Otomotiv sektöründe yeni devrim: Elektrikli araçlar sistem değişikliğine gidiyor
Elektrikli otomobil devi Tesla araçlarında devrim niteliğinde bir değişikliğe imza atıyor. Şirket geleneksel 12V elektrik mimarisinden 48V'a geçiş yapmaya karar verdi. Değişikliğin otomotiv sektöründe çığır açacağı belirtiliyor.
Yaklaşık 60 yıldır otomobillerde kullanılan 12V düşük voltaj elektrik mimarisi, günümüzdeki yüksek teknolojili araç içi sistemlerin artan güç ihtiyaçlarına ayak uyduramıyordu. Elon Musk liderliğindeki Tesla, bu soruna çözüm olarak 48V elektrik mimarisine geçiş yaparak kabloların yüzde 70'inden kurtulmayı başardı.
BAKIR KULLANIMI AZALACAK
Gelişen teknolojiyle birlikte araç içi sistemlerdeki sensör, kamera ve ekran sayıları artarken 12V mimarisinin taşıyabileceği akım değeri 50 amperden 250 ampere kadar çıkmıştı.
12V teknolojisinde daha kalın ve ağır kabloların kullanılmasına gerek duyuluyordu. Tesla'nın 48V mimarisine geçişi ile birlikte taşınan akım değeri 100 amperin altına düşecek. Aynı zamanda bakır ihtiyacı dörtte bir seviyeye inecek.
MALİYETLER DÜŞECEK
Devrim niteliğindeki değişiklikle birlikte Tesla özellikle Cybertruck modeli ile birlikte gelecek olan tüm yeni araçlarını da 48V elektrik mimarisiyle donatacağını duyurdu.
Bu sayede Tesla'nın elektrikli otomobilleri daha hafif ve verimli bir yapıya kavuşacak. Bakır ihtiyacındaki azalma nedeniyle maliyetlerde de önemli bir düşüş yaşanması bekleniyor.
SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Tesla teknolojik dönüşümle birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık bakır harcamasından kurtulacak. Ancak yeni sistemle birlikte izolasyonun artacağı ve daha gelişmiş güç elektroniği çözümlerinin tercih edileceği unutulmamalı.
Elon Musk sadece Tesla için değil, otomotiv sektörü genelinde daha sürdürülebilir ve efektif bir enerji yönetimi sağlamak adına önemli bir adım atıldığını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.