850 bin çalışanımız var; bunların 400 bini kamuda 450 bini de yerel yönetimlerin şirketlerinde. Kamuda çalışan 400 bin çalışanın iş kolu bir anda değişecek. Neden değişecek? Bunun bir cevabı yok. Gerekçe; 6356 Sayılı Kanun’un 4. maddesinde yer alan asıl iş yardımcı iş meselesi. Meselenin temel felsefesi şudur: Yardımcı işte çalışanların sayısının az olması ve bunların sözleşmesiz kalmaması için kanun koruyucu, bunları korumak amacıyla bir düzenleme yapmış. Bu konuya örnek olması bakımından, Sağlık Bakanlığında çalışanların durumuna dikkat çekmek isterim. Sağlık Bakanlığı’nda "sağlık ve sosyal hizmetler işkolunda" şu anda 4 bin çalışan işçi var, bunlara 696 Sayılı KHK ile aynı işkolunda yaklaşık 20 bin çalışan daha eklendi, çalışan sayısı 25 bin kişiye çıktı. Diğer taraftan, yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 130 bin işçi var. Sadece genel işler işkolunda, Hizmet-İş Sendikamızın üyesi olan 53 bin işçi var, Belediye-İş ve Genel-İş’in üyelerini de eklediğimiz zaman 75 bin işçi var. Burada asıl işte çalışanlar mı yoksa yardımcı işte çalışanlar mı korunmaya değer tartışmaya açık bir konudur. Bunların nerede olması gerektiği tartışmaya değer bir konudur” şeklinde konuştu. 

“YANLIŞ İŞKOLU TESPİTİ BÜYÜK SIKINTILARA SEBEP OLACAK”

Öz, işkolu değişikliğini öngören düzenlemenin, önümüzdeki günlerde büyük sıkıntılara sebep olacağına işaret ederek yetkilileri uyardı. Bir diğer benzer sorunun da belediyelerde yaşandığını ifade eden Öz, belediyelerde yanlış işkolu tespitinden kaynaklanan sorunun bir iç düzenlemeyle çözülebileceğini söyledi.

Öz, “Bu sorunların sosyal diyalog kapsamında anlayışla çözülmesine ihtiyaç var. Eğer Üçlü Danışma Kurulu’nun teknik ekipleri oluşturulmuş olsaydı, bu meseleleri orada konuşabilir ve çözebilirdik” dedi.

SOSYAL DİYALOG ÇAĞRISI

Çalışma hayatında sorun teşkil eden pek çok durumun ikili ve üçlü sosyal diyalog mekanizmalarıyla çözüleceğine inandığını belirten Öz, sosyal diyalog kapsamında yapılacak çalışmalara HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş sendikasının destek vereceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.