Oto Hırsızlığına Karşı Sosyal Medya Seferberliği

Oto Hırsızlığına Karşı Sosyal Medya Seferberliği

Otomobil hırsızlığı Başkent'te genelinde artmaya başladı. Araçları çalınan mağdurlar, polislerin hırsızlık olaylarına karşı pek fazla ilgilenmediklerinden yakınarak sosyal paylaşım siteleri üzerinden araçlarını bulmaya çalışıyor.


GÖZLERİ GELECEK MÜJDEDE

Başkent'te her gün onlarca otomobilin çalınıyor. Araçları çalınan vatandaşlar, ilçelerindeki polis merkezlerine başvursa da çok beğenili sosyal paylaşım siteleri üzerinden de çalıntı araçlarını bulmaya çalışıyor. Çalıntı aracının plakasını, fotoğrafını ve nerede çalındığını paylaşan mağdurlar gelecek mutlu haberi dört gözle bekliyor. Bu şekilde çoğu aracın bulunduğu da oluyor.   

EN YAYGIN HIRSIZLIK ŞEKİLLERİ 

En yaygın hırsızlık şekilleri ise şöyle sıralanıyor: "Park halinde bırakılan araçların çalınması, araç üzerinde kontağın bırakılması sonucunda, dolandırıcılık yoluyla, araç anahtarının elde edilmesi suretiyle ve trafikte seyrederken başka bir araçla sigortalı araca hafif çarparak, trafik kazası süsü verilip, sürücünün araçtan inmesini sağlayıp aracın çalınması yoluyla."

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Başkent Ankara'nın genelinde yaşanan hırsızlık olayları günden güne iyice artmaya başladı. Şehrin dört bir yanında hırsızlık olaylarının engellenememesi Başkentlileri her geçen gün tedirgin ediyor. Can ve mal korkusu yaşayan vatandaşlar, hırsızların yakalanıp biran önce gerekli cezaları almalarını istiyor.

ARAÇLARININ FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞIYORLAR

Başkent'te ev ve iş yerleri hırsızlığının yanı sıra şimdi de otomobil hırsızlığı ciddi derecede artmaya başladı. Ankara genelinde günlük onlarca aracın çalındığı belirtiliyor. Araçları çalınan mağdurlar, ilçelerindeki polis merkezlerine başvursa da sosyal medya hesaplarından ve diğer hesaplardan araçlarının çalındığını duyurup Ankara genelindeki vatandaşlardan çalıntı araçlarının bulunması konusunda yardım bekliyor. Bu paylaşımlarla çalıntı araçlar çoğu kez bulunabiliyor. Mağdurlar, polislerin hırsızlık olayıyla pek fazla ilgilenmediklerinden de yakınıyor.   

EN YAYGIN HIRSIZLIK ŞEKİLLERİ  

En yaygın hırsızlık şekilleri ise şöyle sıralanıyor: "Park halinde bırakılan araçların çalınması, bizzat araç kullanıcısı tarafından, araç üzerinde (kontak, bagaj, torpido gözü v.s) bırakılması sonucunda araç çalınması; dolandırıcılık ve/veya araç malikini aldatma yoluyla, araç anahtarının elde edilmesi suretiyle araç çalınması ve trafikte seyrederken başka bir araçla sigortalı araca hafif çarparak, trafik kazası süsü verilip, sürücünün araçtan inmesini sağlayıp, bu esnada kontak anahtarı araç üzerinde bırakılan aracın çalınması."

EMNİYET HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI ŞÖYLE UYARIYOR

Otonuzu park edecek kapalı garajınız yoksa, mümkünse dairenizden görebileceğiniz iyi aydınlanmış yerleri seçiniz.

Otonuzdan indikten sonra kapı ve pencereleri kontrol ediniz.

Otonuzu kısa süreli de olsa park ettiğinizde kontak anahtarını yanınıza almayı alışkanlık haline getiriniz.

Değerli eşyalarınız ruhsat, ehliyet ve yedek anahtarlarınızı otonun içinde bulundurmayınız.

Oto satın alırken ruhsat üzerinde yazılı olan bilgilerin doğru olup almadığını kontrol ediniz. Yedek anahtarını almayı unutmayınız veya otonun kilidini değiştiriniz. Ya da direksiyon pedal kilidi takınız.

Satın alacağınız aracın şasi numarasının yazılı olduğu kısımları kontrol ediniz. Herhangi bir tahrifat bulunduğu kanaati olduğu hasıl olduğunda aracı almaktan vazgeçiniz ve durumu polise bildiriniz.

Otonuza mümkünse kaliteli oto alarm sistemi taktırınız ve gizli kontak yaptırınız.

Otoyu alır almaz kasko sigortası yaptırınız.

Satın alacağınız aracın ruhsat sahibiyle mutlaka yüz yüze görüşülmelidir. (Oto hırsızları çaldıkları aracın ruhsatına yazılı, ruhsat sahibi adına sahte kimlik ve sürücü belgesi tanzim ettiklerinden bu madde geçerli bir çözüm sayılmaz.) Mümkünse satın alınan aracın bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube ve Bürolarından kontrol ettiriniz.

Otolarınızı hastane, açık otopark ve benzeri yerlere bıraktığınızda burada çalışan görevlilerin kolluğu yoksa otonuzun anahtarını bırakmayınız. Kollukları varsa otonuzu bıraktığınıza dair makbuz alınız ve görevlinin bu oto parkta çalısıp çalışmadığını diğer görevlilere sorunuz.

Hasarlı olarak sattığınız araçların Trafikten düşüm işlemlerini tamamlayıp, araca ait plaka ve ruhsatı aracın bağli bulunduğu Trafiğe teslim ettikten sonra satışını sağlayınız. Bu yöntemle otoların change işlemine girmesini önleyiniz. Araçları park ettiğiniz yerlerden alırken, bagaj kilidini ve ön kapı kilitlerini kontrol edeniz. Bu kilitlerin sökülerek kontak anahtarı yapıldığını unutmayınız.

Güvenlik görevlisi bulunmayan apartman oto parkının giriş veya çıkışlarında otomatik kontrol sistemi yaptırınız.

Otolarınıza, daha güvenli olması için BASTON kilit takmayı unutmayınız.​

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.